Skocz do zawartości
  • 0

Bicia na bagnecie lisciu

velmont66

Pytanie

Napisano
Witam :) Mam pytanie dot. bić na bagnecie Deutshe Maschinenfabrik A-G Duisburg dokładnie to czy bagnety z tej fabryki są rzadkie ? I przy okazji bicia pułkowe S.B.1.IV.1.40" coś więcej na ich temat.
Z góry dzięki :)

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
troche pogrzebałem sam, to jest takie wciskanie sobie na siłę, że ten bagnet to policia, berlin bicia podobno no ale to robi wielką różnice...
Napisano
http://worldbayonets.com/Misc__Pages/Imperial_German_Blade_Markings/imperial_german_blade_markings.html

Ja też mam bagnet z DEMAGA, ale młodszą wersję S 1884/98 II, a twój to na pewno S 1898/05.
Napisano
Na pierwszy rzut oka - bagnet ma bicia policyjne.
By powiedzieć jak rzadkie są te bagnety z tej wytwórni potrzebna chwilka wolna + mądra księga. Zerknę pózniej.
Pozdrawiam,
Piotr
Napisano
Wow Mietek, jestem pod wrażeniem - dawno już nie widziałem tak konkretnej, rzeczowej a zarazem kulturalnej wypowiedzi na tym forum, która swą formą nikogo nie uraża (mowie calkiem powaznie). Trafnie wszystko podsumowales.

Ja również przychylam sie do opinii ze to policyjny z Berlina (ale głowy nie daje), choć oznaczony troche dziwnie. Z drugiej strony policja z Gdańska jeszcze inaczej oznaczała swoje bagnety... Bagnet ogólnie popularny, ale te bicia czynią go wyjątkowym. Jeżeli chodzi o wycene... no cóż, ludzie niestety bardziej płacą za stan niż za sygnatury, więc z ceną bym nie przesadzał (zwlaszcza na naszym rynku) - ok.350-400zł.
Napisano
Co do punc - pierwsza literka oznacza rodzaj policji ( S = porządkowaLiterka druga, to miasto (B może być Wrocławiem) cyferka rzymska to numer komendy. N okońcu numer broni.
Zerknij, czy się gdzieś nie pomyliłem:
http://www.radix.net/~bbrown/police_unit_marks.html

Pozdrawiam,
Piotr.
Napisano
Czytam ten wątek i nie daję wiary.S B to sygnatura Reichs Marine czyli See Bataillons.Nie drążcie wątów policji bo to nie tędy droga,przynajmniej nie wprowadzajcie gościa w las.Pozdrawiam Hubert

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie