Skocz do zawartości

1/2 grossus.reg.pol.G 1765

soprano74

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam!Wyskoczyło mi dzisiaj takie właśnie cudeńko i mam pytanie do fachowców,jaki był nakład tej monetki i może coś o niej,bo zauważyłem,że nie jest zbyt popularna.Jak się ogarnę to wrzucę fotki.Pozdrawiam!
Napisano
Witam Diago!Tak,od wczoraj o niej myślę i nawet trochę poszperałem,nakład faktycznie nieznany,traktowana jako moneta próbna.Cieszy mnie ogromnie,tymbardziej,że stan przyzwoity.Mam jeszcze solidka też chyba z tego roku,przy czym muszę go doczyścić.Pozdrawiam!
Napisano
Witam, prawdopodobieństwo, że jest to rok 1765 jest raczej bardzo niewielkie. Nakład musiał być symboliczny (początek produkcji, próbna?), bo rzadkość w kilku katalogach oscyluje wokół R8. Daj dobre zdjęcie. Popatrzymy. Pozdrawiam
Napisano
Koledzy w czym tkwi wyjątkowość tej monety? Czy chodzi o datę wybicia? Bo wydaje mi się,że to dość popularna monetka(przynajmniej w mojej okolicy)
pozdrawiam
Napisano

Według „Katalogu monet polskich 1764-1864” Cz. Kamińskiego i E. Kopickiego, 1976 roku – jest to R8 (skan pochodzi z tej pozycji, strona 16)

Czyli 2-3 takie monetki:
http://www.nbportal.pl/pl/np/numizmatyka/vademecum-kolekcjonera/stan-zachowania/stopnie-rzadkosci

niech kolega da jakieś fotki

pozdro

Napisano
Witam
Istnieją zdania że ciężko jest odróżnić mennicę Krakowską od Warszawskiej
Identyczne stemple mennicze, używane w obu mennicach (kra-kowskiej i warszawskiej) zarządzanych przez barona Gartenberga, a więc i podobne na nich znaki mennicze powodują, że nie umiemy dziś odróżnić, które miedziaki z lat 1765 - 1768 zostały wybite w Krakowie, a które w Warszawie.
Pytanie do znawców tematu co to oznacza dla omawianego tematu
Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie