Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
:D to żeś teraz dowalił do pieca :D
najwazniejszy jest ten zawór....ja go zrobilem z zaslepki pcv fi 50 która pozniej weszła mi na styk po obcieciu kołnieża w rure bodajze 55 lub 60...na dziale z rynnami w catoramie stoi :D obciołem kołnież, obciołem z długosci o 60%, wyciołem otwór ok 30mm na srodku, dwie dziurki, kawałek gumy na krążek i gruby drut :) na tłok użyłem starą torebke skórzaną :D
Napisano
żeby pompa działała bez zarzutu trzeba zadbać przede wszystkim o szczelność tłoka,łączeń między elementami i wykonanie zaworów zwrotnych z dużą dbałością każda nieszczelność będzie skutkować zapowietrzaniem się pompy i nieefektywną jej pracą niedomykające się zawory zwrotne sprawią że pompa nie będzie wydajna a nieszczelny tłok jedno i drugie
co do kosztu to części na pompę i koncentrator prawidłowo działające i trwałe to ok 220-250zł zależy od cen w poszczególnych sklepach
ogólnie jest to bardzo proste do wykonania jeśli się ma pojęcie o takich rzeczach
życzę powodzenia w budowie
Napisano
ja nie mam cierpliwosci....jestem bardzo samo krytyczny i sie wkurzam jak nie wychodzi :P teraz poł roku korytko robie do motopompy i skonczyc nie moge :D raz przez lenistwo a dwa przez brak czasu.....tzn.jak juz mam czas to sie lenie :P i tak w kółko haha
Napisano
a mnie troszkę za interesowało takie hobby szum rzeki i jeszcze można jakąś złocinkę wyłowić z pod kamyka:P:P
Super sprawa.Wiadomo jak człowiek przyjdzie pracy to nic się nie chce.
Napisano
Woda w rzekach znośna sezon w pełni jutro ruszam w teren ale ja nie bawię się pompką hendersona za dużo machania wole jak za mnie pracuje pogłębiarka ssąca
Napisano
no i o taka odpowiedz mi chodzilo :D moze w koncu skoncze swojego judasza" :P bo tak go ochrzciłem :P maske z rurką mam z wyjazdu do grecji wiec w sumie mam wszystko :P
Napisano
jakbys nie wiedział to na tym forum calkiem niedawno wstawiałem zdjecia moich zaworów (patent z butelką) :) a jeszcze wczesniej całej pompy, koncentratora i korytka do motopompy :D tylko ci sie szukac nie chciało lub porzeoczyłes ze to ja :D
Napisano
Ja użyłem innych zaworów które nie są butelki.A to że ktoś pokazał jak zrobić zawór to nie znaczy że to jest ten materiał hahah:D