Skocz do zawartości

Medalik srebrny

pmf1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Gniewkos, nie wiem czy wiesz, ale punce nie muszą znajdować się na medaliku, bo często dobijano je na zapinaniu bądź dodatkowym kółku do zawieszania na łańcuszek.
Napisano
wiem, kółko jest i to na nim w tym przypadku na 99% powinny być punce lub na samym medaliku, kolejne kółko było by już najprawdopodobniej dużo mniejsze (choć pewnie przez to na zdjęciu był już przełożony łańcuszek), chyba że medalik swoją wagą nie kwalifikował się na obowiązek wybijania na nim punc, ale patrząc na niego powinien chyba jednak punce posiadać.

ja myślę, że nie jest wykonany ze srebra

pozdro!
Napisano
na szczęście tylko myślisz i możesz się mylić ;-)

w latach `90 miałem możliwość bywać przy produkcji takich medalików, i zaufaj mi - znaczna większość nie posiadała punc bitych na samym medalu czy jego uszku, a dopiero na drucianej przekładce albo na zapinaniu od łańcuszka.

Jeżeli nie jest srebrny, to z czego jest wykonany?

Cynk? Cyna? ZnAl? Pewter?

ps. kolejne kółko, jak i to ze zdjęcia mogło być użyte wtórnie, więc twoja teoria ma nikłe szanse na przetrwanie ;-)
pozdrawiam.

S.
Napisano
Witam, na medaliku nie ma puncy, ale z czego on może być? Pewnie trochę leżał w ziemi, wiec pewnie metal szlachetny. Zaryzykowałem z duża dozą prawdopodobieństwa że to srebro dość dobrej próby. Wygląd medalika a żywo", kolor patyny i odcień przemawia za tym że jest on srebrny, do jubilera nie będę z nim chodził. Interesowało mnie bardziej jaki to okres, bo sam się na tym nie znam. Pozdrawiam
Napisano
gdybyś miał choć trochę pojęcia o śladach korozji czy pokrywania się tlenkiem danego metalu, wiedziałbyś jak sprawdzić bez pójścia do jubilera.

pozdrawiam.
Napisano

Witam, posiadam medalik podobnego wzoru (taki sam wymiar) i na pewno jest ze srebra. Na uszku posiada puncę jakby litery V/L? Znaleziony z łańcuszkiem też ze srebra - wybita niestety nieczytelna próba na kółeczku.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie