cryssmar Napisano 19 Październik 2011 Autor Share Napisano 19 Październik 2011 Witam. W przyszłym roku przyszło mi się uporać z egzaminem maturalnym z języka polskiego. Na ustnym wybrałem sobie temat: Zaprezentuj różne spojrzenia na wojnę w wybranych tekstach kultury (literatura, malarstwo, film, piosenka). Prosiłbym Was o podanie tytułów utworów, które mógłbym wykorzystać w swojej pracy. No to jak towarzysze, pomożecie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ktos451 Napisano 19 Październik 2011 Share Napisano 19 Październik 2011 Książki - medaliony,może jako pamiętniki na zachodzie bez zmian i tygrysy w błocie, opowiadanie proszę państwa do gazu.Malarstwo - Matejko,Kossak, jakieś ryciny średniowiecznych bitewFilm, chodź by bajka czterej pancerni i pies - jako wojna w propagandzie lub coś w tym stylu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cryssmar Napisano 19 Październik 2011 Autor Share Napisano 19 Październik 2011 Popytałem się trochę i jeżeli chodzi o film to najlepiej gdybym wybrał po jednym filmie obrazującym patrzenie na wojnę z dwóch stron frontu. Jako, ze najlepiej czuję się w temacie wojen z XX wieku mógłbym wybrac coś, co w miarę obrazowo ukazuje walkę naszych żołnierzy i jak oni widzieli tę wojnę, oraz obraz drugiej strony czyli np. czerwonoarmistów albo Niemców. Czetrej pancerni i pies myślę, że nie nadaje się zbytnio do w miarę rzeczywistego przedstawienia patrzenia na wojnę, gdyż była to bajka zbyt kolorowo przedstawiająca przyjaźń polsko-radziecką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ktos451 Napisano 19 Październik 2011 Share Napisano 19 Październik 2011 Dlatego piszę że jako propaganda, a coś realistycznego... Westerplatte, Hubal, Kanał, Kolumbowie - to polacy , niemcy - może Stalingrad, może film drezno (o niemcach w czasie nalotów), upadek. Z ruskimi będę miał problem bez propagandy, polecał bym 9 kompanię, ale to afganistan. A może jeszcze coś w stylu listy schindlera i pianist o żydach w czasie IIWW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marv Napisano 19 Październik 2011 Share Napisano 19 Październik 2011 Z ruskimi może kryptonim gwiazda",wróg u bram. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sza.man Napisano 19 Październik 2011 Share Napisano 19 Październik 2011 Jako że to matura z polskiego, to w komisji zapewne nie będziesz miał nikogo rozgarniętego, a 3 egzaltowane baby-polonistki nie mające pojęcia o historii w ogóle, a o wojnie w szczególe.Dlatego nie sil się na oryginalnosć i bazuj na książkach, które ONE na pewno znają - kamienie na szaniec,jako jedna strona, rozmowy z katem, jako spojrzenie drugiej.Z filmami tak samo - hollywoodzkie spojrzenie na wojnę w stylu listy schindlera, pianisty czy szeregowca ryana i na tym koniec.Jak jestes masochistą dołóż do tego rzeczony kanał i czas honoru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marv Napisano 19 Październik 2011 Share Napisano 19 Październik 2011 Hm ja jestem w takiej samej sytuacji, w przyszłym roku tez mam maturke mój temat to Totalizmy w XX w i ich odbicie w literaturze w w filmie" także byłbym wdzięczny za wszelkie propozycje.Hm z tego co wiem komisja po prezentacji jeszcze z 10 minut pyta z referowanego materiału,więc lepiej się dobrze się wykuć :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hebda Napisano 19 Październik 2011 Share Napisano 19 Październik 2011 Po pierwsze i ostatniemasz temat:aprezentuj różne spojrzenia na wojnę w wybranych tekstach kultury"NIGDZIE nie ma napisane że masz trzymać się I,II wojny światowejTak jak koledzy pisali trzymaj się pozycji które komisja będzie znała,miała choć blade pojęcie.Pamiętniki Paska,weź np 4 przykłady z różnych epokBazując na kilku epokach pokażesz komisji że nie olewałeś sprawy i sam szukałeś..Lata temu,jeszcze za Giertycha miałem tematprzeciw stereotypom kata,scharakteryzuj postaci niemców w wybranych tekstach kultury"Wyszło 16,albo 18pkt,nie pamiętam jużzdrów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krecik wz. 65 Napisano 19 Październik 2011 Share Napisano 19 Październik 2011 Dawno pisałem ... oj dawno.Ale czarno widzę szanse Kolegi... W przyszłym roku przyszło mi się uporać..." itd.Upssss... czarno widzę , czarno :)Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shadowN Napisano 19 Październik 2011 Share Napisano 19 Październik 2011 poczytaj Suworowa, Porwita, Grzelaka, nie są najgorsze wspomnienia żołnierza" Guderiana, jeśli chodzi o WP - obowiązkowo Cóżeś Ty za Pani"..Piosenki z repertuaru Loch Camelot są świetne, w większości oparte o teksty i melodie z epoki np. List do Cara" albo Legiony w Niebie" czy Pobór na dziewczynki"..Malarstwo - Kossak (z dystansem)..Wiersze - K.K. Baczyński np.Opowiadania - Sergiusz Piasecki np. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shadowN Napisano 19 Październik 2011 Share Napisano 19 Październik 2011 ps. licz się z tym, iż nowa matura jest ukierunkowana politycznie i model odpowiedzi jaki jest wymagany w znacznym stopniu opiera się o poprawność polityczną kreowaną przez UE..Te całe klucze odpowiedzi to nic innego jak socjalistyczny ster na społeczeństwo.pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 20 Październik 2011 Share Napisano 20 Październik 2011 Gigantomachia contra Monachomachia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 20 Październik 2011 Share Napisano 20 Październik 2011 Marathon Troja personalizm w wojnieIliada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 20 Październik 2011 Share Napisano 20 Październik 2011 Długosz - Kadłubek - utrwalanie obrazu władcy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 20 Październik 2011 Share Napisano 20 Październik 2011 Historyzm - jako narzędzie jednoczące do przyszłych zmianSienkiewicz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 20 Październik 2011 Share Napisano 20 Październik 2011 Trauma wojny i turpizmrodzący się sprzeciw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 20 Październik 2011 Share Napisano 20 Październik 2011 PointaJak opis zdarzenia - zmienia zdarzenieObrazy wojny wietnamskiej doprowadzają do zakończenia wojny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 20 Październik 2011 Share Napisano 20 Październik 2011 na dobicie komisjihttp://www.youtube.com/watch?v=WQ8lcIT1MfMniestety - by go obejrzeć trzeba być w USA lub Rosjiicziornyj woron - w reko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cryssmar Napisano 21 Październik 2011 Autor Share Napisano 21 Październik 2011 Dzięki wszytkim za podjęcie tematu. Hebda wiem, że nie musi być II ani I wś, ale w tych tematach czuję się najlepiej i myślałem, że wolałbym opowiadać o czymś o czym mam pojęcie. Niestety w szkole dowiadujemy się tylko szczątkowych informacji, więc moje dane do pracy maturalnej wolę zaczerpnąc z sieci i książek. Dziś mamy już tę wygodę, że możemy korzystać z nieograniczonego źródła wiedzy jakim jest internet, jednak i tutaj trzeba uważać na niektóre informacje, bo np. niekiedy na wikipedii są błędy. Myślę, że w komisji raczej nie będzie historyka, więc nie mam co dopracowywa wszystkich wątków, a na samą prezentację mam tylko 10 minut, więc danych niestety nie może być zbyt wiele. Klucze odpowiedzi to dla mnie całkowita bzdura, są tylko po to, aby niekompetentne osoby mogły oceniać prace. krecik wz. 65 czarno widzę, czarno" aaa tam nie będzie tak źle ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krecik wz. 65 Napisano 21 Październik 2011 Share Napisano 21 Październik 2011 Oby tak było Cryssmar:)Jednak wiedza nie wystarczy - jeśli poślizgniesz się na ortografii , to kaplica.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
popek Napisano 21 Październik 2011 Share Napisano 21 Październik 2011 Pink Floyd - The Wall , film, poezja, muzyka ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blo39 Napisano 21 Październik 2011 Share Napisano 21 Październik 2011 Cryssmar, dzięki za założenie tego wątku-mam dokładnie ten sam temat maturalny :> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lindenhof Napisano 23 Październik 2011 Share Napisano 23 Październik 2011 książki od strony niemieckiej - apomniany Żołnierz" Guy Sajer, weteran Grossdeutschland i Snajper na froncie wschodnim", spisane przez Albrechta Wackera wspomnienia z walk na froncie wschodnim w latach 1944–1945 strzelca wyborowego 3. Dywizji Górskiej Josefa Allerbergera.pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ktos451 Napisano 19 Wrzesień 2012 Share Napisano 19 Wrzesień 2012 Podłącze się do tematu, w sumie jeszcze nie wybierałem tematu oficjalnie", ale zastanawiam się nad czymś w stylu Propaganda w literaturze i filmie - myślicie, że taki temat przejdzie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ktos451 Napisano 19 Wrzesień 2012 Share Napisano 19 Wrzesień 2012 A może zaproponujecie jeszcze jakiś inny temat związany z historią a w szczególność z II wojną Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.