Skocz do zawartości

6 czerwca 1944

Rekomendowane odpowiedzi

Mój stryj odsługiwał armatę plot. 88 mm. W tym dniu ich działon otrzymał bezpośrednie trafienie rakietą najprawdopodobniej z Tempesta. Z obsługi działa przeżył tylko on i jeden Niemiec który stracił słuch.

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Hebda 11:37 06-06-2011

Stryj mi opowiadał (niechętnie chciał mowić o wojnie, miał wtedy 19 lat) że ich armata była okopana wałem ziemnym ok.1.5 metra wysokości. Widzał brytyjski samolot i widział odpaloną w ich stronę rakietę...
Jednym susem rzucił się za ten wał, bo wiedział że w jakiś sposób go chociaż trochę ochroni.
Opowiadał mi że skoczył za ten wał dziwnie" daleko, tak że sam nie wiedział czy to dzięki adrenalinie dostał takich sprężyn" w nogach, czy też w tym skoku pomógł mu podmuch eksplozji rakiety.
Odłamki zraniły mu udo. W czasie ofensywy aliantów ich szpital był ewakuowany. Wykorzystał zamieszanie i uciekł ze szpitala do aliantów. Przedostał się do gen. Maczka i wojnę zakończył w Wilhelmshaven.

Kilka fotek z imprezy" 04,06,2011 z militaryphots.

cyt.Uczestnicy biorą udział w ceremonii, która obejmuje ponad 400 dudziarzy i muzyków z 17 krajów, ... na wybrzeżu Normandii, 4 czerwca 2011 roku."
Widać min. polską flagę.

cyt.Amerykański żołnierz na przyl. La Pointe du Hoc w Cricqueville en Bessin, Francja , w poniedziałek, 6 czerwca 2011 r., przed uroczystościami z okazji 67. rocznicy D-Day."
tłum. moje ;)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie