Skocz do zawartości
  • 0

odznaka - granat,siekiera,kotwica,wiosło..

theurge

Pytanie

Napisano

Witam,
zaproponowano mi kupno takiej oto odznaki - podobno oryginalnej, jednak przegladajac oznaczenia rosyjskie, francuskie jak dotąd nie znalazlem plomienia w takim ksztalcie.
Nie spotkalem sie tez z takim mixem przedmiotów - na tle dwóch (wyglada na to, ze byly 2) wioseł, granat z trzema płomieniami, na tym wszystkim skrzyżowane siekierka i kotwica (?).
Spotkaliście się z czymś podobnym?

14 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Można prosić o zdjęcie rewersu?
Rzeczywiście za dużo tu szczęścia na raz. Kotwica siekiera wiosła ok...ale ten gorejący granat i to jeszcze potrójny??
Napisano
poprosilem o zdjecie, wrzuce wieczorem. Rewers jest tłoczony, bez oznaczeń, ze sladami mocowania na dolnym plomieniu granatu i piorze wiosla - prawdopodobnie na drugim wiosle bylo trzecie mocowanie.
Napisano

Oznaka na naramiennik Baonu mostowego i jego pododdziałów:
Komp. mostowych
Komp. żeglugi rzecznej
Komp. min rzecznych
(oprócz tego komp. wyżej wymienione obowiązywały godła na rękaw - każda inna przypisana do konkretnej kompanii)
Wprowadzona Dz.R. nr 10 1922 roku i co ciekawe wycofana tego samego roku Dz.R. nr 17 czyli formalnie obowiązywała kilka miesięcy.

Napisano
Ciekawostki:
-W roku 1922 ten sam wzór został wprowadzony do RKKA dla batalionów pontonowych
-W latach 1952 - 1960 był on oznaką jednostek pontonowych WP, noszoną na pięciokątnych podkładkach na kołnierzu.

Nie widziałem ani jednego zdjęcia z epoki z tym emblematem, ani IIRP, ani RKKA, ani LWP.Wygląd tej oznaki pachnie jak dla mnie WP II RP dlatego tak napisałem wyżej.

theruge - ile kolo chce za ten emblemat?
Mimo, że jest uszkodzony to radze Ci go wziąć:)Pzdr
Napisano
granat tego typu nawiązuje do tych z Królestwa Polskiego, a Kotwica i topór to logo w.w. przeze mnie jednostki, dlatego stąd mój wcześniejszy post ;-)

Dzięki Stock za doprecyzowanie.
pozdro.
Napisano
Nie mi dziękuj:)
Tylko Panu Jackowi Rzeszutkowi, krajowemu autorytetowi w dziedzinie godeł naramiennych.

Okres od 1916 do początku lat trzydziestych to najciekawszy, najbardziej zróżnicowany okres polskiego munduru wojskowego jak dla mnie:)
Napisano

Witam,
zaproponowano mi kupno takiej oto odznaki - podobno oryginalnej, jednak przegladajac oznaczenia rosyjskie, francuskie jak dotąd nie znalazlem plomienia w takim ksztalcie.
Nie spotkalem sie tez z takim mixem przedmiotów - na tle dwóch (wyglada na to, ze byly 2) wioseł, granat z trzema płomieniami, na tym wszystkim skrzyżowane siekierka i kotwica (?).
Spotkaliście się z czymś podobnym?

Napisano
dzięki, jesteście niesamowici ;)
stock84 czy publikacja z ktorej pochodzi twoje zdjecie jest gdzies dostępna? Co do ceny, mam nadzieje ze nie przekroczy średniopółkowej whisky. ale z tego co widze warto ;)

przy okazji pytanie techniczne, zeby nie zakladac nowego watku - jak juz trafi do mnie, jak ją proponujecie czyscic?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie