Skocz do zawartości
  • 0

Żołnierze z mojej rodziny

Kemet

Pytanie

Napisano

Witam, ostatnio wpadły mi w ręce takie oto zdjęcia członków mojej rodziny . Chciałbym ustalić w jakich rodzajach wojsk mogli służyć? Co do pierwszych trzech zdjęć to wiem tylko , że to Wojsko Polskie. Ostatnie zdjęcie tj. nr 4 to chyba pruski mundur. Będę wdzięczny za pomoc pozdrawiam

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Jeżeli chodzi o nr1 i nr3 to piechota, nr2 zapewne też.Daj lepsze skany - spokojnie da się wycisnąć więcej z tych zdjęć to może się dowiesz nawet, który pułk.Zbliżenia na kołnierze z nr1 i 3...Nie ma tam pasa oficerskiego na żadnym zdjęciu.Na pierwszej fotce pas żołnierski jednobolcowy,żołnierz bardzo dobry celowniczy ckm a także bardzo dobry strzelec - jak chcesz wiedzieć więcej również lepszy skan sznura.
Napisano
Z tym Wójtostwem ..." dobrze kombinujesz, popytaj w rodzinie gdzie pradziadek zamieszkiwał bądź pracował - może to pomoże.

W Wojsku Polskim nie używa się nazwy pagony", zawsze były to naramienniki.A na nich jest albo numer pułku lub inicjały honorowego szefa pułku, które zastępowały numer.
Napisano

Zdjęcie z jakiegoś dokumentu więc dlatego są widoczne części pieczęci, postaraj się odpisać co na nich pisze w otoku, napis się powtarza wiec będzie łatwiej, lewy górny róg pieczęć słabo widoczna w oryginale powinno być lepiej.
Pieczęć no cóż masz tam urzędowego pruskiego orła na pieczęci, fotka z netu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie