Kopacz1980 Napisano 28 Czerwiec 2011 Autor Share Napisano 28 Czerwiec 2011 Witam kolegów.Planuje zmiane wykrywki. posiadalem rozne wykrywacze od 2.5 roku mam proxime.Nowy wykrywacz ma posluzyc lata ma to byc sprzet uniwersalny z dobrym zasiegiem lepszym od proximy.Moje ulubione znajdki to kolorek ale bagnet tez mnie ucieszy.Przeczytalem mase postow i nie moge sie zdecydowac ktory wybrac. W gre wchodzi tez uzywany sprzetDFX MXT F75LTD E-track moze cos innego? Kazdy chwali swoje przez co nie moge sie zdecydowacPodkreslam potrzebuje sprzetu uniwersalnego z b.dobrym zasiegiem dobra id ciezar do 2kgMyslalem nad F75LTD do poszukiwan koloru ale to raczej ostatecznosc jesli nie znajde bardziej uniwersalnego wykrywacza wykrywacza. Bo jak cos do wszystkeigo ma byc do niczego to ja wole szukac koloru.Kiedys to nie bylo takiego wyboru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maślana Napisano 28 Czerwiec 2011 Share Napisano 28 Czerwiec 2011 jak lubisz pstrykać i co chwilę coś ustawiać,lubisz skomplikowane menu,programy itp. i masz cierpliwość to dfx,Kolega z którym chodzę kopać,po roku ma już dość swojego dfxa i chce go sprzedać,też zmianę zrobił z proximy.Ja jestem świeżo po zmianie pikawki na LTD i jestem zadowolony(narazie) w grę wchodzilo f75LTD i Etrac w tej samej cenie,ale że miałem już dwa minelaby to chciałem spróbować coś innego i szybszego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kopacz1980 Napisano 28 Czerwiec 2011 Autor Share Napisano 28 Czerwiec 2011 i jak ten f75ltd sie spisuje? dlugo go masz? To by byla taka ostatecznosc bo sprzet to raczej malo uniwersalny chodzilem raz ze zwykla f75 i bagnet na kolor pokazywal jak na luski!f75 podobno lubia sie wzbudzac?dfx zmienia kolega bo mu nie pasuje? bo nie rozumiem.V3i mnie kusi mialem kiedys analogowego whits'a innych tej marki nie posiadalem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kopacz1980 Napisano 29 Czerwiec 2011 Autor Share Napisano 29 Czerwiec 2011 czemu koglega ma dosc dfxa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
talgo Napisano 29 Czerwiec 2011 Share Napisano 29 Czerwiec 2011 ostatnio miałem okazje pomachać etrackem i jakoś nie zauważyłem żeby bł wolniejszy od Fishera Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacho Napisano 29 Czerwiec 2011 Share Napisano 29 Czerwiec 2011 To znaczy, że fisherem zamiatałeś zbyt wolno :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SaperDębica Napisano 29 Czerwiec 2011 Share Napisano 29 Czerwiec 2011 Moze mi ktos powie czemu w DFXie sa dwie czestotliwosci pracy? 3 kHz i 15 kHz A nie 3 jak w V3i? V3i : 22,5 kHz – duża skuteczność w czasie poszukiwań złota, 2,5 kHz –duża skuteczność przy szukaniu głębiej zakopanych srebrnych monet oraz najbardziej uniwersalna częstotliwość 7,5 kHz do większości poszukiwań ogólnych. Tez sie zastanawialem nad DFX jako uniwersalnym sprzetem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brzęczyszczykiewicz Napisano 29 Czerwiec 2011 Share Napisano 29 Czerwiec 2011 Odpowiedź jest prosta. W DFX są 2 częstotliwości pracy a nie 3 tak jak w V3i, ponieważ w DFX są 2 częstotliwości pracy a nie 3 tak jak w V3i. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
VanWorden Napisano 29 Czerwiec 2011 Share Napisano 29 Czerwiec 2011 Kopacz1980 - z Twojej listy polecam MXT. Jest to faktycznie uniwersalny sprzęt także poczytaj o nim więcej. Z nowych zwróć uwagę na Xterrę 705, która jest uniwersalna, łatwa w obsłudze i z właściwą cewką bardzo ergonomiczna. Z używanych polecam XLT - bardziej uniwersalny i skuteczny niż DFX - i Xterrę 70 oraz właśnie MXT.PozdrawiamVW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kopacz1980 Napisano 29 Czerwiec 2011 Autor Share Napisano 29 Czerwiec 2011 http://www.youtube.com/watch?v=gJ-88sTYnQYTaka cewka jak na filmie ile kosztuje i gdzie mozna ja dostac do MXT? Teren nawet taki sam jak moj tez kamienie :)VanWorden jak bedzie sygnalizowany w MXT przedmiot zelazny np taka podkowa bagnet?(jak tam jest ID do - do + jak w proximie?) Nigdy nie widzialem tego wykrywacza z bliska a na filmach to same monetki pokazuja a ja lubie wykopac i klamerke i monetke i bagnet i cos wiekszego :)VanWorden czy cos jeszcze mozesz zaproponowac? Gdybym szukal tylko koloru to fisher i po problemie a tak mam dylematDo czego mozna MXT porownac jesli chodzi o zasiegi? Mozna by jakies przyklady? Bo proxime zmieniam miedzy innymie przez zasieg. Szukam czegos naprawde glebokiego uniwersalnego.A F75LTD na kolor + HS3 z cewka 38cm na okopy lub gemini3/tm808? Tylko ile to pieniedzy wszystko kosztuje :( A biegac 2 razy ten sam okop to tez troche bez sensu :(VanWorden bardzo prosze Ciebie o rade. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
VanWorden Napisano 29 Czerwiec 2011 Share Napisano 29 Czerwiec 2011 Taka cewka jest mało praktyczna w takim terenie - jej konstrukcja sprawia, że łatwo o cokolwiek zaczepić, jest ciężka itp. Dobrze sprawdza się na płaskim terenie jak plaża, ale tam z kolei lepiej mieć inny wykrywacz. Standardowa cewka w MXT lub 12ka w MXT 300/MXT Pro to najlepsze cewki do tego sprzętu, choć czasem niezbędna staje się snajperka.Tu masz przykłady ID w różnych wykrywaczach, w tym MXT:http://www.youtube.com/watch?v=ctC_rz0mVsg&feature=relateda tu typowa praca MXT:http://www.youtube.com/watch?v=pi6lNK8gHWI&feature=relatedJa podtrzymuję to co napisałem w poście wyżej - MXT to dobry i uniwersalny sprzęt, ewentualnie bierz XLT i wtedy również okop i drobnica nie straszna:)PozdrawiamVW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kopacz1980 Napisano 3 Lipiec 2011 Autor Share Napisano 3 Lipiec 2011 Czy mozecie podac zasiegi dla MXT i XLT? najlepiej na umieszczone w gruncieMXT co nieco widzialem w innym watku chcialbym sie tez dowiedziec o zasiegi dla monetek 5gr 1gr takie tam polskie monetki dla xlt i mxt. Bo zastanawiam sie teraz miedzy tymi dwoma wykrywaczamiDla przykładu przybliżone zasięgi dla klamry w mxt tracker:cewka 4x6c&j – 35cmrelic – 30cmprospecting – 40cmcewka 6x10c&j – 45cmrelic – 40cmprospecting – 50cmcewka 14x10c&j – 52cmrelic – 53cmprospecting – 55cmcewka 12c&j – 48cmrelic – 50cmprospecting – 58cmcewka 9,5c&j – 55cmrelic – 48cmprospecting – 60cmSEF 12x10c&j – 50cmrelic – 50cmprospecting – 58cmEQ2 16”c&j – 57cmrelic – 55cmprospecting – 62cm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SaperDębica Napisano 8 Lipiec 2011 Share Napisano 8 Lipiec 2011 Podam zasiegi z testów odkrywcy z nr 11/2009MXT Tracker1grosz w powietrzu zasieg podaje w przyblizeniu sonda12 32cm sondaSEF 12x10 30cm sonda 9.5" 29cm sonda 14x10 27cm sondaEQ2 16 26cm sonda 6x10 23cm sonda 4x6 19cm1grosz w gruncie sonda12" 25cm sondaSEF 12x10 23cm sonda 9.5 29cm sonda 14x10 22cm sondaEQ2 16" 25cm sonda 6x10 17cm sonda 4x6 19cmZainteresowal mnie wynik sondy 9.5 Czyzby brak spadku zasiegu w gruncie? pieciocentowka dla sondy 9.5" to wynik okolo 32cm w gruncie jak i w powietrzu.Jeszcze raz powtarzam nie sa to moje testy tylko testy z Odkrywcy! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
VanWorden Napisano 8 Lipiec 2011 Share Napisano 8 Lipiec 2011 Ludziska - i w tym i w innych wątkach podajecie sobie te centymetry zasięgów, jakby zupełnie nie rozumiejąc, że powietrzne zasięgi są kompletnie pozbawione sensu a gruntowe zależą w dużej mierze od stopnia mineralizacji.. To, że np 950 może w jednym gruncie nie wykazać spadku zasięgu wcale nie znaczy (a jest wręcz pewne), że w innym miejscu będzie tak samo.Kopacz 1980 - jeśli chcesz kopać militarkę to XLT jest lepszym sprzętem z racji lepszego ID i trybu statycznego oraz mikserka. XLT można też znacznie wyżej podbić" w niektórych sytuacjach. PozdrawiamVW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zabka1987 Napisano 13 Sierpień 2015 Share Napisano 13 Sierpień 2015 Kup deusa z rc I masz problem z glowy:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dino73 Napisano 14 Sierpień 2015 Share Napisano 14 Sierpień 2015 Zasięgi Mxt grunt i powietrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dino73 Napisano 14 Sierpień 2015 Share Napisano 14 Sierpień 2015 fot Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pro-Digger Napisano 14 Sierpień 2015 Share Napisano 14 Sierpień 2015 Zabka1987 dobrze radzi.Pomyśl o Deusie z konsolą ,przynajmniej weź go pod uwagę i poczytaj o nim,na kolorek wymiata ,jeden z najszybszych wykrywaczy na rynku ,jak nie najszybszy .Uniwersalny ,głęboki,zmiana częstotliwości,multum opcji.Ja jestem mega zadowolony . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dino73 Napisano 14 Sierpień 2015 Share Napisano 14 Sierpień 2015 Deus jest na pewno świetnym sprzętem ale dla bogatych! nie tylko z powodu ceny zakupu ale napraw,koledze wysiadł panel po gwarancji ceny znacie,potem coś było nie tak z cewką tez trzeba było wymienić koszt wysoki.Kolega stwierdził po kilku latach jego użytkowania że wykonanie jest niskie ale pod względem detekcji jest bardzo dobry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IdeL Napisano 14 Sierpień 2015 Share Napisano 14 Sierpień 2015 Te wykresiki, to są do rozbicia o kant tyłka. Test w powietrzu jest tak samo niedorzeczny jak pomiar temperatury woltomierzem, zaś grunty bywają rozmaite - inaczej będzie w piachu, a inaczej w torfie czy glinie.Pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cheetah Napisano 14 Sierpień 2015 Share Napisano 14 Sierpień 2015 Powiedziałbym więcej - przy dokładności 1cm to ZAWSZE będzie inaczej, czyli co test to co innego... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zabka1987 Napisano 14 Sierpień 2015 Share Napisano 14 Sierpień 2015 Jeśli deus jest słabo wykonany to ja nie wiem czego wy ludzie oczekujecie...deus slabo wykonany rozumiem że musi być stalowy i ciężki wtedy jest extra:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Taktyk Napisano 14 Sierpień 2015 Share Napisano 14 Sierpień 2015 MXT jako jeden z nielicznych detektorów posiada aktywny stabilizator nadajnika - konstruktorzy nazwali to: reaktywna sieć impedancji. Pozwala to na utrzymanie stałego sygnału nadajnika w ciężkim gruncie =>> poszukiwanie samorodków w czarnym piachu.W konsekwencji MXT utrzymuje dobrą czułość nawet w trudnych warunkach terenowych. Straty zasięgu dla MXT w gruncie są mniejsze niż w innych detektorach. TAKTYK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IdeL Napisano 14 Sierpień 2015 Share Napisano 14 Sierpień 2015 Faktycznie, MXT w miarę przyzwoicie pozwala stroić się np. w gruntach torfowych. W każdym razie wypada lepiej niż np. XLT (który de facto nędznie stroi w takim ośrodku).Ale na gruntach typu piachy czy jakieś czarnoziemy MXT wypadał mi nieco gorzej niż stary Eagle Spectrum.Pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Taktyk Napisano 15 Sierpień 2015 Share Napisano 15 Sierpień 2015 XLT w stosunku do MXT rożni się filtrami. Teoretycznie i praktycznie można potwierdzić większa skuteczność filtra poczwórnego 15Hz w XLT nad cyfrowym filtrem MXT będącym odpowiednikiem filtra podwójnego BPF. Aczkolwiek układ nadajnika w MXT w porównania do Eagle i XLT jest naprawdę niebanalny.Jak u mnie będzie już wszystko gotowe z poletkiem ;) możemy to i owo testować. Pod Lesznem - mieszkam w Poznaniu ;) - jest także stara kopalnia gliny - bardzo duże złoża, gdzie są wymarzone trudne warunki terenowe TAKTYK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.