Skocz do zawartości

podwójne" odkrycie funeralne

s_boj

Rekomendowane odpowiedzi

Ale trzeba zrozumieć, że podejście do tematu we Włoszech jest właśnie takie. To przejaw innej kultury. Włoski cmentarz, to komory w ścianie zamknięte płytą z danymi zmarłego i półka, na której rodzina ustawia zwykle figurkę ojca Pio, a obok słoniki z podniesioną trąbą, resoraki, zdjęcia, czy liściki do zmarłego. Z polskiego punktu widzenia to może wydawać się żałosne, bulwersujące, ale z drugiej strony każdy naród po swojemu oswaja śmierć... Polacy są po prostu programowo i narodowo smutni.

U nas też są kolorowe. Chyba dawno nie byłeś na grobach?
Co do zdjęć. Ja mam takie:
Katolicy z Ameryki Łacińskiej Święto Zmarłych obchodzą na wesoło. Biesiadują na cmentarzach, spożywając posiłki, pijąc alkohol, grając, śpiewając i handlując.

Muszę was zdziwić (może nie wszystkich) ale breloczek do kluczy w podobnej formie trumny jest i u nas, co prawda jest z drewna ale jest.

Zdjęcie obok to tylko urywek z kalendarza firmy z mojego miasta, która produkuje między innymi (w sumie głównie) trumny.

Więcej tutaj:
http://kalendarzlindner.pl/

miłego oglądania:)

pozdro!

Oj tam, oj tam. Ze 20 lat temu byłem na mszy w kościele. Kazanie było o pijaństwie w społeczeństwie. Ksiądz tłumaczył że jest wstanie zrozumieć że się pije na urodzinach, imieninach, weselach. Natomiast rzucał gromy na tych co piją w święta kościelne, komunie, pogrzeby i stypy.

Opowiadał dalej że był świadkiem jak koledzy żegnali swojego przyjaciela na ostatnią drogę". Byli tak napruci że przy trumnie zaczeli mu śpiewać Sto lat" i Niechaj gwiazdka pomyślności...."

Dobrze że stałem przy ścianie. Odwróciłem się do niej i mało się nie udusiłem, bo bym ryknął śmiechem.....

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie