Skocz do zawartości
  • 0

czy to jest Scherenfernrohr czy Richtkreis

Landszaft

Pytanie

Napisano

czy kompletnie coś innego ?? . otrzymałem te 2 elementy od znajomego który znalazł je na strychu . prawdopodobnie urządzenie było zmontowane z wykorzystaniem obu elementów . Niestety nie jestem w stanie stwierdzić definitywnie co to jest?

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
jeszcze jedno pytanie jak po niemiecku pisze się kątomierz busola lub teodolit, lub jeśli ktoś zna jakie były niemieckie wersje tych urządzeń w czasie II wojny
Napisano

czy kompletnie coś innego ?? . otrzymałem te 2 elementy od znajomego który znalazł je na strychu . prawdopodobnie urządzenie było zmontowane z wykorzystaniem obu elementów . Niestety nie jestem w stanie stwierdzić definitywnie co to jest?

Napisano

jak widać bardzo podobne w budowie do elementu nastawczego lornety nożycowej - tak zwany scherenfernrohr SF 14 , ale niestety budowa tego ostatniego jest ciut inna .

Napisano

a tui drugi element który kompletnie mi rozbija hipotezę że to scherenfernrohr , oba elementy były malowane pierwotnie w kolorze czarnym a potem pomalowane wtórnie farbą piaskową

Napisano

Może ktoś mi pomoże rozgryźć problem, a fajnie by było jak by mi jeszcze wytłumaczył jak element pierwszy z górnych zdjęć rozkręcić , bo nie widzę ani jednej śrubki do demontażu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie