Skocz do zawartości

Latajacy Ił-2

losiu2

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

W Rosyjskich magazynach ZN jest jak sądze wszystko, od tysięcy T-34 przez min. IL-2 do najnowszych S-300 i samobieznych kompleksow radarowych i rozpoznania oraz broni ABC. Nowki sztuki. Prawdopodobnie rowniez ta bron ktora mieli zniszczyc. Samotnych i zapomnianych baz za uralem jest niezliczona ilosc.
Panowie Rosja to inna skala niz Europa i reszta swiata.

Pozdrawiam Artur

Cytując przepisy miałem dokładnie na myśli to w jaki sposób utrudniają one współpracę między muzeami w odbudowie muzealiów, które wpisane są do inwentarza danego muzeum. Myślę że częściowo wyjściem z tej sytuacji mogą być długoterminowe depozyty,ale na tyle długie aby opłacało się w nie inwestować.

losiu2 a jakie to samoloty sprzedało muzeum lotnictwa?? bo ja nie słyszałem o ani jednej sprzedaży. Owszem wymieniło między innymi muzeami, ale tak jak zaznaczono poprzez ministerstwo, ale NIE SPRZEDAŁO ani jednego samolotu za gotówkę aby kupić inny. I tu jest pies pogrzebany bo czasami lepiej sprzedać zabytek poprzez dom aukcyjny i za uzyskane pieniądze kupić inny którego właściciel woli mamonę niż wymianę za wątpliwą satysfakcję posiadania np Miga 21, po za tym nie wszystko co stoi w muzeum lotnictwa jest jego własnością np. Saaby są własnością Szwedów którzy dali je nam jako stały depozyt tak kiedyś pisano", a depozyt to coś co można poprosić o zwrot. Jedynymi muzeami które mogą handlować w naszym kraju zabytkami są ...prywatne muza. I jak tu nie popierać prywatnej inicjatywy

• 2 years later...

Witam,
dziś otrzymałem od kolegów lotników z PGWAR /lotników legniczan / z Samary informację dotyczącą 120 rocznicę urodzin konstruktora.
Piszą oni /w tłumaczeniu/:
Dziś w Samarze odbył się wiec poświęcony 120 rocznicy urodzin słynnego konstruktora lotniczego Sergieja Iljuszyna /30.03.1894-9.02.1977/. Wiec odbył się obok Moskiewskiej drogi na placu przy pomniku ,,Szturmowika Ił2,,.
Udział wziął jeden z kosmonautów, Bohater CCCP W.Dżambekow, gospodarze miasta Samary, weterani Wielkiej Wojny Ojczyźnianej,mieszkańcy miasta, liczna młodzież.
Na zdjęciu: Samarcy składają kwiaty przed legendarnym ,,Szturmowikiem Ił2..

W latach Wielkiej Wojny Ojczyźnianej z Kujbyszewa odprawiono na front ponad 30 tysięcy tych maszyn bojowych.
Pojawiła się nadzieja zbudowania następnego samolotu Ił2 z pozostałych części magazynowych /jeden samolot zbudowali inżynierowie z Nowosibirska/.
Planują, że samolot podniesie się w powietrze w okrągłą rocznicę Dnia Zwycięstwa.
Na zdjęciu: Samolot-pomnik Ił2

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie