Skocz do zawartości

Lubań1945-wypady

wilcz

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 weeks later...
  • Odpowiedzi 141
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
  • 2 months later...
Napisano

Rzadki gość na lubańskich polach w lutym/marcu 1945r.- nakładka zimowa na gąski pojazdów z rodziny Pz III/IV.

• 3 months later...
  • 1 month later...
Napisano

Kawałek pancerza grubości 2 cm z resztką białej farby.Jaki pojazd to mógłby być? I wielka radość- moja pierwsza odznaka.

Napisano
Miałem podobną sytuację z tą gwiazdką, tylko że moja była bez napisu szeryf, po prostu sama gwiazdka. Po wykopaniu z ziemii odrazu banan na twarzy, ze w końcu mam swoją pierwszą wpinkę z radzieckiej czapki... A jakie rozczarowanie mnie dopadło gdy zacząłem węszyć w necie i szukać i szukać. Co się okazało w środku mojej gwiazdki brakuje naklejki z szeryfem :) pamiątka ze straganów.
  • 3 weeks later...
Napisano

I strona wewnętrzna.Grubość wskazywałaby na jakiś transporter opancerzony lub działo samobieżne.Może ma ktoś jakieś skojarzenia?

Napisano
Cóż to mógł być za pojazd?"
Może ma ktoś jakieś skojarzenia?"
ale nie wiem czy to coś wojskowego."
Solidne to, ale co to może być?"

słuchaj ... od takich pytań mamy odpowiedni dział - i nie jest to : Nasze odkrycia (bez identyfikacji)
Napisano

Taki fragment pancerza trafił do skupu złomu,a w konsekwencji dalej do huty.
Grubość pancerza wynosiła ok.5-8cm, a waga 230kg.Wygląda na fragment wanny jakiegoś, nieznanego mi, pojazdu.

Napisano
W było nie mineło najczesciej pokazywane są tereny oraz znaleziska zwiazane z historią naszego kraju .Jak powiedział kiedys prowadzący ten program-niemczyzną mam bardzo małe zainteresowanie-Bitwa o Lubań to tereny przedwojennej Rzeszy...
  • 1 month later...
  • 1 month later...
Napisano

Kolejne resztki T-34/85 wydobyte przez drogowców w Henrykowie.Drobiazgi na płycie wieży, w tym magazynek do DP a w nim rozerwana amunicja.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie