kamyk2780 Napisano 15 Październik 2011 Share Napisano 15 Październik 2011 Witam.W Rosyjskich magazynach ZN jest jak sądze wszystko, od tysięcy T-34 przez min. IL-2 do najnowszych S-300 i samobieznych kompleksow radarowych i rozpoznania oraz broni ABC. Nowki sztuki. Prawdopodobnie rowniez ta bron ktora mieli zniszczyc. Samotnych i zapomnianych baz za uralem jest niezliczona ilosc.Panowie Rosja to inna skala niz Europa i reszta swiata.Pozdrawiam Artur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woodhaven Napisano 16 Październik 2011 Share Napisano 16 Październik 2011 AmenJak widać jest to tylko wierzchołek bardzo poważnych problemów z którymi borykają się nasze muzea. No ale to już inny temat rzeka ...... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jozfig Napisano 16 Październik 2011 Share Napisano 16 Październik 2011 Cytując przepisy miałem dokładnie na myśli to w jaki sposób utrudniają one współpracę między muzeami w odbudowie muzealiów, które wpisane są do inwentarza danego muzeum. Myślę że częściowo wyjściem z tej sytuacji mogą być długoterminowe depozyty,ale na tyle długie aby opłacało się w nie inwestować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
losiu2 Napisano 16 Październik 2011 Autor Share Napisano 16 Październik 2011 Ale Muzeum Lotnictwa jakoś to przeszkadza handlować samolotami. Sporo mają nowego sprzętu w zamian za swoje duble" (np A7 za MiGa21) za co im chwała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Landszaft Napisano 16 Październik 2011 Share Napisano 16 Październik 2011 losiu2 a jakie to samoloty sprzedało muzeum lotnictwa?? bo ja nie słyszałem o ani jednej sprzedaży. Owszem wymieniło między innymi muzeami, ale tak jak zaznaczono poprzez ministerstwo, ale NIE SPRZEDAŁO ani jednego samolotu za gotówkę aby kupić inny. I tu jest pies pogrzebany bo czasami lepiej sprzedać zabytek poprzez dom aukcyjny i za uzyskane pieniądze kupić inny którego właściciel woli mamonę niż wymianę za wątpliwą satysfakcję posiadania np Miga 21, po za tym nie wszystko co stoi w muzeum lotnictwa jest jego własnością np. Saaby są własnością Szwedów którzy dali je nam jako stały depozyt tak kiedyś pisano", a depozyt to coś co można poprosić o zwrot. Jedynymi muzeami które mogą handlować w naszym kraju zabytkami są ...prywatne muza. I jak tu nie popierać prywatnej inicjatywy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
s_boj Napisano 16 Październik 2011 Share Napisano 16 Październik 2011 w kwestii dubletów, z tego co mi wiadomo MLP ma na zbyciu tylko Su-7 na wymianę, ale brak chętnych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dodge52 Napisano 31 Marzec 2014 Share Napisano 31 Marzec 2014 Witam,dziś otrzymałem od kolegów lotników z PGWAR /lotników legniczan / z Samary informację dotyczącą 120 rocznicę urodzin konstruktora.Piszą oni /w tłumaczeniu/:Dziś w Samarze odbył się wiec poświęcony 120 rocznicy urodzin słynnego konstruktora lotniczego Sergieja Iljuszyna /30.03.1894-9.02.1977/. Wiec odbył się obok Moskiewskiej drogi na placu przy pomniku ,,Szturmowika Ił2,,.Udział wziął jeden z kosmonautów, Bohater CCCP W.Dżambekow, gospodarze miasta Samary, weterani Wielkiej Wojny Ojczyźnianej,mieszkańcy miasta, liczna młodzież.Na zdjęciu: Samarcy składają kwiaty przed legendarnym ,,Szturmowikiem Ił2.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dodge52 Napisano 31 Marzec 2014 Share Napisano 31 Marzec 2014 W latach Wielkiej Wojny Ojczyźnianej z Kujbyszewa odprawiono na front ponad 30 tysięcy tych maszyn bojowych.Pojawiła się nadzieja zbudowania następnego samolotu Ił2 z pozostałych części magazynowych /jeden samolot zbudowali inżynierowie z Nowosibirska/.Planują, że samolot podniesie się w powietrze w okrągłą rocznicę Dnia Zwycięstwa.Na zdjęciu: Samolot-pomnik Ił2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dodge52 Napisano 31 Marzec 2014 Share Napisano 31 Marzec 2014 Samolot-pomnik Ił2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dodge52 Napisano 31 Marzec 2014 Share Napisano 31 Marzec 2014 Samolot-pomnik Ił2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dodge52 Napisano 31 Marzec 2014 Share Napisano 31 Marzec 2014 Na zdjęciach konstruktor lotniczy S.IljuszynJeden z transparentów: Niech żyje silne lotnictwo kraju.Pozdrawiam DODGE52 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.