nadawca Napisano 14 Grudzień 2011 Autor Share Napisano 14 Grudzień 2011 Prawdopodobnie w lutym przyszłego roku zostanie przeprowadzony pierwszy etap badań w krypcie kościoła p.w. Najświętszej Maryi Panny w Szczuczynie. Ten pierwszy etap badań ma mieć charakter inwentaryzacyjno - porządkowy. Jego uczestnicy będa liczyć trumny oraz spróbują dowiedzieć się kto jest tam pochowany. Teraz wiadomo jedynie, że w krypcie znajdują się m.in. szczątki mnichów oraz Stanisława Augusta Szczuki, założyciela Szczuczyna. Dodatkowo zostaną przeprowadzone badania powierzchniowe, a trumny wymierzone i opisane. Pierwszy etap badan ma potrwać ok 1-2 tygodni. Cenne żupany, kontusze i pasy - wartościowe jest to, że szaty, w których pochowani zostali zmarli, sa w naprawde dobrym stanie. Jest to jeden z lepszych zbiorów osiemnastowiecznych szat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 14 Grudzień 2011 Share Napisano 14 Grudzień 2011 Źródło? Jakiś śnurek?PS Jeśli wiadomo tylko, że w krypcie znajdują się szczątki ( nawet imiennie zidentyfikowane ), to skąd wiadomo że stroje są w nie tylko wartościowe, ale i w doskonałym czasie?No, chyba że ktoś je co rusz dogląda... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 14 Grudzień 2011 Share Napisano 14 Grudzień 2011 No i wszystko się wydało...teraz będzie trudnie podp.....ćps. miałem na myśli podpatrzeć :))) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nadawca Napisano 14 Grudzień 2011 Autor Share Napisano 14 Grudzień 2011 Nic się nie wydało były już wczesniej oglądane ale na tym się skonczyło Więcej informacji uzyskacie w Instytucie Archeoligii UMK w Toruniu pozdrawiam :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
atylla Napisano 24 Grudzień 2011 Share Napisano 24 Grudzień 2011 Kiedyś gdy byłem ministrantem w tym kościele to byłem w tej krypcie,ale tylko 5 min.bo się bałem. I w latach 90 byłem kolejny raz to sobie zwiedziłem,powiem że archeolodzy będą mieli co badać.Same szczątki S.A.Szczuki i szaty są znakomicie zachowane jak na tyle lat.Szczuka pochowany był razem z szablą,szabli brak,została się tylko pochwa.Krypta została przez sowietów obrabowana.W latach 60 pewien proboszcz czasami udostępniał kryptę do zwiedzania,jak na dzień dzisiejszy miejsce zamknięte.Legeda głosi że król Jan Sobieski kazał w krypcie schować beczke złota na odbódowe tego kościoła.Rezydęcja Szczuków znajdowała się na terenie dawnego POMU,widoczne są jeszcze fundamęty.Wielkością przypominała pałac Branickich w Białymstoku.Kto pamięta taki program ;Najsłabsze Ogniwo ;prowadząca ten program pani K. Szczuka jest potomkiem rodu Szczuków.pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
atylla Napisano 16 Styczeń 2012 Share Napisano 16 Styczeń 2012 pozwoliłem sobie wstawic takie oto zdjęcie,całego klasztoru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erwin1 Napisano 16 Styczeń 2012 Share Napisano 16 Styczeń 2012 Szczuka jest z ich rodu????? Na bank byłem pewny że ona z koszernych" ;)! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaz41 Napisano 10 Luty 2012 Share Napisano 10 Luty 2012 http://www.4lomza.pl/index.php?wiad=27829 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaz41 Napisano 10 Luty 2012 Share Napisano 10 Luty 2012 To nie nasz Dudzin z forum? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dudzin Napisano 10 Luty 2012 Share Napisano 10 Luty 2012 Tak to ja - w dniu dzisiejszym wstępne badania zostały zakończone. W wolnej chwili wrzucę parę fotek. Na prezentację wstępnych wyników badań zapraszam do Grajewskiej Izby historycznej w dniu 14 kwietnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.