Skocz do zawartości

Pruski guzik" ? oraz inne guziki

tyfus

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Autorem zdjęcia jest T. Pachlewski, a guzik pochodzi z prac ratowniczych - za zgodą autora, proszę o pomoc w określeniu tego guzika", okresu itp.

Nietypowy, jeszcze się z podobnym nie spotkałem.
Mam pewne podejrzenia, ale brak pewności, dlatego Wasze sugestie będą jak najbardziej mile widziane.

Średnica : 20 mm
Waga : 7,00 g

Napisano
„guzik” pruski, podobny do urzędniczego

Na awersie herb II Rzeszy Niemieckiej:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Godło_II_Rzeszy_Niemieckiej

teoretycznie może być od wszystkiego : spodnie (takie skojarzenie), mundur, jakaś torba..

a praktycznie..

tutaj od spodni jest coś podobnego:
http://silversimon.piczo.com/?g=39870591&cr=2
Napisano

Witam! W/g mojej wiedzy jest to guzik wysokiego" urzędnika poczty i telegrafu Rzeszy Niemieckiej po 1888 roku, mocowany w talii, nakrętka wszywana w mundur. Tzw. schraubeknopf", służył do podtrzymywania pasa. Na awersie orzeł cesarski, guzik nie posiadał rantu.

Napisano

A to tradycyjna forma tego haka mundurowego, sygnowany ICM, średnica awersu" z orłem to 22 mm, 9 otworów do mocowania, średnica podstawy 25 mm x 30 mm,materiał mosiądz.

Napisano
Guzik musiał spełniać zadanie przymocowanie czegoś na zicher ale z możliwością odkręcenia" w razie potrzeby, jako hak na którym tylko opierał się pas raczej nie przydatny. Możliwe, że marynarka zdejmowana razem z pasem...
Te ostatnie haki z fotek to ewidentnie do podtrzymywania pasa...
Napisano
super :)

wiesz może czy firma zmieniała lokalizację, czy raczej nie ?
takie info warto dodać do opisu guzików na myvimu (link podałem powyżej) jeżeli nie masz nic na przeciw :)

-pozdro-

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora tyfus 22:24 27-11-2011
Napisano
Dzięki Odyn, zacny skan :-)
ps. a może masz coś na temat firmy Poesch (jak mniemam - Gebruder Poesch) * Berlin ?
Chodzi o pewne guziki, których przynależność jest póki co niezbyt jasno wytłumaczona, a wyglądają na I-poł. XIX w.

pozdrawiam.
Napisano

Errare humanum est"
Brawo Martian!!! Naprowadziłeś mnie na jak myślę właściwy trop. Pospieszyłem się z tym hakiem.Poszperałem tu i tam, poczytałem i oto efekt. Ten rodzaj guzika opisany jest jako guzik od naramiennika, oraz mankietu. Stosowany był przy mundurach II Rzeszy, III Rzeszy i obecnie Bundeswehry. Guzik przedstawiony przez kol. tyfus, na pewno jest guzikiem urzędnika poczty i telegrafu Rzeszy Niemieckiej po 1888 roku.

Napisano

Guzik od naramiennika Bundeswehr. Ten rodzaj guzika stosowany jest do naramienników munduru Luftwaffe. Taki sam tylko z kotwicą na awersie wykorzystywany jest przez Marynarkę Wojenną.

Napisano

i kolejna prośba : o datowanie guzika.

najprawdopodobniej cywilny, widać chyba jakieś sygnatury na rewersie, ale niestety nieczytelne.

Guziczek z badań ratunkowych - jak poprzednio i lepszych zdjęć niestety nie będzie.

w sumie najważniejsze datowanie, z góry dzięki.

Napisano
total już mi podpowiedział, że przełom XVIII/XIX w.

ja stawiałem na II poł. XVIII w., ty drogi Martian na początek XIX w. - więc byliśmy blisko :)

dzięki wielkie za pomoc

-pozdro-

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie