snajper-s1 Napisano 4 Styczeń 2012 Autor Share Napisano 4 Styczeń 2012 Witam, jakiś pomysł jak pomóc tej kartce? Żeby się nie strzępiła tak i dało się coś więcej odczytać? Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barson1 Napisano 4 Styczeń 2012 Share Napisano 4 Styczeń 2012 Witam!Raczej już nic nie da się zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bluemen123 Napisano 4 Styczeń 2012 Share Napisano 4 Styczeń 2012 Kiedyś kolega robił eksperyment z taką właśnie karteczką. Namoczył ja w wodzie do tej wody dodał kilka kropel z tego co pamiętam lanoliny. Wiem, że ją rozłożył i po wysuszeniu nie była już taka krucha. Ale czy to pomoże w twoim przypadku to nie wiem, sam takiego sposobu nie próbowałem i z tego co mi wiadomo to lanolina jest do skóry i nie wiadomo jak zachowuje się w połączeniu z papierem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
snajper-s1 Napisano 4 Styczeń 2012 Autor Share Napisano 4 Styczeń 2012 Żeby mi się jeszcze napisy nie rozpłynęły :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sidzok Napisano 4 Styczeń 2012 Share Napisano 4 Styczeń 2012 spróbuj odczytać napisy pod światłem ultra fioletowym(możesz kupić w jakimś sklepiku z chińskimi zabawkami taki długopis co ma takie światełko). Według mnie trochę lepiej widać, ale nie ma rewelacji. Może jakaś kombinacja?? zmoczyć lekko i dopiero poświecić? trzeba sobie zadać pytanie czy warto ryzykować! pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barson1 Napisano 4 Styczeń 2012 Share Napisano 4 Styczeń 2012 Lupka+światełko .Bez kombinowania. http://www.strefakonserwatora.pl/konserwacja-papieru-c-8.html Tutaj masz środki może który by pomógł . Ale gra nie warta świeczki bo karteczka nie jest w super stanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blitzkrieg Napisano 4 Styczeń 2012 Share Napisano 4 Styczeń 2012 @sidzok dobrze kombinujesz, ale takie wyblakłe napisy odczytuje się w podczerwieni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
snajper-s1 Napisano 5 Styczeń 2012 Autor Share Napisano 5 Styczeń 2012 Jakieś inne sugestie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hebda Napisano 5 Styczeń 2012 Share Napisano 5 Styczeń 2012 Jeśli są pisane atramentem to pod żadnym pozorem nie moczyć!Bo się rozpłyną.Miałem traf papierów AKhttp://odkrywca.pl/bibula-skany,679814.htmlAtrament rozmył się całkowicie,ołówek był czytelny.Tak jak koledzy pisali,lupa i odcyfrować pod światłem pod różnym kątem.Ewentualnie dobrym sprzętem zrobić zdjęcie i na kompie dobierać różne odcienie/barwy.Być może będzie lepiej widać.Nie polepszysz już zbytnio stanu karteczki,możesz delikatnie oczyścić,wsadzić w koszulkę itpPost został zmieniony ostatnio przez moderatora Hebda 14:30 05-01-2012 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
snajper-s1 Napisano 5 Styczeń 2012 Autor Share Napisano 5 Styczeń 2012 Trzymam w totenkapslu a to w woreczku strunowym. Słaby ten papier, kruszy się i strzępi, chciałbym to jakoś bezinwazyjnie wzmocnić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
snajper-s1 Napisano 5 Styczeń 2012 Autor Share Napisano 5 Styczeń 2012 A tu kolejna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzesiomix Napisano 5 Styczeń 2012 Share Napisano 5 Styczeń 2012 Używałem tego specyfiku do nietrwałego przyklejania gładkiej bibuły do szkła. Po wyschnięciu od szkła odchodzi dosyć łatwo ale papieru się trzyma. Ja robiłem konsystencję gęstego kiślu ze względu iż potrzebna mi była ok. 1mm grubość warstwy kleju.Jeśli zrobisz rzadziutkie i tylko cieniutko pomalujesz/nasączysz papier to zapewne spełni Twoje potrzeby. Po wyschnięciu jest lekko gumowate coś jak silikon. Mówię o 1mm warstwie. Jest przeźroczysty.http://www.strefakonserwatora.pl/glutolin-klej-125-p-132.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
snajper-s1 Napisano 5 Styczeń 2012 Autor Share Napisano 5 Styczeń 2012 Napisów nie rozmyje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sidzok Napisano 5 Styczeń 2012 Share Napisano 5 Styczeń 2012 A to moja karteczka:)@Blitzkrieg dzięki za poradę:) spróbuję tego sposobu może będzie coś więcej widać. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sidzok Napisano 5 Styczeń 2012 Share Napisano 5 Styczeń 2012 tylko jak to zrobić?? czym itp?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
snajper-s1 Napisano 5 Styczeń 2012 Autor Share Napisano 5 Styczeń 2012 I moja ulubiona :) ale ta już gotowa jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blitzkrieg Napisano 6 Styczeń 2012 Share Napisano 6 Styczeń 2012 @sidzok Są takie lampy do naświetlania. Stosuje się przy chorobach skóry, przewlekłym zapaleniu zatok. Wklep w google zobacz jak wygląda i zapytaj czy ktoś ze znajomych nie ma:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czarek100 Napisano 10 Styczeń 2012 Share Napisano 10 Styczeń 2012 witaj! może pomysł z rentgenem żeby coś odczytać po prostu prześwietlić karteczkę i wtedy może będzie widać napisy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
snajper-s1 Napisano 11 Styczeń 2012 Autor Share Napisano 11 Styczeń 2012 Próbowałem UV i tej lampy do naświetlania-efekty marne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sidzok Napisano 11 Styczeń 2012 Share Napisano 11 Styczeń 2012 W takim razie dałbym sobie spokój z odczytywaniem. Chyba, że masz kogoś w CSI" oni mają sposoby :) pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.