Skocz do zawartości
  • 0

hełm wz 31?

jusiar1

Pytanie

Napisano

witam. dorwałem ostatnio w jednej z polskich JW taki hełm. wygląda na wz. 31 ale dziwne malowanie a w środku napis - pieczątka w kółku WZR 68". proszę o pomoc w identyfikacji

24 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam. dorwałem ostatnio w jednej z polskich JW taki hełm. wygląda na wz. 31 ale dziwne malowanie a w środku napis - pieczątka w kółku WZR 68". proszę o pomoc w identyfikacji

Napisano
WZR czyli wojskowe zakłady remontowe!! Jest to oryginalny hełm przedwojenny, po wojnie ponownie przyjęty na stan, po uprzednim zaadoptowaniu do ówczesnych warunków poprzez wymianę fasunku i podpinki na takie jakie wtedy obowiązywały. Mój ojciec służąc w wojsku jeszcze w latach 70-tych spotkał się z takim właśnie hełmem.
Zdecydowanie jest to rzadki fancik, bardzo ciekawy i żeby do głowy Ci nie przyszło go niszczyć poprzez wymianę fasunku na przedwojenny! :)
Zdrów
Napisano

co tu dłużej dyskutować
zwykły polski hełm 31/50
martwi mnie jedynie odcień zewnętrznej farby wygląda tak jak by go ktoś niedawno pomalował , może swiatło tylko tak pada

Napisano
dokładnie. dziwna pieczęć. WZR 68/IX.
Nie wiem czy czasem nie było tak: zostały dzwony wz 31 i trafiły do jeśli dobrze kombinuję - np do Wojskowe Zakłady Remontowe i może tak go zlepili. Może to 68 to rok a IX to miesiąc? Ale tak sobie tylko myślę....

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie