jacek1 Napisano 6 Czerwiec 2007 Autor Napisano 6 Czerwiec 2007 Miałem jednak rację, że nie wierzyłem Dornbergerowi. Niemcy w Bliźnie używali głowic bojowych, ciekawe do czego się jeszcze nie przyznali?Powoli wyjaśnia się sprawa lemon squezers-wygląda, że były to namioty o średnicy 4,5m, otoczone wałem z worków z piaskiem. Wielce prawdopodobne, że były to zamaskowane stanowiska dział plot.
kucek Napisano 6 Czerwiec 2007 Napisano 6 Czerwiec 2007 Namioty? A moze to bylo cos dla koni lub ludzi tak jak ten kolo trafa? Bo na pewno byl tam spory namiot dla koni i zdaje sie obok niego pomieszczenie dla ludzi.pzdr
jacek1 Napisano 6 Czerwiec 2007 Autor Napisano 6 Czerwiec 2007 Witam A to mnie zaskoczyłeś bo nie kojarzę namiotów dla koni w Bliźnie. Skąd masz takie informacje? Ja myślę, że okrągły namiot o średnicy 4,5m to jest mało dla koni i nie ma sensu żeby był na środku poligonu, ale może masz rację. Irving pidsze, że Anglicy rozpoznali w Bliźnie 12 obiektów typu lemon..., raport AK donosi o 12 bateriach plot. Taka zbieżność może nie być przypadkowa.
pucha Napisano 7 Czerwiec 2007 Napisano 7 Czerwiec 2007 Dr. R.V. Jones (wg. D.Irvinga - Mare's Nest) zinterpretował lemon squeezers jako namioty o średnicy 15 stóp (ok.3,81m) z pokryciami obciążonymi workami z piaskiem po obrębie, służącymi jako kwatery (było z tym w Bliźnie krucho).
pucha Napisano 7 Czerwiec 2007 Napisano 7 Czerwiec 2007 Przepraszam, pomyłka - 15 stóp to oczywiście w przybliżeniu 4,5m (przelicznik 0,3048).
kucek Napisano 7 Czerwiec 2007 Napisano 7 Czerwiec 2007 No to zdaje się sprawa tych lemon squeezer'ów wyjaśniła, namioty dla obsługi, koni i ludzi którzy tam pracowali.O ile dobrze pamiętam to znajomy mówił mi że jak było dużo roboty przy budowie to zostawali w tym namiocie na noc, albo kryli się tam przed deszczem. pzdr
jacek1 Napisano 8 Czerwiec 2007 Autor Napisano 8 Czerwiec 2007 Witam Chyba cały czas mówimy o różnych miejscach. lemony" czyli te potencjalne namioty są w środku zdjęcia. Wątpię żeby namioty dla koni ekstra robili na środku poligonu, gdzie wszystkie obiekty były maskowane, do tego cztery metry to troszke mało na stajnie. Napisz w którym miejscu był ten namiot dla koni.
pucha Napisano 28 Lipiec 2007 Napisano 28 Lipiec 2007 Nie jest to może techniczny majstersztyk, ale znajdziecie tu sporo solidnych informacji o poligonie w Bliźnie i tematach pokrewnych. Wersję anglojęzyczną dołożę później. Napiszcie co o tym sądzicie:http://www.heidelager.republika.pl/
jacek1 Napisano 30 Lipiec 2007 Autor Napisano 30 Lipiec 2007 WitamMasz na stronie błędy, ale na mnie już nigdy więcej nie licz, to podobno miał być wspólny projekt!Jacek
jacek1 Napisano 30 Lipiec 2007 Autor Napisano 30 Lipiec 2007 WitamNie pisz do mnie na priv, zapytałeś na forum, to pisz na forum. Strona ma dużo błędów dotyczących Blizny, ale nie mam zamiaru ci pomagać, bo i tak napiszesz, że to ty doszedłeś do tego. Postaraj się poprawić to co napisałeś, bo opowiadasz ludziom bajki, a mówisz, że to prawda.Jacek
kucek Napisano 31 Lipiec 2007 Napisano 31 Lipiec 2007 A potem ludzie piszą że ktoś nie chce udostępnić swoich materiałów...
pucha Napisano 31 Lipiec 2007 Napisano 31 Lipiec 2007 Dość swobodnie operujesz słowami wspólny projekt". Całość tekstów dla serwisu napisałem sam, sam też stworzyłem stronę i zrobiłem zdjęcia oraz (ubogą ale zawsze) grafikę. Ty ograniczałeś się do wytykania błędów. Kiedy uznałem że przekopiowany za twoją radą z wikipedii tekst (owszem twojego autorstwa) jest mało wyczerpujący i zastąpiłem go swoim - wytaczasz ciężkie działa i rzucasz błotem. Nie jestem wszechwiedzący dlatego stronę poddaję pod osąd i jestem w stanie poprawiać ew. błędy. Moją ofertę dalszej współpracy odrzuciłeś, a temat uznaję za zamknięty.
pucha Napisano 31 Lipiec 2007 Napisano 31 Lipiec 2007 Żeby pozostać fair" muszę dodać że Jacek udostępnił mi kilka archiwalnych zdjęć które udało mu się zdobyć i udzielił paru odpowiedzi na pytania dot. poligonu. Nie neguję tego, jestem za to wdzięczny. Ok, już więcej nie śmiecę.
jacek1 Napisano 1 Sierpień 2007 Autor Napisano 1 Sierpień 2007 WitamNa zdjęciu z Blizny widać koncentrację dołków, zagłębień. Na powierzchni ok. 20x100m jest ich ok. 30. Czy macie pomysł co to może być? Pucha ty sie lepiej zajmij poprawianiem błędów na swojej stronie.
jacek1 Napisano 1 Sierpień 2007 Autor Napisano 1 Sierpień 2007 Zapomniałem dać zdjęcie. Wygląda jak leje po bombardowaniu.
pucha Napisano 2 Sierpień 2007 Napisano 2 Sierpień 2007 Jeden błąd faktycznie jest - na zdjęciach z 5.V.1944 widać jak elegancko dwie A4 transportowane są jedna za drugą w kierunku betonowej platformy w centrum poligonu, to świadczy o tym że używano jej nie tylko na początku działalności. Ślady o które kolega pyta są niewidoczne na zdjęciach z 14.IV.1944 (na tych majowych nie widać tego obszaru). Może to faktycznie ślady walki (widać je za to na fotkach z 27.VII.1944 kiedy poligon wygląda już na opuszczony i widoczne jest sporo umocnień wykopanych w ziemi. Ten pas - czyżby to było lotnisko polowe? Nie wygląda na drogę no bo skąd i dokąd miałaby prowadzić, za to prosta jest jak strzała.
jacek1 Napisano 3 Sierpień 2007 Autor Napisano 3 Sierpień 2007 Na tym zdjęciu jest napis june 44, pierwsza liczba-pewnie dzień jest nieczytelna. Też mi przyszło do głowy lotnisko polowe, ale o ile się nie mylę pasy mają raczej układ wschód-zachód. Poligon wygląda na czynny, bo na zdjęciach są widoczne składy kolejowe. Ciekawe, że analiza brytyjska tego zdjęcia ukazuje kilka dodatkowych linii kolejki wąskotorowej. Nie jestem pewien czy to nadinterpretacja, czy faktycznie coś jeszcze działo się w bardziej oddalonych częściach poligonu, no i pokazało sie kilka budynków, których nie była na planie Sandersa.
pucha Napisano 4 Sierpień 2007 Napisano 4 Sierpień 2007 W większości przypadków faktycznie układ pasa jest W-E, jednak nie zawsze (np.Okęcie). Walter i Wernher latali z/do Blizny Fi156 Storch", a te samoloty miały wyjątkowo małe wymagania co do lądowiska - dla wprawnego pilota ponoć 50m łąki wystarczało, dodatkowo las od wschodu chronił przed podmuchami bocznego wiatru. Przyszło mi do głowy jeszcze że Niemcy chcieli w ten sposób unieruchomić lotnisko (robiąc w nim dziury), bo już w czerwcu nie mieli raczej złudzeń że trzeba się będzie stamtąd wynosić wkrótce (podobnie zrobili z Udetfeld). Tak, patrząc na zdjęcia jeszcze więcej rzeczy stało się dla mnie zagadkowe.
jacek1 Napisano 5 Sierpień 2007 Autor Napisano 5 Sierpień 2007 WitamZ tym pasem startowym to całkiem mozliwe. Ale te dołki są jakby obok pasa, a niedaleko nich jest zygzakowaty okop, taki jak te obserwacyjne w centrum.Do tego wygląda, żę do tego miejsca prowadziła albo droga albo kolejka z magazynów. To mnie skłania do myśli, że była to jakaś strzelnica. Chyba znalazłem coś co wygląda jak te lemony", jest ich pięć obok siebie, ale w zupełnie innym miejscu niż te opisane na zdjęciu z Wojewódzkiego.Ogólnie pokazało sie kilka obiektów połączonych ze sobą drogami polnymi. No i w końcu widać wieżę i to duże coś koło niej.
jacek1 Napisano 10 Sierpień 2007 Autor Napisano 10 Sierpień 2007 WitamMam po raz kolejny prośbę o tłumaczenie, bo zdaje się, że o ile dobrze zrozumiałem, to chyba należy przesunąć datę pierwszego startu w Bliźnie z 5.11.43 na 27.10.43. In Heidelager sollten die ersten Versuche am 27.10.1943 erfolgen!", Mit Bericht vom 6.11.1943 meldete die Batterie 444, dass V 46 am 5.11.43 nicht verschossen werden konnte.".
Grzesio Napisano 10 Sierpień 2007 Napisano 10 Sierpień 2007 W Heidelagrze pierwsze próby mają nastąpić 27.10.43!"W sprawozdaniu z 6.1.1943 bateria 444 zameldowała, że V 46 nie mógł być wystrzelony 5.11.43."PzdrGrzesiu
Grzesio Napisano 10 Sierpień 2007 Napisano 10 Sierpień 2007 Uuups - zjadło mi jedynkę. :-)Niestety, nic wiążącego z tych cytatów nie wynika - to, że był rozkaz strzelania, nie oznacza, że faktycznie strzelano, a to, że 6.11 nie wystrzelono V 46, nie oznacza, że nie wystrzelono tego dnia innego pocisku.PzdrGrzesiu
jacek1 Napisano 10 Sierpień 2007 Autor Napisano 10 Sierpień 2007 Dzięki, jesteś Grzesiu szybszy od wiatru polnego. Jeszcze jedno pytanko: miałem przyjemność widzieć zdjęcie, które ukazuje trzech rosyjskich żołnierzy siedzących na kompletnym V-1, leżacym na wózku transportowym.Bomba wygląda na gotową do odpalenia, wózek stoi na betonowej drodze, na środku wielkiej leśnej polany. Zdjęcie opisane było na 1944 rok. Gdzie, oprócz Blizny Rosjanie mogli w 1944 roku przejąć kompletnąV-1? Bo jeżeli nigdzie to może to jest Blizna? A to by zmieniało całkowicie sprawę ewakuacji HL.Jacek
jacek1 Napisano 10 Sierpień 2007 Autor Napisano 10 Sierpień 2007 Ten 27. 10 ma potwierdzenie w innym miejscu . Schussbeginn 27.10.43Auf prov. Abschussstelle und prov. Bedienbunker in der Nähe der endgültigen Plätze möglich.Die drei Geräte (V 27, V 46, V 53) sind zusammen mit den Elefanten, dem Pi Kran, dem Miag Kran und dem Stromerzeugungsaggregat nach 8 Tagen Transport am 15.10. in HL (Bahnhof Kommandantur) angekommen.Die beiden ersten Geräte liegen am 20.10. auf FR- Wagen zur Anfahrt auf die Schussstelle bereit.", i dalej:Das Gerät V 27 wurde am 27.10.43 von der Batterie 444 verschossen (1. Start). Vermutlich war V 27 ein Fehlschuss (Standzerleger oder Kurzschuss in unmittelbarer Nähe der ASt). Dieser erste Startversuch erfolgte von ebener Erde (Sandboden) aus. Durch Luftsog entstand ein großer Trichter, der Abschusstisch war hierdurch ca. 1 m tief in den Trichter gefallen und wurde unbrauchbar. Alle weiteren Starts erfolgten von der dann fertig gestellten Betonfläche (Größe 10 m x 10 m)." Myślę, że to jest ten start o którym też wspomina Dornberger.
Grzesio Napisano 10 Sierpień 2007 Napisano 10 Sierpień 2007 Bardzo prawdopodobne, wiele szczegółów jest zbieżnych - strzał z gołej ziemi i stół startowy wpadający do leja (choć wg Dornbergera tylko się przekrzywił).Innym miejscem odpalania V-1, z którym RKKA mogła się zetknąć był przylądek Taran w Prusach Wschodnich - niestety nie wiem, kiedy tam dotarli. PzdrGrzesiu
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.