Skocz do zawartości
  • 0

Bagnet z piłą

arkols

Pytanie

Napisano

Pomoc w identyfikacji co to może być.
Wymiary:
długość głowni 475mm
szerokość głowni 36 do 40mm
liczba par piły 38
długość piły 340mm
Dodam tylko że posiadał prawdopodobnie dwa nity lub śruby co widać na zdjęciu mam nadzieję.

19 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
...rękojeść bagnetu wz 98 i głownia bagnetu saperskiego wz 71"

Dzieci3 dwa akapity niżej jest prawidłowy opis do tego rysunku.Jeżeli trzymasz w ręku tą publikacje.Pzdr

Przeznaczony dla oddziałów technicznych"
Napisano
Jakie są średnice otworów pod śruby ? Mosiężne rękojeści miały grubsze śruby i spory nit, drewniane mniejsze.
Pozdrawiam,
Piotr.
Napisano
Dodam jeszcze że odległość pomiędzy otworami wynosi 48mm.
Mam nadzieje że to coś pomoże, i z góry wszystkim serdecznie dziękuje za jakiekolwiek informacje. Pozdrawiam.
Napisano
Ech, ćma mi chyba na oczy padła, że o takie szczegóły pytam ...
Pierwszy otwór znajduje się zaraz pod jelcem i jest w środku trzpienia, co sugeruje nit (otwory drewnianych okładzin są lekko z boku). Bagnet z drewnianymi okładzinami miałby środek pusty - szczelinę, w którą wsuwa się wycior karabinowy... Twój bagnecik miał rękojeść mosiężną.
Trzeba zerknąć do mądrych ksiąg, by porównać wymiary i wybrać, czy to bagnet niemiecki, czy Belg.

Pozdrawiam,
Piotr.
Napisano
A ja uważam że to jest ten bagnet: (czyli pruski 65/71, tylko brakuje jelca i mosiężnej rękojeści, reszta się zgadza)

http://s1205.photobucket.com/albums/bb433/macsmilitary/PRUSSIAN%20M1865-71%20PIONEER%20BAYONET/?start=all
Napisano
Też stawiam na niemiecki bagnecik.
http://bajo.cz.sweb.cz/sklad_1/nemecko_pionyr_1865aA-71.pdf
Belg miał trochę inną głownię.
Pozdrawiam,
Piotr
Napisano

Pomoc w identyfikacji co to może być.
Wymiary:
długość głowni 475mm
szerokość głowni 36 do 40mm
liczba par piły 38
długość piły 340mm
Dodam tylko że posiadał prawdopodobnie dwa nity lub śruby co widać na zdjęciu mam nadzieję.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie