Skocz do zawartości
  • 0

Metalowy szpikulec

todru

Pytanie

16 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam ponownie.
Przedmiot ma na oko około 10-12 cm., jest dosyc cięzki. Nie ma w główce nic do przewlekania, więc moim zdaniem nie jest to przyrząd do łapania pionu. Trudno mi określic co to za rodzaj metalu.

Pozdro
Napisano
Przedmiot ten musiał mieć kiedyś dolutowane uszko,zapewne służył do pionowania wagi (większej). Mogła też kogoś ponieść fantazja i wytoczył sobie taki szpic na szkolnej tokarce podczas zajęć praktycznych.
Napisano
Zależy od wyobraźni,moja pierwsza myśl to marszpikiel od pasa bosmańskiego - używany w żeglarstwie i sieciarstwie do rozplątywania supłów.
pzdr.
Napisano
Nie znam nazwy ale wiem do czego to służyło.Do robienia ozdobnych dziurek na przykład w ażurowym kołnierzyku.Tym szpikulcem" wygniata się okrągły otworek w materiale a póżniej obszywa nićmi.
Napisano
Dzięki za wszystkie odpowiedzi.Ja też miałem problem żeby nazwac ten przedmiot. Jeśli ma Ktoś jeszcze jakieś sugestie co do tego przedmiotu będę wdzięczny. Spróbujcie może jeszcze określic jak stary może byc to przedmiot.

Pozdro dla Wszystkich

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie