Skocz do zawartości
  • 0

Pocisk z miedzianym pierścieniem 75 mm

damiano3d6

Pytanie

Napisano

Witam .
Posiadam taki oto pocisk, Jest pusty , zamiast zapalnika dennego który powinien mieć miał bakelitową wkrętkę transportową .
Jego średnica to 74 lub 75 mm.
Średnica pierścienia to 78 mm.
Długość razem z czepcem balistycznym 27 cm.
Długość bez czepca 22 cm.
Czy ktoś wie co to za pocisk ????????

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Kolego stawiasz mnie w niezręcznej sytuacji! Każdy tu ma za uszami. Luzik !
I juz daj sobie spokój z tym co Ci pocztą przyjdzie

Dumianie - wikipedia
Napisano
witam

po mojemu to co najmniej trzech delikwentów winnych jest Tobie przeprosiny, ciekawe czy tak szybko jak potrafią zaszczuć będą potrafili się zrehabilitować, czy zachowają się jak zwykłe szczeniaki....

pozdrawiam serdecznie i życzę autorowi efektownego powiększania kolekcji a szczekaczom trochę powściągliwości zanim kogoś zlinczują...
Napisano
Na 100% radziecki ppanc. chyba BR 350 ale pewien co do nazwy nie jestem. Ten otwór chyba raczej pod smugacz a nie zapalnik. Najlepiej by Ave Danzig go oblukał byłoby pewne.
Pzdr.
Napisano
Dla wiadomości wszystkich starych wyjadaczy oraz wszystkich karmionych z procy .
Pocisk ten kupiłem na allegro razem z wkrętką .
A aktualnie jestem w trakcie kupna do niego zdezaktywowanego zapalnika dennego.
Gwint jest i musi być w idealnym stanie ponieważ pocisk nie doczekał się uzbrojenia ponieważ od wojny przeleżał z wkrętką transportową w Niemczech w miejscu gdzie znalazł go saper i poszukiwacz z gdańska który go sprzedawał.
I dokładnie tak jak się od niego dowiedziałem tak jest, pocisk jest bezpieczny.
Napisano
Więc mili panowie.
Kolekcjonuje monety które znajduje moim wykrywaczem , co prawda chińskim , nie powiem za ile , bo to śmieszna kwota , ale kolekcjonuje też pociski, a je kupuje na allegro , bo sam nawet nie odkopuje pocisków, bo mam znajomych 3 saperów i już dużo wiem o tych gównach , i wiem co takie coś może zrobić . A ten pocisk kupiłem i jest w 100 % bezpieczny , bo jego poprzedni właściciel dobrze wiedział że jest bezpieczny i to mi przekazał. A to że kupiłem go dopiero i nie wiedziałem od czego jest i wystawiłem post , to nie jest chyba powód żeby ze mnie robić debila który rozbraja pociski .

Czy w tym kraju już nawet kupować skorup pocisków nie można ????
Napisano
No i znalazł się prawdziwy , normalny człowiek .
Siwy_x takich jak ty mało na tym forum.
Wielkie mega pozdro dla Ciebie .
Dzięki
Moja kolekcja ciągle się powiększa i powiększać się będzie , pociski i monety to moja pasja.
Napisano
A WSZYSTKICH ku**a jeba**ch skur**synów KTÓRZY SIĘ NIE ZNAJĄ WARA OD MOICH POSTÓW.
WY CHYBA DAWNO PO LESIE W BAGAŻNIKU NIE JEŹDZILIŚCIE , STARA WAS KWASEM ZA MŁODU KARMIŁA ŻE TACY POJEB**I JESTEŚCIE ?

Dla czego k**wa jak ktoś grzecznie pisze , i opisuje swój eksponat z kolekcji , cieszy się nim bo dopiero co go kupił i chcę się coś dowiedzieć o nim , a wy kurwa od razu aferę robicie??????????

Zero kultury , wiec chamstwem odpowiadam na chamstwo....
Napisano
Przecież to zupełnie normalne zabierać pocisk o którego budowie i typie nie ma się bladego pojęcia,po czym radośnie przystępować do czyszczenia i rozkręcenia/wydłubywania smugacza...
Napisano
http://archiwumallegro.pl/czesci-amunicji-14173/58,0

A to aukcja na której zakupiłem zapalnik do tej skorupy , jest pozbawiony cech bojowych , nie zawiera materiałów zagrażających życiu i zdrowiu.
Czekam na przesyłkę , wtedy wyśle swoje foty tegoż zapalnika.
Napisano
Korek ten to wydumka " sprzedającego . Korek zabezpieczający transportowy uniwersalny sowiecki ale na pewno nie od kompletu. Tu od zawsze i niezmiennie był montowany zapalnik denny.
Napisano

Wkrętka transportowa w miejscu zapału dennego... a to dobre :) A czemu miałaby służyć, jeśli tego typu pociski były fabrycznie scalane z łuską i transportowane w skrzyniach ????? Wiec jakim cudem wkręcano zapał ?? He he..
Nawet w większej amunicji niescalanej (haubicowej) przy transporcie w skrzyniach zapalniki były już zamontowane.
(oczywiście mowa o pociskach p.pancernych, w odłamkowych stosowano wkrętki).

Napisano

Witam .
Posiadam taki oto pocisk, Jest pusty , zamiast zapalnika dennego który powinien mieć miał bakelitową wkrętkę transportową .
Jego średnica to 74 lub 75 mm.
Średnica pierścienia to 78 mm.
Długość razem z czepcem balistycznym 27 cm.
Długość bez czepca 22 cm.
Czy ktoś wie co to za pocisk ????????

Napisano
Czyli znów chęć posiadania wzięła górę nad zdrowym rozsądkiem. Róbta tak dalej a końca patrzta. Filmy i zdjęcia drastyczne nic nie pomagają. Czy to brak samokrytycyzmu?wyobraźni? czy może w końcu rozumu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie