Skocz do zawartości

Gładki guzik pruski ( zardzewiały ).

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!
Wszedłem w posiadanie takiego guzika .
Jest on chyba stalowy . Był strasznie zardzewiały ale go odżywiłem .Jako że jest stalowy (?) czy jest rzadkim fantem ? Do jakiego munduru był noszony + jaki okres ?

Napisano
Czyli to będzie Prusak . Czy te guziki stalowe w takim stanie to rzadkość ? Czy był noszony do munduru niemieckiego zamieszczonego na drugim zdjęciu w wątku ?

http://www.pickelhaubes.com/bb/viewtopic.php?t=5984
Napisano

To jest wzór guzika znajdowanego na K.u.K - owych okopach. Wykonany z białego metalu na zewnątrz a środku zalany, jakby po całości, jakimś stopem przypominającym cynę. Lub jest to wprasowana, przylegająca blaszka z tego materiału??? Zawsze są spróchniałe w środku. Pruskie guziki zazwyczaj lutowanie miały tylko przy uszku. Rant w prusakach zazwyczaj ma odstęp od powierzchni tylnej. Nie widać na Twoich fotkach... ale podobnie wygląda do moich kilkunastu które znalazłem wśród manlicherów.
Rosjanie strzelali do Niemców amunicją wyprodukowaną w Niemczech to w wypadku tradycyjnych sojuszników jest możliwe, że produkowano i guziki, sobie na wzajem.
Choć nie przesądzam pochodzenia. Równie dobrze może być pruski.

• 3 weeks later...
Napisano
Witam!
Trochę odgrzewam ale mam pytanie ; czy te guziki były tylko w wersji stalowej ?
I jak z rzadkością tych stalowych ?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie