Skocz do zawartości
  • 0

Fragment pocisku ?

zainak

Pytanie

22 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

:) takie niesamowite zagadki na mój skacowany łeb ... :)

Po prostu odłamek uderzył w płaską powierzchnię, pierścień wiodący wciśnięty maksymalnie w wyżłobienie a jego nadmiar wypłynął u góry w tworząc taki ogonek".

Napisano
wersję Ave Danzig-a przyjmuję za najbardziej no i jedyną prawdopodobną"

Sprawa wyjaśniona,dalsze prywatne wycieczki są zbędne.Dziękujemy już Panom.
Napisano
sorry Panowie, ale nie zgadzam się z Wami, czy odłamek mógłby uzyskać taki kant?( pierwsze cztery fotki )
zwróćcie uwagę na to że wnętrze nie jest odkształcone
Napisano
Z całą pewnością pocisk odłamkowy. Na podstawie zdjęć nr.5,6
wnioskuję kaliber ok. 75 mm ( z poprawką + - kilkunasto %).
Jedyną szansą identyfikacji tego większego odłamka jest przeliczenie ilości zwojów gwintu. Bardzo długie szukanie w materiałach źródłowych. Powodzenia i Wszystkim szczęśliwego nowego roku.
Napisano
vis za taką wypowiedz jak Twoja pewnie już bym został nominowany do nagrody złotego wafla w dziedzinie kasztanienia.

Co do fanta, jak koledze sie nie przyda to sprzeda ze złomem na skupie i zawsze cos tam $ wpadnie. Po co śmiecić 2 raz las.
Napisano
Tak. Mógłby jeśli na przykład był wysadzony w sąsiedztwie innych pocisków.
Lepiej powiedz co byś sobie życzył, aby to było??
Meteoryt? Pocisk o kwadratowym przekroju? Część UFO?
PZdr
Napisano
Myślę że to pocisk do rażenia ludzi.
Raczej nie burzący ani nie zapalający...
Poskrob trochę czy pod rdzą nie ma białawych lub niebieskawych pozostałości materiału wybuchowego.
Też dziwnie popękany, może wybuch w niekontrolowany sposób...
Napisano
Vis to się za bardzo nakręca chyba. Jak ktoś znajduję takie coś np. na swojej posesji albo jest jeszcze żółtodziobem to się jasne że się podnieca każdym złomem, który wykopie. Wtedy wszystko wydaje się interesujące. Zrozumiałe jak starzy wyjadacze traktują takie sprawy z przymrużeniem oka ale NIECH NIE ZAPOMINA WÓŁ JAK CIELĘCIEM BYŁ :)
No wiadomo że jest też aspekt zaśmiecania forum niepotrzebnymi informacjami, ale to już inna kwestia.
Pzdr
Napisano
Zbieranie takiego czegoś jest przejawem skrajnej desperacji kopiącego i może wywołać tylko uśmiech politowania towarzyszy od łopaty.
To też dla własnego zdrowia polecam wyrzucić to w las i zająć się niezwłocznie wspieraniem rodzimego przemysłu monopolowego.

Pozdro.
Napisano
W sumie to zakładając wątek źle określiłem się co do oczekiwanej odpowiedzi. Miałem wątpliwości w jaki sposób te odłamki uzyskały taki kształt a nie inny.
Przepraszam za zamieszanie. I rzeczywiście wersję Ave Danzig-a przyjmuję za najbardziej no i jedyną prawdopodobną.

Dziękuję i pozdrawiam.
Napisano
najzwyklejszy odłamek po wysadzaniu amunicji... ze swoim pierwotnym kształtem nie mający nic wspólnego, w związku z czym próby jakiejś identyfikacji według mnie nie mają żadnego sensu... resztę napisał vis:)

pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie