kaczor1974 Napisano 1 Sierpień 2011 Autor Share Napisano 1 Sierpień 2011 Ostatnio przeglądając rodzinny album matki znalazłem dwa ciekawe zdjęcia. Według mnie to Panthera i KW-2. Niestety matka nie wie kiedy i gdzie zdjęcia zostały zrobione. Może ktoś pomorze ustalić?Drogą dedukcji ustaliłem:-)Matka urodziła się w 1933 a na zdjęciu ma około 17-22 lat i zdjęcia były na pewno robione w Polsce. Sądzę, że zdjęcie KW-2 było robione gdzieś na wschodzie Polski bo w 1944/1945 jak front przechodził przez centralną i zachodnią Polskę KW-2 już się wykruszyły i chyba ich nie było już na stanie. Co do Panther do zamieściłem jedno zdjęcie ale na innym są dwie takie Panthery obok siebie - jakać cytadela?Z góry przepraszam za złą jakość ale zdjęcia są małe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczor1974 Napisano 1 Sierpień 2011 Autor Share Napisano 1 Sierpień 2011 Drugie zdjęcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 1 Sierpień 2011 Share Napisano 1 Sierpień 2011 Będę strzelał, że KW-2 nie pojechały w stronę Berlina. Stąd nie wiem, czy wschodnia Polska jest dobrym adresem.Dwa- jeśli Twoja matka urodziła się w 1933 a na zdjęciu ma c.a. 20 lat, to jesteśmy w pierwszej połowie lat pięćdziesiątych. Ta sztuka jest zdekompletowana- znając niemiecką oszczędność, nie wiem czy stała by od 42-43 w lesie i czekała na zabranie do huty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczor1974 Napisano 1 Sierpień 2011 Autor Share Napisano 1 Sierpień 2011 Raczej nie uda się umiejscowić zdjęcia z Pantherą chyba, że uda mi się dodać inne fotki a co do KW to z tymi dziurami z przodu jest ardzo charakterystyczny" i może ktoś ma podobne zdjęcie:-). Sądzę, że to rejony wschodniej Polski,które były pod Sowiecką okupacją w latach 1939-1941 a po tym część z nich wróciło do Polski. Koniec lat 40-tych lub początek 50-tych. Okolice Białegostoku?Które korpusy pancerne sowieckie w czerwcu 1941 miały na stanie KW-2 i stacjonowały na ziemiach Polski? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 1 Sierpień 2011 Share Napisano 1 Sierpień 2011 póki co, to jedyne zdjęcie KW-2 - wraku z odwróconą wieżą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 1 Sierpień 2011 Share Napisano 1 Sierpień 2011 czyli dziury są z tyłu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pepe Napisano 1 Sierpień 2011 Share Napisano 1 Sierpień 2011 Widziałem inne fotki tego KW-2, na boku wiezy ma slady po pociskach z opisami kreda ( np.2 cm.). Woz prawdopodobnie słuzył niemcom do testowania broni pepanc !? Zdjecie wykonano zapewne pod koniec lat 40-tych. Pytanie w jakich okolicach w tych latach , przebywała wtedy twoja matka !? Pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczor1974 Napisano 1 Sierpień 2011 Autor Share Napisano 1 Sierpień 2011 Pytanie do Pepe - gdzie Niemcy testowali ten wrak?Gdzie można zobaczyć inne zdjęcia tego czołgu?Dzięki za info, że zdjęcie zostało zrobione od tyłu:-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pepe Napisano 1 Sierpień 2011 Share Napisano 1 Sierpień 2011 Kiedys myslałem ze zdjecie wykonano na Dolnym Slasku ( bo tam kupiłem foto ) ale jak mi wpadły inne zdjecia ..z drugiego krańca polski to zwątpiłem..:)Niestety, Nie mam pojęcia gdzie stał ten czołg ! Zeskanuj to drugie zdjecie z panterami ..moze to cos wyjasni ! Pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jotes Napisano 1 Sierpień 2011 Share Napisano 1 Sierpień 2011 Na 90% wschodnie rubieże obecnej Polski, gdzie wrak pewnie spoczywał od 1941. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczor1974 Napisano 1 Sierpień 2011 Autor Share Napisano 1 Sierpień 2011 Swoją drogą aż się płakać chce, że taki zabytek" był na ziemiach Polski i poszedł do huty:-( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janekp Napisano 1 Sierpień 2011 Share Napisano 1 Sierpień 2011 Witam.Na poligonie w Orzyszu kiedy jest niski stan wod gruntowych to jest w jednym miejscu porzucony czolg.Mialem tam dosluge i kilka razy kolo niego przechodzilem.Sierzant opisywal nam go jako pozostalosc po rosjanach ale nie wymienil dat konkretnych.To jest takie bagienko w srodku poligonu a raczej torfowisko.Moze to pozostalosc powojenna ale jak ktos chce moze sprawdzic.Wiem wiem takich bajek jest duzo ale moze akurat cos z tego wyjdzie.Sa na forum chyba byli zolnierze zawodowi?Pozdro janek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczor1974 Napisano 1 Sierpień 2011 Autor Share Napisano 1 Sierpień 2011 Po konsultacjach z matką doszliśmy do wniosku, że to mogą być okolice Giżycka. Czy to możliwe? Rosjan tam nie było w latach 1939-1941 więc może jakiś poligon albo może testy zdobycznego sprzęty - stacjonował tam Reinharda Gehlena ze swoim wywiadem w Twierdzy Boyen. Co do Panther to jak tylko pojawię się w domu u rodziców poszukam tych dodatkowych zdjęć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczor1974 Napisano 1 Sierpień 2011 Autor Share Napisano 1 Sierpień 2011 Znalazłem ciekawą stronę z bardzo dużą ilością zdjęć KW-2 ALe mojego potwora" chyba nie ma:-(. A wyprodukowano tylko około 200 sztuk. Załączam link:http://mechcorps.rkka.ru/files/kv2/kv2.htm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pucior Napisano 2 Sierpień 2011 Share Napisano 2 Sierpień 2011 Dostałem link do tego wątku (dzięki Artur) i od razu pytam - czy to może być ten sam wrak?pzdrpucior Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczor1974 Napisano 3 Sierpień 2011 Autor Share Napisano 3 Sierpień 2011 Wydaje mi się, że to ten sam wrak - na jarzmie działa jest dziura po przestrzeleniu a na zdjęciu Pepe też jest w tym samym miejscu:-). Nie wiesz gdzie i kiedy zdjęcie było robione?Gdzie i jak je zdobyłeś - jeśli oczywiście możesz...:-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radett Napisano 3 Sierpień 2011 Share Napisano 3 Sierpień 2011 W sumie pojazd widoczny na zdjęciach kaczora i pepe to ten sam czołg na co wskazują te same przestrzeliny. Osobiście też bym obstawiał że to był cel do ćwiczeń Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pucior Napisano 3 Sierpień 2011 Share Napisano 3 Sierpień 2011 Już tłumaczę :) Zdjęcie które umieściłem pochodzi z książki Antoniego Wojciechowicza Wspomnienia, wspomnienia" i podpisane jest: Moje koleżanki i koledzy na zniszczonym czołgu przy stadionie". Autor mieszka od czasów powojennych w mieście, którego nazwa już padła kilka postów wcześniej tj. w Giżycku. Stadion leży do dziś na tym samym terenie, w pobliżu jest Twierdza Boyen i jednostka wojskowa. Nie mam jednak pojęcia jak ten pojazd się tam znalazł.PepeNapisałeś, że ale jak mi wpadły inne zdjecia ..z drugiego krańca polski to zwątpiłem..:)" - a co przedstawiały te inne zdjęcia skoro nie Śląsk - Mazury? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczor1974 Napisano 3 Sierpień 2011 Autor Share Napisano 3 Sierpień 2011 Może jest ktoś z Giżycka na forum i coś wie na temat tego KW - jak się tam znalazł, gdzie dokładnie stał i kiedy i jak zniknął z Giżycka?Może jakieś blachy leżą jeszcze w ziemi w tym miejscu:-)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczor1974 Napisano 3 Sierpień 2011 Autor Share Napisano 3 Sierpień 2011 Aha - może ktoś ma jeszcze inne zdjęcia tego KW?Mamy już trzy:-). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 4 Sierpień 2011 Share Napisano 4 Sierpień 2011 http://www.armchairgeneral.com/rkkaww2/galleries/KV/KV_2M41/KV_2_video1.wmvobiekt z fotek - był w użyciu przez Niemcówalbo do testów albo bojowojako PANZERKAMPFWAGEN KV-2 754(r)świadczą o tym uchwyty nie występujące w wersji rosyjskiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 4 Sierpień 2011 Share Napisano 4 Sierpień 2011 ...świadczą o tym uchwyty nie występujące w wersji rosyjskiej...uchwyty okazały się symetrycznymi otworamibyć może po takiej zabawce - sądząc po symetriihttp://www.lonesentry.com/manuals/german-grenades/hafthohlladung.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczor1974 Napisano 16 Sierpień 2011 Autor Share Napisano 16 Sierpień 2011 W więc trochę się wyjaśniło - oba zdjęcia są robione w Giżycku w 1951 (KV-2) i zimą 1951/1952 (Panthera). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.