Landszaft Napisano 4 Wrzesień 2011 Autor Napisano 4 Wrzesień 2011 czy kompletnie coś innego ?? . otrzymałem te 2 elementy od znajomego który znalazł je na strychu . prawdopodobnie urządzenie było zmontowane z wykorzystaniem obu elementów . Niestety nie jestem w stanie stwierdzić definitywnie co to jest?
steell Napisano 7 Wrzesień 2011 Napisano 7 Wrzesień 2011 http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=123416
Landszaft Napisano 7 Wrzesień 2011 Autor Napisano 7 Wrzesień 2011 jeszcze jedno pytanie jak po niemiecku pisze się kątomierz busola lub teodolit, lub jeśli ktoś zna jakie były niemieckie wersje tych urządzeń w czasie II wojny
czarek100 Napisano 7 Wrzesień 2011 Napisano 7 Wrzesień 2011 to pierwsze to przypomina mi napęd linki prędkościomierza.
Landszaft Napisano 4 Wrzesień 2011 Autor Napisano 4 Wrzesień 2011 czy kompletnie coś innego ?? . otrzymałem te 2 elementy od znajomego który znalazł je na strychu . prawdopodobnie urządzenie było zmontowane z wykorzystaniem obu elementów . Niestety nie jestem w stanie stwierdzić definitywnie co to jest?
Landszaft Napisano 4 Wrzesień 2011 Autor Napisano 4 Wrzesień 2011 jak widać bardzo podobne w budowie do elementu nastawczego lornety nożycowej - tak zwany scherenfernrohr SF 14 , ale niestety budowa tego ostatniego jest ciut inna .
Landszaft Napisano 4 Wrzesień 2011 Autor Napisano 4 Wrzesień 2011 Jak widać jest inny montaż do statywu trójnogu oraz ma aluminiowy pierścień
Landszaft Napisano 4 Wrzesień 2011 Autor Napisano 4 Wrzesień 2011 a tui drugi element który kompletnie mi rozbija hipotezę że to scherenfernrohr , oba elementy były malowane pierwotnie w kolorze czarnym a potem pomalowane wtórnie farbą piaskową
Landszaft Napisano 4 Wrzesień 2011 Autor Napisano 4 Wrzesień 2011 także nie za bardzo mi to pasuje na Richtkreis , ale może ja mam zdjęcia archiwalne do innych modeli
Landszaft Napisano 4 Wrzesień 2011 Autor Napisano 4 Wrzesień 2011 Może ktoś mi pomoże rozgryźć problem, a fajnie by było jak by mi jeszcze wytłumaczył jak element pierwszy z górnych zdjęć rozkręcić , bo nie widzę ani jednej śrubki do demontażu.
Pytanie
Landszaft
czy kompletnie coś innego ?? . otrzymałem te 2 elementy od znajomego który znalazł je na strychu . prawdopodobnie urządzenie było zmontowane z wykorzystaniem obu elementów . Niestety nie jestem w stanie stwierdzić definitywnie co to jest?
10 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.