Barson1 Napisano 25 Styczeń 2012 Autor Napisano 25 Styczeń 2012 Witam!Wszedłem w posiadanie takiego guzika .Jest on chyba stalowy . Był strasznie zardzewiały ale go odżywiłem .Jako że jest stalowy (?) czy jest rzadkim fantem ? Do jakiego munduru był noszony + jaki okres ?
Barson1 Napisano 25 Styczeń 2012 Autor Napisano 25 Styczeń 2012 Bicia ; A.&.S.L Tak mi się zdaje :) Z góry dziękuje.
bjar_1 Napisano 25 Styczeń 2012 Napisano 25 Styczeń 2012 Jeśli tak, to przynajmniej producent jest niemiecki - Assmann & Sohn Lüdenscheid ;]
shadowN Napisano 25 Styczeń 2012 Napisano 25 Styczeń 2012 KuK i niemieckie z II Połowy XIX w. są niemal identyczne..To raczej guzik niemiecki..
Barson1 Napisano 25 Styczeń 2012 Autor Napisano 25 Styczeń 2012 Kuk ? rozwiniecie myśl ? ZNaleziony na pruskim placu ćwiczeń . Rzadki ?
shadowN Napisano 25 Styczeń 2012 Napisano 25 Styczeń 2012 K.u.K. = Kaiserliche und Königliche Armee = C.i.K. Armia = Armia Austro-Węgier.
Barson1 Napisano 25 Styczeń 2012 Autor Napisano 25 Styczeń 2012 Czyli to będzie Prusak . Czy te guziki stalowe w takim stanie to rzadkość ? Czy był noszony do munduru niemieckiego zamieszczonego na drugim zdjęciu w wątku ? http://www.pickelhaubes.com/bb/viewtopic.php?t=5984
Martian Napisano 26 Styczeń 2012 Napisano 26 Styczeń 2012 To jest wzór guzika znajdowanego na K.u.K - owych okopach. Wykonany z białego metalu na zewnątrz a środku zalany, jakby po całości, jakimś stopem przypominającym cynę. Lub jest to wprasowana, przylegająca blaszka z tego materiału??? Zawsze są spróchniałe w środku. Pruskie guziki zazwyczaj lutowanie miały tylko przy uszku. Rant w prusakach zazwyczaj ma odstęp od powierzchni tylnej. Nie widać na Twoich fotkach... ale podobnie wygląda do moich kilkunastu które znalazłem wśród manlicherów. Rosjanie strzelali do Niemców amunicją wyprodukowaną w Niemczech to w wypadku tradycyjnych sojuszników jest możliwe, że produkowano i guziki, sobie na wzajem. Choć nie przesądzam pochodzenia. Równie dobrze może być pruski.
shadowN Napisano 26 Styczeń 2012 Napisano 26 Styczeń 2012 Nie używano ich w tych samych latach..Wychodzą masowo i tu i tu..To nie była wspólna robota, tylko podobny wzór.pozdro.
Barson1 Napisano 13 Luty 2012 Autor Napisano 13 Luty 2012 Witam!Trochę odgrzewam ale mam pytanie ; czy te guziki były tylko w wersji stalowej ? I jak z rzadkością tych stalowych ?
shadowN Napisano 14 Luty 2012 Napisano 14 Luty 2012 to nie jest stal tylko alpaka albo jakiś inny stop z zawartością Niklu!!
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.