Skocz do zawartości
  • 0

Hełm

szaser

Pytanie

Napisano

Witam. Jeden ze znajomych zaproponował mi taki oto hełmik niemiecki. Zastanawia mnie tylko jego stan zachowania czy jest to oryginał, bo jak na dość stary fant fajnie zachowany. Sory za słabe zdjęcia jutro postaram się o lepsze. Dzięki za identyfikację.

12 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Za stówkę to nawet kopię warto brać, a ten to oryginał, blacha wygląda na silną, ma tylko małe wgniecenie w boku (albo mi się wydaje). Do tego fasunek i na półkę lub reko idealny.

Pozdro.

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Hebda 16:04 03-10-2011
Napisano
Tak jest małe wgięcie po lewej stronie. Wiem że powinienem zadaś to pytanie gdzie indziej, ale jak zakonserwować by nie naruszyć malowania ale jednocześnie zlikwidować niewielkie ogniska rdzy.
Napisano
1) Broń Boże szczaw, to kwas i służy do kaszanienia hełmów :). Początkowy efekt jest zadziwiający, ale z czasem z hełmem zaczynają dziać się dziwne rzeczy...

2) Nie używaj WD 40, bo ten jest dobry do ruszania zapieczonych elementów, weź lepiej Action 7, albo Balistol, ewentualnie olej do konserwacji maszyn. Przetrzyj szmatką i tak zostaw. Ilość farby decyduje o cenności hełmu...
Napisano
Ja bym go lekko przemył fosolem,zejdzie rdza,brud i uwidoczni się po tym każdy najmarniejszy ochłap farby - potem olej jak radzono wyżej.

http://odkrywca.pl/helm-radziecki-wz-40,677007.html

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie