Daniel123 Napisano 2 Styczeń 2012 Autor Napisano 2 Styczeń 2012 Zabytkowa aleja bukowa:Przy drodze Koszalin - Polanów, między miejscowościami Nacław i Jacinki, znajduje się jedyny tego typu pomnik przyrody w Polsce - 200-letnia zabytkowa aleja bukowa. Malownicza aleja na przestrzeni ok. 7 km. gromadzi ponad 400 starych buków tworzących niesamowity, żywy tunel zmieniający swój wygląd w zależności od pory dnia i roku."Tyle znalazłem w ecie" wie ktoś więcej o ALEI BUKOWEJ"na trasie Koszalin--Polanów??
Czlowieksniegu Napisano 2 Styczeń 2012 Napisano 2 Styczeń 2012 Google wie... łącznie z bardzo miłymi zdjęciami.
Nephilimer Napisano 2 Styczeń 2012 Napisano 2 Styczeń 2012 Ciekawe co na to aleja bukowa w takim samym wieku w miejscowości Radomin (kujawsko-pomorskie).Uwielbiam takie kłamliwe, chełpliwe wiadomości, bez solidnego zaplecza merytorycznego.Sam mieszkałem długi czas we wsi, której obecny stan osobowy wynosi 4 (cztery) osoby i jakoś nikt nie przyjechał z telewizji proklamować najmniejszą wieś w Polsce.Na koniec dodam, że takich alei, o różnej długości, jest więcej, niektóre jednak trzeba powoli usuwać, bo zagrażają kierowcom niestety.
Daniel123 Napisano 2 Styczeń 2012 Autor Napisano 2 Styczeń 2012 Ludzie mówią że: Napoleon szedł tą drogą i sadził właśnie te drzewa" ale to tylko pogłoski.Jak dowiem się prawdy od okolicznych ludzi dam znać.
Trooper85 Napisano 2 Styczeń 2012 Napisano 2 Styczeń 2012 Jakby tak policzyć wszystkie drzewa rzekomo posadzone przez historyczne postaci to prawdopodobnie wyszłoby, że w życiu nie mieli czasu na nic poza ogrodnictwem :)
Nephilimer Napisano 2 Styczeń 2012 Napisano 2 Styczeń 2012 Ja w 5 minut znalazłem kilka alei mających około 100 lat więcej niż ta. Ten Napoleon to długo żył jakoś.
dzieci3 Napisano 3 Styczeń 2012 Napisano 3 Styczeń 2012 Niekoniecznie trzeba życ długo.Wystarczy intensywnie.
macbaton Napisano 3 Styczeń 2012 Napisano 3 Styczeń 2012 Ciekawostka: Jedną z największych atrakcji przyrodniczych okolic Osieczka (woj. kuj-pom)jest zabytkowa aleja igliczni trójcieniowej na poboczach drogi z Brudzaw przez Osieczek do Wąbrzeźna. Jest to największe na terenie województwa kujawsko-pomorskiego skupisko 121 drzew tego gatunku. Drzewa pochodzą z Ameryki Północnej i w polskich warunkach osiągają wysokość do 25 m.
Czlowieksniegu Napisano 3 Styczeń 2012 Napisano 3 Styczeń 2012 Nephilimer- iektóre jednak trzeba powoli usuwać, bo zagrażają kierowcom niestety."Nie jest na szczęście zawodowym kierowcą, ale troszkę kilometrów już zrobiłem ( tfu tfu ).I ręce mi opadają, gdy na zDolnym Śląsku ( choćby ) widzę wycinanie pięknych drzew, tylko dlatego że pijany Kazek przeskoczył rów i się z drzewem spotkał, albo dlatego że golf ( którym babcia w RFN tylko do kościoła jeździła ) przy wyprzedzaniu na trzeciego się wokół takiego drzewa owinął...To ludzie walą w drzewa, a nie drzewa atakują z zaskoczenia kierowców. Oczywiście- można wylać asfaltem pięć pasów a i wybetonowane pobocze na 10 metrów szerokości zrobić...PS Dziwnym trafem większość dobrego, twardego drewna kończy w kominkach gminnych oficjeli.* Kazek, golf i babcia są tylko, bez obrazy, przykładami
Nephilimer Napisano 3 Styczeń 2012 Napisano 3 Styczeń 2012 Nie chodzi mi o wycinanie drzew, bo w nie kierowcy walą. W Radominie po analizie dendrologicznej wyszło, że buki mają po 300 lat - w takim wieku niestety twarda buczyna ma tendencje do sypania gałęziami po drodze przy silnym wietrze. Do tego dochodzi zagrożenie dla tranzytu (ciężarówki przy wymijaniu uderzały w konary).Niestety o takich miejscach się nie mówi (stąd chociażby JEDYNA w Polsce aleja z pierwszego postu). Gminne przetargi na wycinanie przydrożnych drzew to już sprawa wręcz legendarna w naszych stronach:)
dzieci3 Napisano 5 Styczeń 2012 Napisano 5 Styczeń 2012 Nie zawsze alkohol i nie zawsze prędkośc,ale są przypadki...mojego znajomego np.zgubiła praca w godzinach nocnych.Po prostu zasną i zamiast obudzic się na polu w błocie,nie obudził się bo na drodze stanęła mu jedyna na tym odcinku Topola.Nie była to nawet aleja.Tylko jedna jedyna Topola.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.