Skocz do zawartości

Tropimy faszystów!

Martian

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 341
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Niestety nie wytrzymałem.

Im też byście powiedzieli, że są lewakami?
Czy ginęli za kraj w którym ludzie podnoszący rękę w faszystowskim geście mówią, że są patriotami?
Więc kim byli CI, którzy się takim ludziom spojrzeli w twarz i powiedzieli-NIE?

Bodziu! Odpowiem pytaniami na twoje pytanie. A ilu faszystów lub nazistów widziałeś 11.11, żeby trzeba było wzywać pogrobowców ideologi stalinowskiej z Niemiec? Skąd masz pewność, że radykalne ruchy narodowe mają nazistowskie poglądy? Czemu tak mocno nie tropi się platformizmu i radykalnych zachowań lewackich? Może jedynie dla tego, że nie kojarzą się z nimi żadne gesty, symbole i umundurowanie, acz w w swej istocie były równie zbrodnicze oba systemy. Tylko dla tego, że po wojnie za zbrodnicze symbole uznano jedynie te niemieckie- nazistowskie? Takie były niestety czasy, że zbrodniarze oskarżali zbrodniarzy w Norymberdze...
Myślę, że Twoje jednostronne zaangażowanie dyskredytuje Cię odrobinę jako nauczyciela historii...

Patriota byłem od zawsze ( tak mnie przodkowie nauczyli).
Święto narodowe- wywieszam flage.
Mogę zrobić coś dla tego kraju- robię.
I w marszu poszedłbym razem z patriotami, z PATRIOTAMI a nie z naziolami i innymi tego typu ami.
I jeszcze 1 gdybym poszedł z uniesioną flagą za którą tak wielu oddało życie, to pewno dostałbym w ryja od ANTYFASZYSTÓW( co moga potwierdzić filmiki które już ktoś wyżej wrzucił).
I wyobraźcie sobie, co musi czuć np. uczestnik powstania, albo września, idący w marszu i widzący przed sobą bande hailujących p*******.

Ps I mam nadzieje, że nie dostane kartona za poglądy.

Bodan76, o ile mnie pamięć nie myli - Powstańcy Warszawscy walczyli z NAZISTAMI, a nie faszystami, bo faszyści to włosi w czarnych koszulach.

Poucz się proszę historii z czegoś normalnego, bo ręce opadają..
Jeżeli nie odróżniasz nazizmu od faszyzmu to masz poważny problem...
A jak już chcesz tak uczyć o Powstaniu `44 to powiem Ci że Mój Pradziadek gdzieś leży pod tymi gruzami w bezimiennym grobie.

ps. Gebhardt, pęk różg liktorskich to był symbol jedności, związku, siły i wspólnoty, używała go Rewolucja Francuska, a nawet widziałem na przedruku konstytucji Związku Radzieckiego, więc ile krajów, tyle zastosowań.

Balans, bardzo Cię proszę, lepiej nic nie mów, zanim mi przyczepisz brunatny mundurek z koalicyjką bo tylko się kompromitujesz na tym forum jak domorosły puszkarz przy obsłudze kuchennego moździerza :-)
Nigdy w życiu nie należałem i nie będę należał do żadnego ugrupowania politycznego, ale to że mój pogląd nie trafia w twoją poprawność generalnie mało mnie interesuje, interesuje mnie wolność bo jestem człowiekiem :-)

cairo! Zaczynam podejrzewać, że albo w Kanadzie uczą innej historii, albo ty o tej dziedzinie nauk masz pojęcie jak świnia o księżycu... Poznaj moje dobre serce, gdyż to za co inni biorą kasę pisząc książki, postaram się wyjaśnić ci pokrótce za friko.
Jako, że nie przystoi by tacy niedouczeni ludzie jak ty kompromitowali swoimi wpisami to forum wyjaśnię ci w kilku słowach...
W latach 30 było w Europie kilka politycznych nurtów totalitarnych lub jak kto woli autorytarnych jednak zasadniczo od siebie różniących się:
- faszyzm który narodził się we Włoszech to miszmasz poglądów lewicowych i rewolucyjnych mający na celu egalitaryzm społeczny i walkę z liberalizmem i demokracją. Włoski faszyzm miał za cel jedynie walkę polityczną z istniejącym w ów czas systemem we Włoszech. W mniejszym lub większym stopniu skompromitował się metodami tej walki, oraz tym że zmuszono (sic!) faszystowskie Włochy do sojuszu z nazistowskimi Niemcami.
- nazizm to niemiecka kalka włoskiego faszyzmu, jeszcze bardziej lewicowa, wzbogacona o bardzo silne rasowe fobie a także o narodowe i mocarstwowo- imperialne dążenia Niemców. Zbrodniczy w samych swych założeniach nie mówiąc już o dokonaniach.
-frankizm to hiszpański ruch który jako jedyny można uznać za prawicowy w swych założeniach, choć występują pewne zbieżności w metodach walki i otoczce z systemami włoskim i niemieckim. Skompromitował się głównie tym, że po wygranej wprowadzono terror w stosunku do przeciwników politycznych.
-stalinizm zwany komunizmem to stricte lewicowa doktryna internacjonalistyczna mająca na celu uszczęśliwienie na siłę cały świat. Zdyskredytowany metodami tego uszczęśliwiania i zbrodniami na większą skalę niż nawet te niemieckie. Niestety nie nie obłożono sankcjami sierpa i młota i gwiazd...
To pokrótce o systemach. Resztę możesz doczytać w wiki chyba,że nie ma w Kanadzie, bo o literaturę cię nie posądzam.
Teraz o Norymberdze.
Podczas procesu, colego cairo, oskarżycielami niemieckich zbrodniarzy byli zbrodniarze stalinowscy.
Na koniec moja mała prośba by osoby takie jak ty cairo i kolega balans nie pisali o historii a w żadnym wypadku w ID, gdyż robicie zwyczajny obciach forum Odkrywcy. Piszcie do woli tzw czterech literach panny Maryni w towarzyskim, w dołku a inne działy zostawcie tym co choć trochę znają historię i to hobby.
Pozdrawiam jednak w.w kolegów i życzę rychłego wyleczenia z manii prześladowczej związanej z widzeniem wszędzie nazistów, faszystów i innych istów".

i pewien znany, fajny cytat z Orwella:
Słowo "faszyzm – będące w powszechnym użytku – pozbawione jest niemal zupełnie znaczenia. Słyszałem, jak "faszyzmem nazwano: rolników, sklepikarzy, Kredyt Społeczny, kary cielesne w szkołach, polowanie na lisa, walki byków, Komitet 1922, Komitet 1941, Kiplinga, Gandhiego, Czang-Kai-Szeka, homoseksualizm, audycje radiowe Priestleya, schroniska młodzieżowe, astrologię, kobiety, psy – i nie pamiętam co jeszcze"

i z innego źródła..
Przymiotnik faszystowski był używane przez ZSRR w celach propagandowych przeciwko państwom zachodnim na zmianę z imperialistyczny. Termin faszystowski promowano w celu ukrycia podobieństwa ideologii narodowego socjalizmu (nazizmu) z komunizmem w sferze gospodarczej[16], zatarcia faktu współpracy ZSRR z nazistowską III Rzeszą w latach 1939-1941 oraz fascynacji Mussoliniego postacią i twórczością Lenina.[17]"
http://pl.wikipedia.org/wiki/Faszyzm

i jeszcze..
arzut głoszenia faszystowskich poglądów jest od tej pory wykorzystywany powszechnie w debatach jako typowy pozamerytoryczny argument osobisty na określenie dowolnego zachowania lub opinii, które osoba go używająca uznaje za szczególnie odrażające"

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie