nabuh Napisano 27 Październik 2011 Autor Napisano 27 Październik 2011 Czy podstawą wyjściową (widzimy że to przeróbka) był niemiecki model k98? Z tego co znalazłem to ostrze powinno być dłuższe i do tego nie mogę odszyfrować znaczenia bić. Czekam na zdanie biegłych w temacie.
por.pil.020 Napisano 31 Październik 2011 Napisano 31 Październik 2011 Mam nadzieję że chociaż ja pomogłem. Na poparcie moich trzech teorii nie mam żadnych dowodów, ale są one najbardziej prawdopodobne - znam podobne przypadki z relacji starszych osób, bądź z wykopalisk z miejsc walk.
nabuh Napisano 27 Październik 2011 Autor Napisano 27 Październik 2011 Chlewika to on nie widział z tego co wiem - ale kto wie do czego kiedy posłużył... Dzięki wielkie za pomoc.
nabuh Napisano 31 Październik 2011 Autor Napisano 31 Październik 2011 por.pil.020 Twoje przypuszczenia są jak najbardziej prawdopodobne - przerobiony został dla większej wygody obsługi cywilnej" i traktowany jako zwykły nóż (może i na grzyby - tylko wyjątkowe okazy!) Pozdrowionka.
HUBERTS Napisano 29 Październik 2011 Napisano 29 Październik 2011 Czeskie strony długo się ładują.Może pan Torba poda link do jakiejś szybkootwierajacej się strony rumuńskiej.
nabuh Napisano 30 Październik 2011 Autor Napisano 30 Październik 2011 Widzę, że HUBERTS należy do tych, którym nic nie pasuje i we wszystkim coś węszy - jest pewna partia gdzie tacy są mile widziani. Otóż wiedz, że nie zamierzam go nigdzie wystawiać ani nic tym podobnego. Jest w moim posiadaniu już długo (pewnie dłużej niż Ty oglądasz świat)i natknąwszy się na niego niedawno zwyczajnie poprosiłem kolegów o podpowiedź za co dziękuję.
HUBERTS Napisano 30 Październik 2011 Napisano 30 Październik 2011 Masz racjé nigdzie go nie wystawiaj.Przepraszam ze pomoglem.
HUBERTS Napisano 30 Październik 2011 Napisano 30 Październik 2011 por.pil.020 zukuri jak zwykle ma racjé,tez nie znasz historii tego noza...Wszystko to gdybanie,autortego watka pewnie potrzebuje danych do wystawienia na jakims aledrogo albo na jakims innym syfie.
zukuri Napisano 30 Październik 2011 Napisano 30 Październik 2011 Nie lepsza bedzie strona polska ?http://www.k98bagnety.com/index2.htmlPozdrawiam, Piotr.
HUBERTS Napisano 30 Październik 2011 Napisano 30 Październik 2011 Napisalem to z błędami.Przepazam, nie mam polskiej klawiatury.
por.pil.020 Napisano 30 Październik 2011 Napisano 30 Październik 2011 Tak to już jest że cudze chwalicie a swego nie znacie :)To nie jest postrach chlewika. Postrach chlewika polega na ciągłym ostrzeniu ostrza bagnetu a nie na jego skracaniu (bo i po co? im dłuższy tym lepszy z niego zeźnik"). Nabuch Twoj egzemplarz to tzw. óż okopowy", choć wcale nie oznacza że to jakiś zołnierz go sobie przerobił w okopie a nastepnie wsadzil do buta czy za pas jako tajna bron (choć praktyka taka była czesto stosowana w czasie I wojny światowej). Twój bagnet mógł równie dobrze zostać przerobiony zaraz po wojnie przez jakiegos młodego harcerzyka który potrzebował finki, czy przez jakiegoś dziadka w stodole aby miec nóż na coniedzielne grzybobranie :)
nabuh Napisano 27 Październik 2011 Autor Napisano 27 Październik 2011 Czy podstawą wyjściową (widzimy że to przeróbka) był niemiecki model k98? Z tego co znalazłem to ostrze powinno być dłuższe i do tego nie mogę odszyfrować znaczenia bić. Czekam na zdanie biegłych w temacie.
zebu74 Napisano 27 Październik 2011 Napisano 27 Październik 2011 fnj-Alexander Coppel GmbH http://www.bagnety.pl/kody.html pzdr
Pytanie
nabuh
16 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.