Czlowieksniegu Napisano 11 Październik 2011 Autor Share Napisano 11 Październik 2011 Zatopiony wrak pełen srebra - takiego spektakularnego odkrycia dokonała amerykańska firma zajmująca się poszukiwaniem statków. To brytyjski SS Mantola - storpedowany przez niemiecką łódź podwodną podczas pierwszej wojny światowej.Odkrycia dokonała firma Odyssey Marine Exploration. Wrak SS Mantola znajduje się na głębokości około 2,5 kilometra w północnej części Oceanu Atlantyckiego. Spoczywa w odległości około 160 km od innego wraku - SS Gairsoppa - który Odyssey odnalazła w zeszłym miesiącu.Mantola zatonęła 9 lutego 1917 roku, po tym jak została storpedowana przez niemiecką łódź podwodną. Szacuje się, że w jej ładowniach znajdowało się około 196 ton srebrnego kruszcu, co czyni go największym drogocennym ładunkiem, który uda się odzyskać z morza.Wydobędą skarb na wiosnęWartość skarbu może sięgnąć nawet 19 milionów dolarów. Odyssey będzie mogło zachować aż 80 procent zysku.Firma rozpocznie wydobywanie skarbów z obydwu wraków na wiosnę przyszłego roku, kiedy pogoda na Atlantyku będzie lepsza.http://www.tvn24.pl/-1,1720422,0,1,196-ton-srebra-do-wylowienia,wiadomosc.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Voucur Napisano 11 Październik 2011 Share Napisano 11 Październik 2011 Jeszcze parę dni temu według artykułu, który był zamieszczany wcześniej, to Gairsoppa miała być tym największym skarbem znanym w historii. I chociaż na jej pokładzie jest 198 ton srebra, to nagle Mantola stała się ogatszym" wrakiem, mimo że srebra jest mniej o 2 tony.Niech mi ktoś wytłumaczy tę pokrętną dziennikarską logikę, bo mnie od tych ajwiększych skarbów" zaczyna już nieco głowa boleć ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
traper6 Napisano 11 Październik 2011 Share Napisano 11 Październik 2011 Ja nie mogę zrozumieć żony, a Ty chcesz zrozumieć dziennikarzy !? :)Im większy hit, tym większa poczytalność i sprzedaż. Proste..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paleo Napisano 11 Październik 2011 Share Napisano 11 Październik 2011 To ja jeszcze dorzucę taki link:http://wiadomosci.wp.tv/i,Podwodne-odkrycie-warte-miliony-dolarow,mid,887057,index.html?ticaid=6d2e5#m887057 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzieci3 Napisano 11 Październik 2011 Share Napisano 11 Październik 2011 Mnie interesuje kto przejmie ładunek???Pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
e-NDek Napisano 12 Grudzień 2011 Share Napisano 12 Grudzień 2011 Jak to Kto ?Bliżej nierozpoznana łódź podwodna z zamalowaną rejestracją. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Speedy Napisano 14 Grudzień 2011 Share Napisano 14 Grudzień 2011 Uczciwie jednak mówiąc, 2,5 km to strasznie głęboko. Wydobycie skarbu ważącego 200 ton z pewnością też będzie kosztowało miliony $. Może się okazać, że się kolesie za bardzo nie obłowią. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.