zbibal76 Napisano 6 Październik 2011 Share Napisano 6 Październik 2011 We wstępie monografii Karasia wydawnictwa AJPress z 1995r znalazła się informacja, jakoby w 95r w Warszawie odnaleziono wrak Karasia który miał lądować na Wiśle i po kapotażu zatonąć. Czy ktoś coś o tym słyszał i jeżeli to prawda to co się stało z tym wrakiem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hornet Napisano 7 Październik 2011 Autor Share Napisano 7 Październik 2011 Z mojej wiedzy...to była taka tylko informacja(sensacja w monografii) i nic nie potwierdza,że taki wrak Karasia kiedykolwiek wyciągnieto z Wisły.Miał on rzekomo przymusowo wylądowac na łasze wiślanej....Wg. mnie to bujda.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
s_boj Napisano 9 Październik 2011 Share Napisano 9 Październik 2011 Mało możliwe. Najlepiej rzecz ukazuje jeden z ostatnich odcinków Było nie minęło", gdzie próbowali coś wyciągać z dna Wisły w Warszawie. Po pierwsze zerowa widoczność, po drugie nurt wyrywa ręce. Nurek spuścił się na dno na linie, przywiązał coś, co uważał za mające kształt wytworzony przez człowieka, nie przez naturę. Konkretnie szukali pozostałości po potopie szwedzkim. Ostatecznie z trudem wyciągnęli na pokład niewielki głaz narzutowy, a sam nurek był zmęczony jak koń po wyścigu. Nie wydaje mi się możliwe, by ktoś na dnie zlokalizował, a co dopiero zidentyfikował lotnicze pozostałości, poza tym samolot, to nie masywny czołg, który prędzej by przetrwał w wartkim nurcie rzeki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woodhaven Napisano 9 Październik 2011 Share Napisano 9 Październik 2011 A widziałeś dwa wraki Fordów GPA używane przez oddziały gen. Berlinga ..... ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukas P Napisano 9 Październik 2011 Share Napisano 9 Październik 2011 Te wraki z Grubej Kaśki" co to były/są w MWP? Czy przypadkiem około 2005 roku nie wydobyto z Wisły także trzeciej amfibii? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.