Skocz do zawartości

lata 50 XX w.zatopienie ruskiej łodzi podwodnej

koszt1962

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Szanowne Towarzystwo,przejrzałem ostatnio parę linków związanych z wrakami morza Bałtyckiego faktycznie-znalezionych łodzi podwodnych i do tego ruskich jest 1 lub do 3 o których wiem.Ale ponieważ to odbyło się w latach 50 XX wieku,więc zaczynam podejrzewać że mogło chodzić o czystkę w MW .W tamtym okresie był znany za WikipediąSpisek komandorów" - postępowanie karne prowadzone w latach 1950-1952 wobec 7 oficerów Marynarki Wojennej (MW) przez Główny Zarząd Informacji (GZI), na podstawie sfałszowanych dowodów. Zakończyło się wyrokami śmierci i dożywotniego więzienia wydanymi przez Najwyższy Sąd Wojskowy (NSW). W 1956 wszyscy skazani zostali zrehabilitowani. Sprawa zwana jest także procesem komandorów" i grupą 7 komandorów".I to o czym piszę może być SB-ckim wymysłem i nie było żadnego zatopienia.Z tego co czytałem wielu oficerów i marynarzy zostało dotknięte tym postępowaniem.Poradziłem osobie spokrewnionej by napisała do archwium MW,może tam znajdzie odpowiedź.Ja jestem tylko przechodniem i mnie nie odpowiedzą
Napisano
Bardziej realne są konflikty na morzu Polska-NRD, o tym się mało mówi. Tą sprawę z OP należy tak jak opisałem rozpatrywać w kategorii kolizji rosyjskiego OP wracającego do bazy w Świnoujściu i polskiego trałowca.
Napisano
@koszt 1962-błędnie mieszasz w to SB, której wtedy jeszcze nie było. Co najwyżej paluchy maczać w tym mogła Informacja Wojskowa działająca do 1957r.

C.
Napisano
Catadero wiem że była informacja wojskowa(na dużą literę nazwy nie zasługują) ale to była taka sama swołocz jak sb więc dlatego tak napisałem
Napisano
A ja tylko jedno błaganie wnoszę.
Koledzy na Boga! Nie Łódź podwodna" ale Okręt podwodny"! No błagam Was! To nie TVN ale wyspecjalizowane forum fachowców od historii!...

Podobnie rzecz ma się z maskami gazowymi" i iemieckimi kaskami" :D Zęby bolą!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie