max77 Napisano 29 Marzec 2011 Napisano 29 Marzec 2011 A jak sytuacja wygląda z cmentarzem radzieckim. Czy wszystkich już ekshumowali i jakie są szacunkowe liczby pochowanych jeńców.
Patrykheya26 Napisano 29 Marzec 2011 Napisano 29 Marzec 2011 Może ktoś zna to nazwisko z Końskich lub bliskiej okolicy. Podobno ktoś taki mieszkał na ul. Partyzantów od strony przejazdu.
bjar_1 Napisano 29 Marzec 2011 Autor Napisano 29 Marzec 2011 Co do cmentarza żołnierzy radzieckich to jak mieliby niby ekshumować i po co? ;)Podobno 15064 osób. W większości jeńcy radzieccy ze Stalagu Końskie zmarli i wymordowani w 1941-1943 r. Również żołnierze AC polegli w okolicach w I.1945 roku.
detektor Napisano 5 Kwiecień 2011 Napisano 5 Kwiecień 2011 Witam mam pytanko gdzie tam szukać łusek do berdanów.udało mi się wygrzebać tylko jedną bo samych pocisków jest dość dużo.Pozdrawiam i dziękuję za pomoc.
st. strzelec Napisano 5 Kwiecień 2011 Napisano 5 Kwiecień 2011 Czytałem kiedyś w Tygodniku Koneckim że żołnierze z cmentarza byli ekshumowani, odnośnie łusek od Berdanów i innych fantów to teren BARDZO mocno przereklamowany w tym wątku który pewnie ściągnie poszukiwaczy w las w tej chwili wyglądający już jak krajobraz księżycowy. Pozdrawiam
bjar_1 Napisano 5 Kwiecień 2011 Autor Napisano 5 Kwiecień 2011 Może chodziło w tym artykule o ekshumację niemieckich poległych z 1939 roku i czasów okupacji ze skwerku w centrum Końskich.
detektor Napisano 6 Kwiecień 2011 Napisano 6 Kwiecień 2011 Witam koledzy,co do cmentarza żołnierzy radzieckich to jest nie ruszony.A co do przereklamowania to karzdy teren ma swoją historię i różne fanty.Po niedzielnym wypadzie dużo łusek do mauzera i pociski berdan1(ołowiany czub tępołukowy) i chyba berdan2.Mam jedną łuskę do berdana,ale była w całkiem innym miejscu niż myślałem,ale ziemia potrafi zaskoczyć pozdrawiam.
detektor Napisano 7 Kwiecień 2011 Napisano 7 Kwiecień 2011 Witam i pytam czy ktoś już szukał miejsca ,w którym stała karczma żydowska w Morzywole.Istniała już podobno w czasach kiedy poligon był Carski.Czy ktoś się wybiera w najbliższym czasie na teren poligonu?z chęcią się dołączę podr.
detektor Napisano 7 Kwiecień 2011 Napisano 7 Kwiecień 2011 Cmętarz żołnierzy radzieckich,zgadzam się zkolegą bjar_1 oczywiście chyba nie ma sęsu.Ztego co wiem byli chowani w mogiłach zbiorowych bez ubrań.Ciała były przesypywane jakimś białym proszkiem(chyba dla szybszego rozkładu).Więc identyfikacja utrudniona.Ogrodzony teoretycznie bo praktycznie chyba był większy.Wiem to z opowiadań pozd,zostawmy ich w spokoju pozdr.
tyfus Napisano 7 Kwiecień 2011 Napisano 7 Kwiecień 2011 detektor - ty czasem ogarniasz to, co piszesz ?
max77 Napisano 17 Kwiecień 2011 Napisano 17 Kwiecień 2011 Dzisiejsze znalezisko i jeszcze trzy nakładki zimowe do panzer III i sporo łusek.A od siebie dodam że teren jest dobry dla początkujących kopaczy mogą się oswoić z trybem dynamicznym i pokopać za kolorem.A kiedy rusza ekshumacja w Nieświniu.
max77 Napisano 17 Kwiecień 2011 Napisano 17 Kwiecień 2011 W przedostatnim poście pytałem o cmentarz żeby było jasne odznak nie pochodzi z niego lub jego okolicy.
Nadwojciech Napisano 18 Maj 2011 Napisano 18 Maj 2011 Pojawiła się książeczka o poligonie.http://www.konecki.tygodnik.net.pl/index.php/Historia/historia/2113-pierwsza-ksika-o-poligonie-wojskowym-w-polsce-opowiada-o-baryczy Polecam.
Nadwojciech Napisano 5 Czerwiec 2011 Napisano 5 Czerwiec 2011 Ja już mam :) Szkoda że krótka,ale lepsze to niż nic.Można kupić w Końskich w bibliotece miejskiej.
FoKa Napisano 6 Czerwiec 2011 Napisano 6 Czerwiec 2011 Nadwojciech jaka jest cena tej ksiażki ?Pozdro.
Nadwojciech Napisano 16 Lipiec 2011 Napisano 16 Lipiec 2011 Standardowy zestaw z Baryczy z wczoraj.Pewnie bym wiadro tych guzików nakopał ale po godzinie deszcz mnie przegonił. :)
Arbi1000 Napisano 20 Lipiec 2011 Napisano 20 Lipiec 2011 A gdzie czubki od naboi?Ja tego zbierałem najwięcej na Baryczy.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.