Barson1 Napisano 9 Styczeń 2012 Autor Napisano 9 Styczeń 2012 Rewers. Jeszce się z takim nie spotkałem . TO jakaś rzadkość ? Z płaszcza bluzy ? Prosił bym o wydatowanie . POZDRAWIAM.
Barson1 Napisano 9 Styczeń 2012 Autor Napisano 9 Styczeń 2012 Szukałem na stronie butonariuum niestety bez skutecznie :(
Martian Napisano 10 Styczeń 2012 Napisano 10 Styczeń 2012 Można by powiedzieć, że dla szeregowych z lat 30;) Choć nie ma takiego... Metoda wykonania podobna do guzika dla szeregowych z lat 20-tych a rysunek orła jedynie zmieniony na godło z 1927. Możliwe, że coś przejściowego co nie weszło w regulamin...Zalanie cyną oryginalne czy wtórne?
stock84 Napisano 10 Styczeń 2012 Napisano 10 Styczeń 2012 PSP na zachodzie lub produkcja na rynek cywilny wzorowana na guziku wojskowym.Tak ja to widzę.
stock84 Napisano 10 Styczeń 2012 Napisano 10 Styczeń 2012 Bardzo podobny guzik jest w artykule M.Wolframa-Jaroszyńskiego Nieznane guziki Wojska Polskiego".Różni się rewersem i także nie jest w żaden sposób sygnowany i jest opisany jako guzik PSP.Konstrukcja guzika z wątku jest na tyle delikatna, że teoria o cywilnym pochodzeniu jest możliwa.
Barson1 Napisano 10 Styczeń 2012 Autor Napisano 10 Styczeń 2012 Witam!Mówiąc PSP miałeś na myśli Polskie siły Powietrzne ?Lepsze zdjęcia już za chwileczkę . Czyli to coś rzadkiego ?
Barson1 Napisano 10 Styczeń 2012 Autor Napisano 10 Styczeń 2012 Witam!Stock masz może skan tego guzika z książki ? Może ktoś natrafił na mój egzemplarz ? A jeżeli był by cywilny to jaki cywil mógł taki guzik nosić i do czego ?
stock84 Napisano 10 Styczeń 2012 Napisano 10 Styczeń 2012 Cyt:...charakteryzuje się zupełnym brakiem oznaczeń na rewersie, ma też nieco inną konstrukcję, na tyle jednak solidną i dokładną, że nie można zaliczyć go do tzw "sweterkowych, wytwarzanych często na wzór istniejących guzików wojskowych, a przeznaczonych do ubiorów cywilnych"Zaznaczyłem wcześniej, że guzik jest podobny.Może tędy droga?
Barson1 Napisano 10 Styczeń 2012 Autor Napisano 10 Styczeń 2012 Kolego Stock dzięki za fachową pomoc . Będę szukał ale gdyby ktoś wpadł jeszcze na inny pomysł to proszę o sugestie . Guzik mój wyszedł w miejscu Polskiego placu ćwiczeń .Czy jest on rzadki czy te guziki to raczej populares ?
Barson1 Napisano 10 Styczeń 2012 Autor Napisano 10 Styczeń 2012 Witam!Spotkałem podobny się z tezą że może to być guzik produkcji konspiracyjnej - jednak wątpię w tą tezę. Mógłby ktoś się wypowiedzieć na ten temat ?
shadowN Napisano 10 Styczeń 2012 Napisano 10 Styczeń 2012 Raczej wątpliwe, takie wykonanie wymaga zagniatania na prasie, w dodatku bardzo dokładnie odwzorowany orzeł..Może ale nie musi być to PSP tak jak sugeruje Stock..
Barson1 Napisano 13 Styczeń 2012 Autor Napisano 13 Styczeń 2012 Witam!Moje poszukiwania spełzły na niczym -identycznego nie znalazłem :(.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.