Skocz do zawartości

Strefa Militarna 2011

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 111
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Do kolegi ktos451, w sprawie tekstu o tych ułanach we wz.26, a nie we wz.15".

Jedyna kawaleria na Strefie to 7 DAK i 15 pułk ułanów. 7 DAK ma hełmy wz.26 przerobione na wz.15. Ułani mają hełmy wz.26, które jeszcze czekają na przerobienie.

A w czapce to sobie chodź po ulicy. Kiedy 15 pułk ułanów daje pokaz skacząc przez płonące przeszkody to wolę, żeby nasi koledzy mieli wz.26 na głowach dla własnego bezpieczeństwa niż dla twoich estetycznych wrażeń. Nie zauważysz bowiem, że chłopaki dali piękny pokaz jazdy konnej, tylko zauważysz, że mieli hełmy jeszcze nie przerobione.

Paweł
GRH 7 DAK

Dunczyk masz oczywiście rację.

Teraz tak patrzę, że w tym roku chłopaki z 15 pu dali pokaz w furażerkach. Czyli hełmy wz.26 to te 7 DAKu. Tak, mamy wz.26, ale przerobione na wz.15 poprzez dodanie obręczy i zmianę ilości nitów. Część nie ma hełmów jeszcze.

W pewnym momencie piętnastacy mieli garnki na głowie (chyba na prezentacji, albo przy wjeździe na pokaz). Niestety nie zwróciłem uwagi czy już przerobione. W każdym razie ważne, że zaczynają zauważać problem zgodności historycznej, zwracać uwagę na sprawy koszerności" i powoli przemundurowują się.

Rozumiem was, skoro przerabiacie te hełmy to ok, wiem że różnica pomiędzy hełmem wz.15, a wz.26 jest niewielka - za to różnica cenowa to jakieś 150 do 200 zł - co przy kompletowaniu całego oporządzenia może sprawiać problem.

Kiedy 15 pułk ułanów daje pokaz skacząc przez płonące przeszkody to wolę, żeby nasi koledzy mieli wz.26 na głowach dla własnego bezpieczeństwa niż dla twoich estetycznych wrażeń."

Oczywiste jest to, że bezpieczeństwo najważniejsze i do tego się nie czepiam.

Nie zauważysz bowiem, że chłopaki dali piękny pokaz jazdy konnej, tylko zauważysz, że mieli hełmy jeszcze nie przerobione."

Ja nic nie wspominałem o jeździe konnej - za co podziwiam tych rekonstruktorów, a hełm rzucił mi się w oczy kiedy leżał w ich obozie.

Rozumiem jaki jest koszt całego oporządzenia + dla ułanów dochodzi koszt opieki nad zwierzęciem, ja nie jestem zrzeszony w żadnej GRH, ale kompletuję umundurowanie żołnierza LWP i wiem jaki to jest koszt, a mundur LWP to namiastka Polskiego przedwojennego umundurowania ułańskiego.

I jeśli ktoś się zdenerwował moją wypowiedzią to przepraszam, tylko stwierdziłem fakt, który jak mówi kol. Widd39 i tak będzie poprawiony.

Proponuję w następnym roku zrobić dwie imprezy w Gostyniu
Jedną tylko i wyłącznie dla AA7 i Pomerani a drugą dla innych przaśnych , słabych ,nierozgarniętych grup z Polski .
Widzę same zalety
- Nasza AA7 i Pomerania będą mogły błyszczeć i się bawić w własnym sosie do woli
- Grupy odtwarzające RKKA , PSZnZ , LWP itp będą miały okazję do zabawy 2 razy
- No i my małe żuczki także będziemy mieli okazję do pokazania naszych marnych zbiorów ,kolekcji czy po prostu siebie .

O bardzo fajnie - zróbmy listę tych wszystkich lipnych" grup niemieckich w Polsce, nie dorastających ekonstrukcyjnym tytanom" z 7" do pięt. No bo w końcu reszta to nierozgarnięci i td.

Marna prowokacja i tyle mająca na celu pogłębianie podziałów w środowisku GRH.

kolego exc400, dawaj, ulżyj sobie. każda grupa stara się podnieść atrakcyjność, jedna szybciej druga wolniej. to już nasza narodowa specjalność gnoić tych co mają coś więcej od ogółu, prawda?:)

Ostatnią rzeczą jaką bym chciał to jest moja chęć robienia jakichkolwiek dodatkowych podziałów . Jest ich i tak już za dużo .
Czy jest to prowokacja hmmm ? możliwe - ale chciałem zwrócić uwagę na pewne zachowania które powoli stają się normą .
Nie rzecz w tym by była demokracja bo jak wiadomo sztuka jej nie lubi rzecz w tym by Ci co rozdają karty WSZYSTKICH traktowali uczciwie .
Kolego otto33- bardzo sie mylisz . Nawet nie podejrzewasz jak mi daleko do takiej specjalności .Jestem pod DUŻYM wrażeniem kolekcji -naprawdę

Nie mnie jednak , by nie bić piany i robić niepotrzebnej zadymy poczekam do nstp. roku . Jak szczęśliwie dożyję to po imprezie będzie okazja odnieś się do konkretnych faktów . Bo podejrzewam nic się w mentalności poszczególnych osób nie zmieni .
Pozdrawiam

lew_1988" widziałem to zdjęcie

http://www.gostyn24.pl/Strefa_Militarna_2011_oficjalnie,17456.html

ale niestety jest ono zbyt małe.

Ma ktoś może zbliżone zdjęcie ale o większej rozdzielczości ?

kolego exc400. Jakie to pewne zachowania towarzyszą owej niesprawiedliwej grupie? Co jest według Ciebie nieuczciwością? Pisanie takich pomówień jest według mnie niesmaczne i prowadzi do bezsensownej wymiany zdań. Albo dajesz konkrety albo nie pisz wcale. Co do mentalności to już coś pisałem o naszej narodowej specjalności...

Ja mam bardzo duży szacunek dla narratora całej operacji ponieważ jak w sobotę su miało problemy techniczne i reko spóźniło się o 1h to on cały czas opowiadał jakieś ciekawostki i fakty i przez to duży plus dla niego

Witam .
Tak Widzę, że wszystkim dopisują humory i gratulują sobie dobrego reko, poklepując się po plecach a jednak nie wszystko było takie różowe.
1. niewystarczająca ilość broni
2. brak jakiegokolwiek żarcia dla rekonstruktorów.
3. brak jakiejkolwiek diety za udział
4. brak broni maszynowej, gdyby rekonstruktorzy nie przywieźli swoich gazówek, nie było by ich wcale
5. ubogi scenariusz
6. u Niemców, notorycznie wystające długie włosy, co niektórzy z tygodniowym zarostem, o umundurowaniu nie piszę bo kto był ten widział ,tak mnie się coś przypomniło

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie