Skocz do zawartości

ołowiana moneta

rosomak1966

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
No przecież to plomba - ewentualnie ktoś tworzył coś w ołowiu - np. testował ręcznie wyrzeźbiony stempel...
Napisano
To nie jest zwykła pieczęć czy plomba. Przedmiot wygląda, jak w linku kolegi Martiana, na wczesnośredniowieczną bullę.
http://info.wyborcza.pl/temat/wyborcza/o%C5%82owian%C4%85+piecz%C4%99%C4%87
Istotny jest kontekst znaleziska, miejsce itd. żeby spróbować coś więcej powiedzieć. Mnie postać trochę kojarzy się ze Św. Janem, patronem np. Wrocławia (wygląda, że postać ma aureolę). Powinno się tym zainteresować archeologów, jak myślę, bo może mieć dużą wartość historyczną. Pozdrawiam
Napisano
Wygląda na kościelną a może nawet i papieska. Może dasz radę odczytać co litery... Jednak jak Sigis napisał warto poinformować w tym wypadku archeo ponieważ to nie jest jakaś boratynka czy kopiełka...
Napisano
Niby bywały takie przypadki, ale słyszy się czasem też o sensownej współpracy z archeologami. Poczytaj, popytaj, teraz można np. napisać maila do autora publikacji, ważne, żeby bulla (?) nie przepadła gdzieś w Twoich przepastnych szufladach, zapomniana. Naprawdę, może Ci to przynieść satysfakcję, nie tylko problemy. Wartość pieniężna niekoniecznie duża, próba sprzedaży (nie podejrzewam Cię oczywiście o to) może skończyć się problemami, a wartość historyczna może być nie do przecenienia. Pozdrawiam
Napisano
Kolego- jeśli można doradzić- zgłoś!
Ja osobiscie wyznaję zasadę - rzeczy beż wartosci historycznych (czyt łuski, guziki) dla mnie
coś nieprzeciętnego - dla widoku publicznego a nie ciemnej szuflady.

Nie wiem jak inni...

pozdrawiam groszek37
  • 1 month later...
  • 2 weeks later...
Napisano
bez postawienia zarzutów mógł siedzieć tylko 72h ...;) a tak na poważnie minęło 10 dni i mógłbyś rosomak zdać relacje , albo chociaż napisać co powiedzieli archeo...
pozdrawiam
Napisano
Bez archeologów widać, że jest to zwykła plomba z XIX lub nawet XX w. jakie miliony w ziemi z prymitywnym, ale nie antycznym popiersiem Chrystusa.
  • 1 month later...
  • 8 months later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie