sonicsquad Napisano 5 Czerwiec 2012 Autor Share Napisano 5 Czerwiec 2012 Jak widać Polska to mały kraj :)Woytas - będziesz wędził na ciepło czy zimno? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal1514 Napisano 5 Czerwiec 2012 Share Napisano 5 Czerwiec 2012 A co do nazwy - mój dziadek mówi na to - abka" :) nie wiem skąd taka nazwa no ale ludzie różności wymyślają :). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 5 Czerwiec 2012 Share Napisano 5 Czerwiec 2012 Raczej na zimno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonicsquad Napisano 5 Czerwiec 2012 Autor Share Napisano 5 Czerwiec 2012 Jak na zimno to mięso dłużej się wędzi, ale jest przez to trwalsze. Drewno tylko drzew liściastych. Boczek najlepiej wieprzowy – ok 5,0 kgSól – 0,40 kgSaletra – 0,010 kgPieprz – 0,015 kgCukier – 0,005 kgBoczek trzeba pokroić na prostokąty. Umieścić w naczyniu przesypując solą (300 g), saletrą i przyprawami.Zostawić na ok 4 dni w chłodnym miejscu. Następnie przełożyć mięso, dosypać resztę soli i zostawić jeszcze 6 dni.Boczki wyjąć, wymoczyć jeśli za słony , założyć na haki i suszyć przez 1-2 dni w przewiewnym miejscu.Wędzić 7-10 dni zimnym dymem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal1514 Napisano 5 Czerwiec 2012 Share Napisano 5 Czerwiec 2012 Sorry za pytanie ale w sprawach wędzenia jestem totalnym laikiem. Na czym polega to wędzenie ZIMNYM dymem ? :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nadwojciech Napisano 5 Czerwiec 2012 Share Napisano 5 Czerwiec 2012 http://wedlinydomowe.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=145&Itemid=4 Tu zerknij.Seba przywiozłeś wurst z rajchu? :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonicsquad Napisano 5 Czerwiec 2012 Autor Share Napisano 5 Czerwiec 2012 metoda zimnym dymem to metoda długoterminowa że tak powiem. Temperatura takiego dymu to koło 20-22 stopnie max. W podanym linku przez nadwojciecha jest dużo info. PS: Wędlinę do polski rodzinka wozi od nas z polski :DIchnia jest do d....Ale za to jest tam ogromne pomieszanie stylów i smaków potraw - cały świat :)Miałem okazję - jak pewnie wielu z was, zasmakować kuchni typowo niemieckiej, tureckiej, bośniackiej oraz hiszpańskiej :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal1514 Napisano 6 Czerwiec 2012 Share Napisano 6 Czerwiec 2012 Dzięki za link :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal1514 Napisano 12 Czerwiec 2012 Share Napisano 12 Czerwiec 2012 A ja dziś zrobiłem paprykarzyk z przepisy Lindenhofa :)Na zdjęciu może apetycznie nie wygląda ale jest cholernie pyszny !!:) Jakbym mógł to bym sam zjadł cały no ale niech rodzinka też spróbuje ;) Kto jeszcze go nie robił to niech kupuje składniki i do kuchni bo na prawdę warto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonicsquad Napisano 12 Czerwiec 2012 Autor Share Napisano 12 Czerwiec 2012 No to teraz coś pysznego ode mnie. Pyszna konserwa" mięsna :)- Mięso wieprzowe (np. szynka, karkówka co kto ma)- sól (łyżeczka na każdy kilogram)- boczek wieprzowy ze skórą (tłusty to ważne) ok 500g- pieprz ziarnisty- ziele angielskie- liść laurowy- słoiki typu wekZ boczku odkrawamy skórę z kawałkiem tłuszczyku .Mięso solimy i odkładamy na 2 godzinki do lodówki po czym kroimy w kostkę razem z boczkiem. Do słoików wkładamy dużą kostkę boczku, kostki mięsa (dociskamy by były zbite) tak do wysokości połowy słoika. Na wierzch układamy ziele angielskie, pieprz i liść laurowy. Przykrywamy wszystko skórkami od boczku (żeby nie wyschło w czasie pieczenia). Słoiki zakręcamy i wkładamy do brytfanny wypełnionej wodą. Całość umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170-180 stopni. Czas pieczenia ok. 2,5Pozostawiamy do wystygnięcia i możemy odkręcać. Można smarować chleb jak konserwą :)Dla odważnych - można dodać paprykę ostrą i cebulkę - smakuje jeszcze lepiej :)Smacznego! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonicsquad Napisano 13 Czerwiec 2012 Autor Share Napisano 13 Czerwiec 2012 Korzystając z przerwy między meczami Polskiej reprezentacji, chciałbym zaproponować danie znane wszystkim. Mianowicie racuchy :)Mając dość chipsów, popcornu i wszelkiej maści śmieciowych przekąsek jakie serwuje się podczas transmisji, można zrobić równie wysoko kaloryczne takie właśnie placuszki z jabłkiem. Dzieciaki będą zadowolone, żona wreszcie przestanie trajkotać że musi stale przy garach stać, a i my przez to będziemy mieć chwilę spokoju :)Składniki:- mąka około 500-600g- 2 jajka- mleko- cukier waniliowy- proszek do pieczenia (2-3 łyżeczki)- cukier (ok. 1/4 szklanki)- olej do smażenia- szczypta soli- 3 jabłkaMąkę, jajka, cukier waniliowy, sól i mleko mieszamy ze sobą, dodajemy proszek do pieczenia. Do ciasta dodajemy cukier (ilość cukru zależy od preferencji domowników) i mieszamy na jednolitą masę. Ciasto powinno być półrzadkie, gęstsze od naleśnikowego. Jabłka obieramy ze skórki i wykrawamy gniazdo nasienne ze środka, po czym kroimy na niezbyt grube plasterki. Niektórzy wolą jabłka pokrojone w kostkę lub nawet starte na tarce, ale ja wolę mieć wyczuwalny kawałek owocu w każdym kęsie :)Na patelni rozgrzewamy olej. Do miski z ciastem wrzucamy po plasterku jabłka i łyżką typu chochelka nakładamy porcję na patelnię. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Czas pieczenia zależy od temperatury oleju oraz grubości placka. Podawać można z cukrem pudrem lub czekoladą typu Nutella.Smacznego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zdzichu26 Napisano 16 Czerwiec 2012 Share Napisano 16 Czerwiec 2012 Paprykarz wyszedł git majonez, trza jeszcze go tylko doprawić odrobiną soli :) . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonicsquad Napisano 21 Czerwiec 2012 Autor Share Napisano 21 Czerwiec 2012 Paprykarz kolegi Lindenhof :) Pychotka! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 21 Czerwiec 2012 Share Napisano 21 Czerwiec 2012 Muszę coś dobrego do żarcia ugotować... Bograczyk albo Strogonowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbyniek Napisano 21 Czerwiec 2012 Share Napisano 21 Czerwiec 2012 Ostatnio dziwnie na mnie patrzą w domu! Na śniadanie gotuje sobie 3 jaja na miękko i robię 3 kanapki z miodem oczywiście szklanka mleka do tego. Całkiem dobre, zwłaszcza jak grudkę soli zagryziesz miodem:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonicsquad Napisano 18 Październik 2012 Autor Share Napisano 18 Październik 2012 Może jakiś przepis? :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 19 Październik 2012 Share Napisano 19 Październik 2012 Może być na podłoge drewnianą? Bo to w tej chwili gotuję :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sidzok Napisano 19 Październik 2012 Share Napisano 19 Październik 2012 Wiedziałem, że ktoś w końcu odgrzeje tego kotleta :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sidzok Napisano 22 Październik 2012 Share Napisano 22 Październik 2012 Dzisiaj był kotlet ale z kani?? Pierwszy raz zbierałem:) Jak jutro nie odezwę się to znaczy, że to nie była kania:/ Pozdrawiam:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zainak Napisano 25 Październik 2012 Share Napisano 25 Październik 2012 już trzecia doba leci,nie odezwał się :(( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zainak Napisano 25 Październik 2012 Share Napisano 25 Październik 2012 Michal 1514 a czy to się rusza:)),idąc za ciosem, po Tobie i sonicsquada i ja jutro biorę się za paprykarz:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonicsquad Napisano 25 Październik 2012 Autor Share Napisano 25 Październik 2012 oj polecam :d Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sidzok Napisano 25 Październik 2012 Share Napisano 25 Październik 2012 A jednak wciąż żyję, wciąż serce pompuje krew:) pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonicsquad Napisano 25 Październik 2012 Autor Share Napisano 25 Październik 2012 no żeśmy się już bali.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zainak Napisano 26 Październik 2012 Share Napisano 26 Październik 2012 no i proszę bardzo, gotowe !nic tylko robić kanapki i w teren :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.