Skocz do zawartości

złoto rodzime

chem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam poszukiwaczy.
#GoldenEye - Ja uzywam miski z Liroya :) Jest to donica z dzialu ogrodowego ma w sobie wypuklosci i wydaje mi sie ze jak na zloto sprawdzila by sie z pewnoscia. Sprawdzalem na pirycie.
Takze nie stac mnie na wydatek ktory pozniej by lezal przez wiekszosc roku.
To co zamieszczam jest efektem badania jednej z pobliskich moich rzek. A dokladniej w kot. Klodzkiej rzeka zwana Dzik" kolo Nowej Rudy.
Chce zauwazyc ze pelno jest takich kamykow jakby pirytu wlasnie ale nim nie jest. Przyciaga magnes. I blyszczy na srebno. Geolog ze mnie rzaden wiec nie wiem co to jest. Chodz jest i ciezkie i po dluzszym plukaniu zaczerpniete z samego dna miski.
Nie wiem czy tutaj u mnie bylo by cos jeszcse wiecej. To nie jest tez pierwsza wyprawa (chodz krótka), ale ktoras z kolei.
I nie tylko ta rzeka zostala sprawdzona chodz jeszcze troche ich tu jest roznych strumykow lesnych i doplywow do wiekszych rzek jak np. Nysa Klodzka.
Moze uda mi sie w ten weekend wyskoczyc nad jedna z rzeczek w poblirzu Polanicy Zdr. gdzie niegdys wydobywano kamienie szlachetne i pol szlachetne. No zobaczymy. :)
Pozdrawiam wszystkich poszukiwaczy.
A moderatorow prosze o wyrozumialosc na znaki polskie, gdyz pisze na szybkiego z telefonu komorkowego.

Cześć wszystkim poszukiwaczom.
Chciałbym zacząć poszukiwać złota ale nic nie wiem gdzie go szukać wiem tylko ze w okolicach Złotoryji ale w jakich podłożach i gdzie ono sie zatrzymuje nie mam pojęcia. Jeśli macie jakiś link z takimi informacjami prosiłbym o podanie. Mam zamiar wydobywać złoto pogłębiarka taką jak suction dredge. Jakie sa koszty takiej pogłębiarki i wynajęcia parceli i czy w Polsce można wydobywać złoto tak żeby na nim zarobić jak w Ameryce ???
Za wszelką pomoc wielkie dzieki i oby wam złotko do miski wpadało:)

Krzysztof01.....mozesz podesłac jakies zdjecia z netu lub filmik jakiego suction dredge masz na mysli uzywac i w jaki sposób/technologi to robic? tu już tak pytam z ciekawości bo parcela to przeciez nie mały skrawek rzeki tylko wielo hektarowa działka na której pracuje duzo ciezkiego sprzetu górniczego jak wielkie spycharki, koparki i ładowarki a nie jedna malutka głównie pływająca pogłebiarka...

Witam :)
Forum się rozkręca :)
Krzysztof01 - w Polsce nie ma oficjalnie żadnej czynnej kopalni złota. Kruszec ten jest wydobywany na skalę przemysłową w KGHM ale jako pierwiastek towarzyszący złożą miedzi i srebra. Ruda jest wydobywana z kilkuset metrów pod ziemią i nie zobaczyłbyś okruchów gołym okiem. Złoto jest również odzyskiwane jako kopalina towarzysząca w żwirowniach (mniej lub bardziej oficjalnie lub tak przy okazji:)) Występuje również w żyłach kwarcowych, arsenopirycie i wielu innych związkach/minerałach w złożach na głębokościach od kilku do kilkuset metrów (jak nie głębiej:)). Przed inwestycją w sprzęt poczytaj odpowiednią literaturę. Niestety w naszym kraju, zdobycie koncesji na wydobycie tego minerału jest raczej znikome, jak do tej pory kilka firm (nawet amerykańskich i australijskich) nie podjęły eksploatacji. Tak z Historii, zanim odkryto Amerykę to w Europie przepłukano większość rzek :) Zaproponowałbym zamiast napalać się na pogłębiarkę wycieczkę z miską i płucznią nad rzeką lub wyjazd do Yukonu.
GoldenEye - Amerykanie kupują takie zabawki i wydobywają złoto bo mają inne prawo górnicze niż my :) zakup koncesji, dzierżawa działki itp odbywa się na innych zasadach, których w Polsce nie ma, co nie znaczy że u nas jest dziki zachód i można robić co się chce. Chciałbym zauważyć, że istnieje coś takiego jak ochrona środowiska" oraz Prawo geologiczne i górnicze" - można poczytać na: geoportal.pgi.gov.pl lub innych stronach. Nielegalne wydobywanie kopalin na skalę przemysłową może spotkać się z konsekwencjami. A co może być uznane za takowe wydobycie? - np duża motopompa 1000l/min.
Ja największego samorodka wypłukałem miską :) i to jest dla mnie największa radocha pomimo tego, że lepsze wyniki pod względem ilości drobin mam z płuczni lub mojego tzw mini highbankera.
Podczas sobotniego pobytu ze znajomymi nad rzeką mieliśmy kontrolę Państwowej Straży Rybackiej i po oględzinach sprzętu, czym poszukujemy złoto (misek, płuczni) oraz pokazaniu kilku drobinek złota, życzono nam powodzenia gdyż hobbystyczne poszukiwanie złota jest jeszcze legalne, więc wykorzystujmy to w granicach rozsądku. Warto też dodać, że Panowie ze straży są świadomi istnienia pogłębiarek, bo nawet takowe pytanie padło. Na nasze forum zagląda bardzo dużo osób i nie każdy ma gorączkę złota...
sswds - jak widać da się płukać tą miską z Leroy-a - Polak potrafi :) Jak penetrowałeś tą rzekę to pobierałeś próbki z miejsc, w których może występować zwiększona koncentracja Au czy po prostu nabrałeś łopatę żwiru i przepłukałeś? Być może ten Twój minerał to magnetyt, ciężko określić po zdjęciu.

Pozdrawiam i życzę dużo złota w miskach:)

spinel80 zapewniam cie ze uruchamianie w gruncie rzeczy malutkiej motopompy na świeżym powietrzu w okolicach rzeki nie jest zabronione a odsysanie żwiru nie szkodzi srodowisku" bardziej niz kopanie szpadlem i nabieraniem do miski w grupie np 8 osób...prawo nie jest tu sztywno uregulowane ale mówi mniej wiecej o tym by nie robic prywatnych lewych kopalni, rozkopywac przesadnie brzegi, niszczyc wały przeciwpowodziowe, dziury w ziemi itp.... sam mi odpowiedz czy ktos kto pojedzie 2 razy do roku gdzies na rzeke na kraniec polski sobie podłubac przy sobocie 3 godzinki to robi to hobbystycznie czy na skale przemysłową? rozumiem ze zgodnie z prawem wszystko co znajdziesz nalezy do skarbu panstwa i czekasz grzecznie na swoje 10 znaleźnego :) równie dobrze moge powiedziec ze jak cie straznik spotka przy rzece ze szpadlem i miską to tak samo jak w lesie kłusownika ze strzelbą i wnykami bo dobrze wie jakie masz zamiary :D no daj spokój i nie strasz ludzi

Witam i odpowiadam na pytania.
Więc zaczynałem się trochę o tym co niegdyś można było tu wydobyć i wydobywali (stqrodawni ludzie). A w szczególności kamienie szlachetne takie jak ametysty, rubiny i szafiry (to w górach Stolowych). Do tego w pobliskich rzekach agaty, turmaliny, jaspisy i kryształ górski. Nie słyszałem by w tych górach występowało złoto (a może jednak jest) :)
No to własne jestem w fazie adań" i sprawdzam sobie w wolnym czasie (chodź go bardzo mało) pobliskie rzeki.
Kiedy już uda mi się znaleźć coś cenniejszego zacznę myśleć nad pompą hendersona. Ale to jeszcze czas do tego przypuszczam długi. :P
Ostatnio byłem w Niwie właśnie gdzie kiedyś była sztolnia kamieni szlachetnych. Jest to przypuszczam całkowicie zapomniane przez boga i ludzi miejsce, nie wiem czy wiele osób o nim wie. (Tutaj macie lokalizację tego miejsca http://goo.gl/maps/Xt3PG ) Teraz wiecie i Wy. :) Ponoć coś tam jeszcze jest nie zbadanego. Ale to trzeba przypuszczam mieć odpowiedni sprzęt już by bawić się w grotolaza", ale już na samym wejściu ~wita nas~ kamykami różnego typu. Góra dużą jest. A poniżej tej sztolni płynie strumień. Sądząc i mając nadzieję że że sztolni coś się umsknelo i wpadło do strumienia podczas wydobywania przez starodawnych ludzi- pojechałem tam z miska. Wyplukalem to co na zdjęciu. Właśnie pełno jest takich srebrzystych drobin - chodź wątpię by były one srebrem (chodź może...) większość z nich przyczepność jest do małych kamieni. Podczas płukania odczepiaja się i są stanu wolnego". Ośla łąka zapomniałem sprawdzić to magnesem czy się przyczepiaja. Nie mogę teraz tego zrobić bo w pracy jestem. Zrobię to zaraz po powrocie. Poza tym nie wpadło mi w oko nic innego co by miało związek z kamieniami szlachetnymi bądź też kruszcem.
Jak na chwilę obecną, badania trwają... ;) Następny wyjazd potok górski między Szczytną a Polanicą Zdr.

Pogłębiarka na pływakach nie zdaje egzaminu na płytkiej wodzie w której zazwyczaj grzebiemy bo pływaki zawadzają o dno i uniemożliwia to prawidłowe ustawienie maszyny Dlatego ja wykonałem w pełni regulowane nogi które pozwalają ustawić sprzęt w każdym terenie do tego dołożyłem kółka na tylnych nogach w celu ułatwienia transportu Tak to wygląda i ma funkcję highbankera i pogłębiarki tzw Combo"

zrobiles prawie to co ja chciałem :D xxxx :D czyli miałem zamiar zrobic stelaz nad korytkiem zeby postawic tam pompe i uzyc kółek na tylnych regulowanych nogach aby mozna było przestawiac w rzece a po opuszczeniu nóżek na maksa prowadzic to po suchym jak staruszkowie bojowe wózki na warzywa :P tylko odpuscilem bo stwierdzilem ze pompa 30kg na korytku to chyba nie najlepszy pomysł a same korytko to i bez kólek przestawie :P ale mam jednego asa w rękawie.....robie korytko z drugim dnem poprzez blache alu perforowaną z dziurkami fi10mm :) co z góry wpadnie wiekszego poleci dalej a mniejsze spadnie na dolną czesc płuczni....korytko ma 40cm szer. i 120dlugosci co daje mi w sumie 2.40m dlugosci do plukania :) czy sie sprawdzi to sie okaze jakos w maju-sierpniu... :) ale ci powiem ze odwaliłem kawał dobrej roboty :)
-----------------------------------

proszę nie używać słów wulgarnych!
proponuję też mniej graficznych emot na rzecz interpunkcji! Tego rodzaju słowotok ciężko się czyta.

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora tyfus 10:57 15-04-2015

aaaa i własnie....powiedz mi jak zrobiles tego power jet-a? jak dobralem srednice rurek do siebie by zapewnic odpowiednie zasysanie? i jak pospawałes je ze sobą bo od paru dni próbuje sie nauczyc spawania palnikiem w technice alum weld i prócz tego ze na filmach wychodzi to lekko i przyjemnie to u mnie jest jakas masakra....wyglada to jak wystrugane z drzewa :D

Ja power jet-a wykonałem ze stalowych rur cienkościennych i pospawałem migomatem co do średnicy to dysza ciśnieniowa musi mieć średnicę ok 1/3 rury głównej i wtryskiwać do niej rękaw wodny pod dużym ciśnieniem i kątem 15-20 stopni te wszystkie parametry muszą być zachowane aby uzyskać odpowiednie podciśnienie w wężu ssawnym W twoim przypadku czyli 3 cale to dysza 1 cal ale nie wiem czy ta chińska pompa zdoła wytworzyć odpowiednie ciśnienie na dyszy żeby pociągnąć żwir z wodą 3 calowym wężem Jak się przyjrzysz to pogłębiarki 3 calowe np Keene" bazują na pompach Hondy" które mają korpusy ślimakowe generujące wyższe ciśnienie ok 7-8 bar a chińczyki ok 3 bar stąd moje obawy musisz wziąć pod uwagę że np objętość 5m 3 calowego węża który jest napełniony 80% wodą a 20% żwirem trochę waży więc podciśnienie w nim musi być spore aby to pociągnąć.
Powodzenia.

masz racje ale jestem dobrej mysli bo cisnienie wody moim zdaniem bedzie podobne do hondy. mysle tak dlatego ze wysokosc podnoszenia slupa wody przeklada sie na wlasnie realne cisnienie tej pompy...moja pompa ma niejako w papierach ze zasysa z 8m a podnosi do 31m wiec jakies 3atm czyli na 31metrach woda zatrzyma sie i bedzie sie utrzymywac dopoki nie wylaczymy pompy...natomiast pompa 3calowa hondy ma parametry takie:
WB 30XT
Medium czysta woda
Wydajność 1100 l/min
Maksymalna wysokość podnoszenia 28 m
Maksymalne ciśnienie 2,8 atm.
Maksymalna wysokość ssania 8 m
Średnica przyłączy ssawny 3 cale, tłoczny 3 cale
Typ silnika GX 160

czyli nie widze szans by nie dała sobie rady....myslalem nad wezem ssawnym 4 lub 5calowym bo i takie napedza ta honda :D ale nie zmiesci mi sie to do samochodu. i tak juz korytko bede wiesc na tylnej kanapie a pompa ledwo miesci mi sie do bagaznika bo za tylne fotele na podloge sie nie miesci a jeszcze weze, kastra i inne gadzety muszą wejsc :D masakra