Skocz do zawartości

Matura z j. polskiego

cryssmar

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. W przyszłym roku przyszło mi się uporać z egzaminem maturalnym z języka polskiego. Na ustnym wybrałem sobie temat: Zaprezentuj różne spojrzenia na wojnę w wybranych tekstach kultury (literatura, malarstwo, film, piosenka). Prosiłbym Was o podanie tytułów utworów, które mógłbym wykorzystać w swojej pracy. No to jak towarzysze, pomożecie?

Książki - medaliony,może jako pamiętniki na zachodzie bez zmian i tygrysy w błocie, opowiadanie proszę państwa do gazu.

Malarstwo - Matejko,Kossak, jakieś ryciny średniowiecznych bitew

Film, chodź by bajka czterej pancerni i pies - jako wojna w propagandzie lub coś w tym stylu.

Popytałem się trochę i jeżeli chodzi o film to najlepiej gdybym wybrał po jednym filmie obrazującym patrzenie na wojnę z dwóch stron frontu. Jako, ze najlepiej czuję się w temacie wojen z XX wieku mógłbym wybrac coś, co w miarę obrazowo ukazuje walkę naszych żołnierzy i jak oni widzieli tę wojnę, oraz obraz drugiej strony czyli np. czerwonoarmistów albo Niemców. Czetrej pancerni i pies myślę, że nie nadaje się zbytnio do w miarę rzeczywistego przedstawienia patrzenia na wojnę, gdyż była to bajka zbyt kolorowo przedstawiająca przyjaźń polsko-radziecką.

Dlatego piszę że jako propaganda, a coś realistycznego... Westerplatte, Hubal, Kanał, Kolumbowie - to polacy , niemcy - może Stalingrad, może film drezno (o niemcach w czasie nalotów), upadek. Z ruskimi będę miał problem bez propagandy, polecał bym 9 kompanię, ale to afganistan. A może jeszcze coś w stylu listy schindlera i pianist o żydach w czasie IIWW

Jako że to matura z polskiego, to w komisji zapewne nie będziesz miał nikogo rozgarniętego, a 3 egzaltowane baby-polonistki nie mające pojęcia o historii w ogóle, a o wojnie w szczególe.Dlatego nie sil się na oryginalnosć i bazuj na książkach, które ONE na pewno znają - kamienie na szaniec,jako jedna strona, rozmowy z katem, jako spojrzenie drugiej.
Z filmami tak samo - hollywoodzkie spojrzenie na wojnę w stylu listy schindlera, pianisty czy szeregowca ryana i na tym koniec.Jak jestes masochistą dołóż do tego rzeczony kanał i czas honoru.

Hm ja jestem w takiej samej sytuacji, w przyszłym roku tez mam maturke mój temat to Totalizmy w XX w i ich odbicie w literaturze w w filmie" także byłbym wdzięczny za wszelkie propozycje.Hm z tego co wiem komisja po prezentacji jeszcze z 10 minut pyta z referowanego materiału,więc lepiej się dobrze się wykuć :)

Po pierwsze i ostatnie
masz temat:
aprezentuj różne spojrzenia na wojnę w wybranych tekstach kultury"

NIGDZIE nie ma napisane że masz trzymać się I,II wojny światowej

Tak jak koledzy pisali trzymaj się pozycji które komisja będzie znała,miała choć blade pojęcie.
Pamiętniki Paska,weź np 4 przykłady z różnych epok
Bazując na kilku epokach pokażesz komisji że nie olewałeś sprawy i sam szukałeś..

Lata temu,jeszcze za Giertycha miałem temat
przeciw stereotypom kata,scharakteryzuj postaci niemców w wybranych tekstach kultury"
Wyszło 16,albo 18pkt,nie pamiętam już
zdrów

poczytaj Suworowa, Porwita, Grzelaka, nie są najgorsze wspomnienia żołnierza" Guderiana, jeśli chodzi o WP - obowiązkowo Cóżeś Ty za Pani"..

Piosenki z repertuaru Loch Camelot są świetne, w większości oparte o teksty i melodie z epoki np. List do Cara" albo Legiony w Niebie" czy Pobór na dziewczynki"..

Malarstwo - Kossak (z dystansem)..

Wiersze - K.K. Baczyński np.

Opowiadania - Sergiusz Piasecki np.

ps. licz się z tym, iż nowa matura jest ukierunkowana politycznie i model odpowiedzi jaki jest wymagany w znacznym stopniu opiera się o poprawność polityczną kreowaną przez UE..

Te całe klucze odpowiedzi to nic innego jak socjalistyczny ster na społeczeństwo.

pozdrawiam.

Dzięki wszytkim za podjęcie tematu.
Hebda wiem, że nie musi być II ani I wś, ale w tych tematach czuję się najlepiej i myślałem, że wolałbym opowiadać o czymś o czym mam pojęcie. Niestety w szkole dowiadujemy się tylko szczątkowych informacji, więc moje dane do pracy maturalnej wolę zaczerpnąc z sieci i książek. Dziś mamy już tę wygodę, że możemy korzystać z nieograniczonego źródła wiedzy jakim jest internet, jednak i tutaj trzeba uważać na niektóre informacje, bo np. niekiedy na wikipedii są błędy.
Myślę, że w komisji raczej nie będzie historyka, więc nie mam co dopracowywa wszystkich wątków, a na samą prezentację mam tylko 10 minut, więc danych niestety nie może być zbyt wiele. Klucze odpowiedzi to dla mnie całkowita bzdura, są tylko po to, aby niekompetentne osoby mogły oceniać prace.
krecik wz. 65 czarno widzę, czarno" aaa tam nie będzie tak źle ;)

książki od strony niemieckiej - apomniany Żołnierz" Guy Sajer, weteran Grossdeutschland i Snajper na froncie wschodnim", spisane przez Albrechta Wackera wspomnienia z walk na froncie wschodnim w latach 1944–1945 strzelca wyborowego 3. Dywizji Górskiej Josefa Allerbergera.
pzdr

• 10 months later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie