Tuszek Napisano 10 Kwiecień 2012 Napisano 10 Kwiecień 2012 Tak, zerowałem poprzez naciśnięcie spustu i pomagało na parę sekund.
wiktor3030 Napisano 10 Kwiecień 2012 Napisano 10 Kwiecień 2012 @Tuszek ostatnio miałem to samo tylko z Argo 3.0 na statyku Wracając tą samą drogą po około 30 minutach wykrywacz zaczął się na okrągło wzbudzać nawet w powietrzu żadne strojenie ponowne nie pomogło i to samo miałem na dynamiku dodam że jak nieraz chodzę na dynamiku to potrafi się odzywać są to krótkie urywające sygnały tyle że jak macham wykrywaczem znowu w tym samym miejscu sygnał zanika czy ktoś mógłby mi to wyjaśnić ? Maskowanie , czułość ,korekcja kamieni i inne ustawienia już przerabiałem. Czy wszystkie wykrywki tak się zachowują ?
Krychus Napisano 10 Kwiecień 2012 Napisano 10 Kwiecień 2012 jak nieraz chodzę na dynamiku to potrafi się odzywać są to krótkie urywające sygnały tyle że jak macham wykrywaczem znowu w tym samym miejscu sygnał zanika czy ktoś mógłby mi to wyjaśnić To normalne, nawet ja tak mam - F2, 1270. To tak już jest i zależy od wielu czynników - siły obwiązania kabla na stelażu, rodzaju gruntu, a często nawet włączonego telefonu... Pozdrawiam, K.
wiktor3030 Napisano 10 Kwiecień 2012 Napisano 10 Kwiecień 2012 A czy jest możliwe zakłócanie przez telefon który łapie np. zasięg ? Gdzie telefon jest około 1.5m od sondy.
rebok24 Napisano 10 Kwiecień 2012 Napisano 10 Kwiecień 2012 NA WYKRYWCE WYŁĄCZAJ TELEFON TY I KUMPLE OBOK I BĘDZIE GITARA.
nikt Napisano 10 Kwiecień 2012 Napisano 10 Kwiecień 2012 Witam ! Jest co najmniej kilka powodów dziwnego" zachowania się wykrywaczy : 1 - Telefony komórkowe. Przecież to nic innego jak źródło pola elektromagnetycznego. Telefony raz na jakiś czas logują się do sieci - szczególnie gdy użytkownik jest na granicy zasięgu sieci lub dwóch komórek"2 - Tryb statyczny to najprymitywniejszy tryb pracy wykrywacza. Zmiany mineralizacji,temperatury,wilgotności powietrza i co tylko sobie można zamarzyć ma wpływ na pracę wykrywacza. Detektor należy zerować ( spustem ) i używać SAT - patrz instrukcja.3 - w trybie dynamicznym lewe" sygnały to z reguły obiekty na granicy dyskryminacji. Śmieci stalowe lub kamienie magnetyczne, albo lokalne niejednorodności gruntu. Zawsze machanie sondą ma pewien losowy charakter i z tego powodu pojawiają się zupełnie przypadkowo takie pojedyncze sygnały.4 - Mało ,naprawdę mało kto bierze pod uwagę jedną rzecz. Argo ma zasięg rzędu 38-40 cm w powietrzu na 5gr. To jest BARDZO wysoka czułość". Mało który wykrywacz ma taki potencjał.Nie oczekujcie od detektora z taką czułością pracy super stabilnej, w szczególności na gruncie zaśmieconym czymkolwiek. Super stabilne są wykrywacze które mają zasięgi rzędu 20...25 cm na 5gr w powietrzu. W każdej instrukcji do dowolnego wykrywacza ( a w szczególności do b. czułego ) można przeczytać ,ze nie zawsze i nie wszędzie da się pracować z wysoką czułością. pozdrawiam RUTUS
detekta8 Napisano 14 Kwiecień 2012 Napisano 14 Kwiecień 2012 Optima również zlapie z 40 cm 5 gr w powietrzu ? z cewka DD
tofi1987 Napisano 15 Kwiecień 2012 Napisano 15 Kwiecień 2012 Koledzy mam pytanko.Mam Optime 2.0 - w instrukcji pisze,że zakres regulacji dyskryminacji jest od 0-50 a ja mam 0-80 :) Jak jest u was??? Czy to normalne ??
wiktor3030 Napisano 18 Kwiecień 2012 Napisano 18 Kwiecień 2012 Mam pytanie do producenta :- czy jest możliwa zmiana softu Optimy 1.0 na 2.0 i przełożeniem elektroniki z wyświetlacza do puszki ?
tofi1987 Napisano 22 Kwiecień 2012 Napisano 22 Kwiecień 2012 Koledzy nie będę zakładał nowego tematu...Szukam pokrowca,torby lub plecaka na mojego Rutusa Optime.Możecie mi coś polecić??Szukałem po forach,ale nic konkretnego nie znalazłem.Pozdrawiam
siwy_49 Napisano 10 Październik 2012 Napisano 10 Październik 2012 Panowie jak wypada Optima w porownaniu z Proxi na drobnice? Strasznie mało o skutecznosci tej wykrywki w terenie. Zostawia daleko w tyle proxime, czy pomimo wyzszej czestotliwosci pracy roznice w skutecznosci sa niewielkie? A jak ze stabilnością?Pozdro
pattern1937 Napisano 10 Październik 2012 Napisano 10 Październik 2012 Teoretycznie, większa częstotliwość pracy tym detektor powinien być lepszy na mniejsze przedmioty. Im mniejsza tym jest na odwrót.Jeśli chodzi o stabilość wykrywacza, to pan Rutyna poprawił to w wersji v2. W wersji v1 Optima wzbudzała się sama w sobie i nie było to związanie z liniami wysokiego napięcia czy telefonem komórkowym. Po przeróbce już się tak nie wzbudza, ew. popierdywania są spowodowane zbyt mocno ustawioną czułością lub luzami kabla przy cewce. Dlatego jeśli już to szukaj wersji v2.Jednak w mojej subiektywnej opinie po tej modernizacji" zasięgi wykrywacza nieco spadły, lecz zaznaczam iż to moja osobista opinia i być może moja sztuka tak ma. Musze przeprowadzić testy z inną Optimą.Ostatnio chodziłem z koleżką, który posiada Proximę i różnicy nie było, i ja wyciągałem i on. Także jeśli chodzi o zasięgi myśle, że są bardzo podobne, jednak Optima z racji 16kHz pewnie lepiej radzi sobie z drobnymi rzeczami. Jeśli myślisz tylko o drobinicy to lepszym rozwiązaniem będzie Optima.
tofi1987 Napisano 10 Październik 2012 Napisano 10 Październik 2012 Na drobnice lepsza jest OPTIMA,naprawdę polecam ten sprzęcik.Wiele razy w tym sezonie mile mnie zaskoczył....Pozdro
piowo2007 Napisano 10 Październik 2012 Napisano 10 Październik 2012 Cienkiego srebrnego czy złotego łańcuszka Proxima nie widzi... Proxima uniwersalna - na okopy i monetki... Optimą po militarce nie pochodzisz raczej - brak statyka.
siwy_49 Napisano 10 Październik 2012 Napisano 10 Październik 2012 Ostatnio chodziłem z koleżką, który posiada Proximę i różnicy nie było, i ja wyciągałem i on. Także jeśli chodzi o zasięgi myśle, że są bardzo podobne, jednak Optima z racji 16kHz pewnie lepiej radzi sobie z drobnymi rzeczami."No właśnie ale na ile lepiej, czy jest faktycznie widoczna roznica? np; proxi 1 sreberko a optima 4? Przyznam że zastanawiam sie czy lepiej dokupic do proxi sonde cc (co powinno poprawic skutecznosc na zasmieconych polach i zwiekszyc stabilnosc), czy lepiej zmienic na optime.
pattern1937 Napisano 10 Październik 2012 Napisano 10 Październik 2012 Różnica nie była widoczna, zresztą za mało chodziliśmy. Jakiekolwiek wnioski można wyciągnąć po kilkunastu wypadach moim zdanie. Po drugie w poszukiwaniach trzeba mieć dużo szczęścia, ja pójde jednym rzędem - nie wykopie nic, kolega drugim - i nakopie monet.A co jeśli powiem, że tańsza Proxima wykopała" więcej fantów? To znaczy, że Optima jest gorsza? Kolega może kopnąć kilka sreberek, ja jedno ale konkretne i co wtedy?Proxi ma w standardzie sonde CC także nic nie musisz dokupywać :) chyba, że chodziło Tobie o DD lub eliptyczną CC.
siwy_49 Napisano 11 Październik 2012 Napisano 11 Październik 2012 Dlatego dobrze by było usłyszec opinie kogos kto sam uzywal dluzszy czas obu wykrywaczy. Jesli chodzi o sondę to oczywiscie chodzi mi o CC eliptyczna. Moim zdaniem sonda ta powinna znacznie poprawic skutecznosc na zasmieconych polach z duzą ilością sygnałów. Niektórzy na forum twierdzą ze znacznie poprawia stabilnośc sprzętu na dużych czułościach. Troszkę kombinuje czy lepiej ciut z tuningowac proxime czy zmienic na optime.
pattern1937 Napisano 11 Październik 2012 Napisano 11 Październik 2012 Przecież masz już CC tylko okrągłą. Jak masz kupić cewkę to lepiej zamów DD. Jeśli szukasz tylko i wyłącznie drobnicy to spróbować kupić Optime.
rebok24 Napisano 14 Październik 2012 Napisano 14 Październik 2012 Każdego wykrywacza trzeba się nauczyć.Malutkie cienkie sreberko optima łapie lepiej niż dużego srebrnego ORTA proxi. Ale ile jest małych cienkich sreberek a ile ortów?Moim zdaniem cienkich sreberek jest dużo więcej.Chodzę non stop z kolegami którzy mają proxi i efekty mamy podobne.Jedno co daje dużą przewagę optimy nad proxi to złotko.Optima kocha złoto pokazuje je wyraźnie na wyświetlaczu a i dźwięk na złoto jest wysoki czysty.
cheetah Napisano 15 Październik 2012 Napisano 15 Październik 2012 @ siwy_49[/]: Co do Optimy i cewek - na CC będziesz miał w ogólności w gruncie większy zasięg od DD, czasami może być dużo większy, ale w niektórych, mocno zmineralizowanych glebach, lepsza może być DD. Tak to już jest z cewkami, że nie ma uniwersalnej na każde warunki i okoliczności. Dlatego dobrze mieć dwie - CC i DD.Na CC Optima bywa faktycznie znacznie stabilniejsza, zwłaszcza wśród traw czy zruszonej ziemi - szczególnie mokrych lub nasączonych wilgocią.Optima i CC to fantastyczna separacja i namierzanie celów w przypadku koloru zalegającego razem z żelastwem (wszystko jedno czy obok, czy jedno nad drugim). W zasadzie, moim zdaniem, przy odrobinie wprawy nie ma możliwości przeoczenia koloru w takiej sytuacji. DD podobnie, ale powiedziałbym, że trochę trudniej.Kwestia namierzania obiektu - zaleta 16kHz - w zasadzie przy CC pin-point jest niepotrzebny. Chyba, że do sprawdzania stanu naładowania baterii...
siwy_49 Napisano 5 Grudzień 2014 Napisano 5 Grudzień 2014 Odwiedzam kotleta z pytaniem. Może ktoś podać różnice w zasięgu np na 1 grosz pomiędzy standardową sonda dd, a dd 29 cm? Chodzi mi dokładnie o ile zasięg wzrośnie. Pozdrawiam rutusowcow
cheetah Napisano 5 Grudzień 2014 Napisano 5 Grudzień 2014 @ siwy_49: powiem inaczej - przez rok chodziłem na zmianę z DD23 i CC23, potem pojawiła się DD29 i od tamtego czasu (już chyba trzeci sezon) znaczną większość czasu chodzę z DD29, a tylko tam gdzie gęsto, ciasno i w inne krytyczne miejsca zakładam CC23. DD23 założyłem w tym czasie może ze trzy razy (na kilkadziesiąt wyjazdów).Jak się więc domyślasz, cewka DD23 ma się nijak do DD29, zarówno w głębokości, jak kubaturze przemiatanego gruntu, czy stabilności detektora. Ja nie bawię się w żadne powietrzne testy zasięgów, bo to pic na wodę, fotomontaż - Optima jest rewelacyjna w ziemi, w powietrzu to żadna rewelacja.Na testy w ziemi nigdy się nie zdobyłem, ale wystarczyło mi pierwsze wyjście w pole z DD29 na wyrobienie sobie zdania.Jedne co sprawdziłem to reakcja na przesterowanie - DD29 przesterowywała do kilku cm bliżej niż DD23, w zależności od wielkości obiektu.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.