Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 795
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• 2 weeks later...
  • 2 weeks later...
Napisano
Proszę zwrócić uwagę na mocno retuszowaną fotografię dodaną 2017-03-30 19:20:30 na której to widoczni są żołnierze w beretach które to były o ile mnie pamięć nie zawodzi (a niestety nie pamiętam z jakiego źródła mam tę informację) były testowane w piechocie o ile rzeczywiście fotografia przedstawia orkiestrę 21 pp tak jak napisał dodający fotę Kolega formoza58. Byłoby to chyba pierwsze zdjęcie które widzę przedstawiające żołnierzy piechoty w nigdy nie wprowadzonych beretach koloru mi nie wiadomego (khaki ?).
A i jeszcze uwaga a właściwie to pytanie cóż to za wzór pasa (klamry) u fanfarzysty 8 psk z foty dodanej 2017-04-01 11:08:22. Czyżby znowu jakiś nigdy nie wprowadzony regulaminowo wzór.
Napisano
Istotnie, jest to orkiestra 21 PP...
Nie wiem, czy te klamry miały być regulaminowo wprowadzone w plutonach trębaczy kawalerii i artylerii konnej, ale pojawiają się nierzadko na fotografiach z lat trzydziestych. Osobiście znam przeważnie jako występujące w BK Toruń". Od 1931 do 1939 roku występował z nią kotlarz 8 PSK. Mam fotografię kapelmistrza 16 P.Uł z tą klamrą, po 1935 roku...