Skocz do zawartości
  • 0

Bagnet k 98?

nabuh

Pytanie

Napisano
Czy podstawą wyjściową (widzimy że to przeróbka) był niemiecki model k98? Z tego co znalazłem to ostrze powinno być dłuższe i do tego nie mogę odszyfrować znaczenia bić. Czekam na zdanie biegłych w temacie.

16 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Mam nadzieję że chociaż ja pomogłem. Na poparcie moich trzech teorii nie mam żadnych dowodów, ale są one najbardziej prawdopodobne - znam podobne przypadki z relacji starszych osób, bądź z wykopalisk z miejsc walk.
Napisano
por.pil.020 Twoje przypuszczenia są jak najbardziej prawdopodobne - przerobiony został dla większej wygody obsługi cywilnej" i traktowany jako zwykły nóż (może i na grzyby - tylko wyjątkowe okazy!) Pozdrowionka.
Napisano
Widzę, że HUBERTS należy do tych, którym nic nie pasuje i we wszystkim coś węszy - jest pewna partia gdzie tacy są mile widziani. Otóż wiedz, że nie zamierzam go nigdzie wystawiać ani nic tym podobnego. Jest w moim posiadaniu już długo (pewnie dłużej niż Ty oglądasz świat)i natknąwszy się na niego niedawno zwyczajnie poprosiłem kolegów o podpowiedź za co dziękuję.
Napisano
por.pil.020 zukuri jak zwykle ma racjé,tez nie znasz historii tego noza...Wszystko to gdybanie,autortego watka pewnie potrzebuje danych do wystawienia na jakims aledrogo albo na jakims innym syfie.
Napisano
Tak to już jest że cudze chwalicie a swego nie znacie :)

To nie jest postrach chlewika. Postrach chlewika polega na ciągłym ostrzeniu ostrza bagnetu a nie na jego skracaniu (bo i po co? im dłuższy tym lepszy z niego zeźnik").
Nabuch Twoj egzemplarz to tzw. óż okopowy", choć wcale nie oznacza że to jakiś zołnierz go sobie przerobił w okopie a nastepnie wsadzil do buta czy za pas jako tajna bron (choć praktyka taka była czesto stosowana w czasie I wojny światowej). Twój bagnet mógł równie dobrze zostać przerobiony zaraz po wojnie przez jakiegos młodego harcerzyka który potrzebował finki, czy przez jakiegoś dziadka w stodole aby miec nóż na coniedzielne grzybobranie :)
Napisano
Czy podstawą wyjściową (widzimy że to przeróbka) był niemiecki model k98? Z tego co znalazłem to ostrze powinno być dłuższe i do tego nie mogę odszyfrować znaczenia bić. Czekam na zdanie biegłych w temacie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie