buncol Napisano 1 Styczeń 2012 Autor Share Napisano 1 Styczeń 2012 witam niedawno się przeprowadziłem i w ogrodzie w którym dawno nikt nie przebywał znalazłem taki kamięń co to może być mam nadz że to nie nagrobek choć wszystko na to wskazuje szukałem w internecie czegoś ale niestety na kamieniu pisze johan sohn 1870 -1897 prosze o jakies wskazówki pozdra Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 1 Styczeń 2012 Share Napisano 1 Styczeń 2012 Może i nagrobek... na tablicę pamiątkową ( którą rodzina Jana sobie w ogrodzie postawiła ) nie wygląda.Na pocieszenie napiszę, że fakt znalezienia jej na ogrodzie nie oznacza, że kawałki Jana gdzieś tam zostały- równie dobrze ktoś mógł ten element przynieść... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
buncol Napisano 1 Styczeń 2012 Autor Share Napisano 1 Styczeń 2012 czy można to odkopac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karabin Napisano 1 Styczeń 2012 Share Napisano 1 Styczeń 2012 Lecz wykluczyć nie można że Janek tam kwateruje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 1 Styczeń 2012 Share Napisano 1 Styczeń 2012 Strzelając- uroki Ziem nibyOdzyskanych, nigdy nie wiesz na kogo pod porzeczkami trafisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
buncol Napisano 1 Styczeń 2012 Autor Share Napisano 1 Styczeń 2012 a jak znajdzie sie kośći to trzeba to gdzies zgłosić czy to jest karalne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
buncol Napisano 1 Styczeń 2012 Autor Share Napisano 1 Styczeń 2012 nazbieram na wykrywacz i w lato przeszukam sad nikt tam nie szukał ponoc 100lat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 1 Styczeń 2012 Share Napisano 1 Styczeń 2012 Znalezienie kości nie jest karalne.Należy zgłosić jak nie służbom, to choć proboszczowi ( który jak ludzki pan, to załatwi temat ). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karabin Napisano 1 Styczeń 2012 Share Napisano 1 Styczeń 2012 Na ziemiach odzyskanych jest masa zapomnianych cmentarzy,sam wiem o jednym na którym jest boisko szkolne . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damian. Napisano 1 Styczeń 2012 Share Napisano 1 Styczeń 2012 I ten parkan. Istny tajemniczy ogród... :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
buncol Napisano 21 Grudzień 2012 Autor Share Napisano 21 Grudzień 2012 czy jest mozliwosc znalezienia rodziny z nze zdjeciaagrobka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonicsquad Napisano 21 Grudzień 2012 Share Napisano 21 Grudzień 2012 Trzeba by przeszukać metryki jeżeli się zachowały. Znasz datę urodzenia i śmierci - to plus. A co do rodziny to raczej ciężko... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czarnuch12km Napisano 22 Grudzień 2012 Share Napisano 22 Grudzień 2012 ten ogród może być bardo ciekawy bo z taki murem to pewnie jakiś zamkowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajowy408 Napisano 23 Grudzień 2012 Share Napisano 23 Grudzień 2012 Buncol ja tam mam zasade,że grobach i kościach się nie grzebie.Zostaw szczątki w spokoju o ile tam są oczywiście .Umyj nagrobek i pozostaw tam gdzie był fajny eksponat ogrodowy.Jankowi daj spokój. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek9559 Napisano 23 Grudzień 2012 Share Napisano 23 Grudzień 2012 Popieram gajowego- nie plądruje się grobów... tak robią tylko hieny cmentarne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swiety82 Napisano 23 Grudzień 2012 Share Napisano 23 Grudzień 2012 Zapomnieliście dodać że nagrobki często były wykorzystywane jako materiał. Do tej pory w wielu gospodarstwach takowe się znajdują przywleczone z pobliskich często leśnych cmentarzy, a niekiedy można na takie trafić w lesie, zagrabione a później porzucone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.