poldek175 Napisano 6 Czerwiec 2011 Autor Share Napisano 6 Czerwiec 2011 Dla przypomnienia co się wtedy wydarzyło.Początkowo operacja miała się odbyć 5 czerwca,ale jak wiadomo,ze względu na złą pogodę,przesunięto ją o 24 godziny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
traper6 Napisano 6 Czerwiec 2011 Share Napisano 6 Czerwiec 2011 Mój stryj odsługiwał armatę plot. 88 mm. W tym dniu ich działon otrzymał bezpośrednie trafienie rakietą najprawdopodobniej z Tempesta. Z obsługi działa przeżył tylko on i jeden Niemiec który stracił słuch.Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Hebda 11:37 06-06-2011 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZUBIKED Napisano 6 Czerwiec 2011 Share Napisano 6 Czerwiec 2011 Trafienie rakietą w cel to nielada wyczyn - moze przypadek wszak rakiety w tamtych czasach nie były zbyt precyzyjną bronią. Tak czy inaczej dobra robota ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nadwojciech Napisano 6 Czerwiec 2011 Share Napisano 6 Czerwiec 2011 Z celnością alianckich rakiet nie było tak źle :)http://www.youtube.com/watch?v=HwN3ZvIe6Yc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ktos451 Napisano 6 Czerwiec 2011 Share Napisano 6 Czerwiec 2011 A jak tam z inscenizacją, robią coś - czy raczej tylko uroczystość upamiętniająca to wydarzenie, i chwila ciszy dla poległych? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
traper6 Napisano 7 Czerwiec 2011 Share Napisano 7 Czerwiec 2011 Stryj mi opowiadał (niechętnie chciał mowić o wojnie, miał wtedy 19 lat) że ich armata była okopana wałem ziemnym ok.1.5 metra wysokości. Widzał brytyjski samolot i widział odpaloną w ich stronę rakietę... Jednym susem rzucił się za ten wał, bo wiedział że w jakiś sposób go chociaż trochę ochroni.Opowiadał mi że skoczył za ten wał dziwnie" daleko, tak że sam nie wiedział czy to dzięki adrenalinie dostał takich sprężyn" w nogach, czy też w tym skoku pomógł mu podmuch eksplozji rakiety. Odłamki zraniły mu udo. W czasie ofensywy aliantów ich szpital był ewakuowany. Wykorzystał zamieszanie i uciekł ze szpitala do aliantów. Przedostał się do gen. Maczka i wojnę zakończył w Wilhelmshaven. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
YARD Napisano 7 Czerwiec 2011 Share Napisano 7 Czerwiec 2011 Kilka fotek z imprezy" 04,06,2011 z militaryphots.cyt.Uczestnicy biorą udział w ceremonii, która obejmuje ponad 400 dudziarzy i muzyków z 17 krajów, ... na wybrzeżu Normandii, 4 czerwca 2011 roku."Widać min. polską flagę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
YARD Napisano 7 Czerwiec 2011 Share Napisano 7 Czerwiec 2011 cyt.Amerykański żołnierz na przyl. La Pointe du Hoc w Cricqueville en Bessin, Francja , w poniedziałek, 6 czerwca 2011 r., przed uroczystościami z okazji 67. rocznicy D-Day."tłum. moje ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.