garbaty Napisano 28 Maj 2011 Autor Share Napisano 28 Maj 2011 Witam,wykopalem kila takich oto pociskow,( prezentowane juz na forum),pomalowalem je farba,ktora mialem akurat pod reka.Teraz chcialbym powalowac je wtornie,jednak tak jak wygladaly w orginale.Po dluzszym przeszukiwaniu stronek w internecie nie trafilem na nic co moglo by pomoc w restauracji.Pomocy!!!!!pozdrowionka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
garbaty Napisano 28 Maj 2011 Autor Share Napisano 28 Maj 2011 Zapomnialem podac,ze to brytyjskie granaty dymne,miezoc u dolu kaliber 80mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 28 Maj 2011 Share Napisano 28 Maj 2011 http://en.wikipedia.org/wiki/File:QF_25_pounder_Ammunition-001.jpgWtórne malowanie na tak widocznych wżerach słabo się prezentuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
psioter5 Napisano 28 Maj 2011 Share Napisano 28 Maj 2011 zawsze można użyć szpachlówek wypełniający, bardzo prosta robota, a efekt perfekcyjny, oczywiście wiele zależy od tego jak się ktoś stara i jakiego papieru ściernego używa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karabin Napisano 28 Maj 2011 Share Napisano 28 Maj 2011 Zależy co kto lubi,ja osobiście bym nie malował. Wszystko co znajdę jadę ze szczoty,łusek też nie czyszczę a tylko przecieram oliwką lub plakiem. Oryginałek ma swój klimat.Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
psioter5 Napisano 28 Maj 2011 Share Napisano 28 Maj 2011 a ja mam trochę oryginałów ale teraz będę moje 2 hełmy (moje jedyne) będę wyspawywał i odnawiał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
garbaty Napisano 29 Maj 2011 Autor Share Napisano 29 Maj 2011 Dzieki za wszelie info oraz sugestje.Kol.karabin pisze,ze wszystko co znajdzie przeleci tylko szczotka :w przypadku tych pociskow korozja byla tak zaawansowana,wrzery tak glebokie iz pomoglo tylko piaskowanie,a jak wiadomo przedmioty po takim czyszczeniu wygladaja jak by je pomalowano srebrzanka,po za tym rdzewieja ponownie w mgnieniu oka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 29 Maj 2011 Share Napisano 29 Maj 2011 Po piaskowaniu wystarczyło natrzeć np WD40,aby nic nie rdzewiało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mensguth6 Napisano 29 Maj 2011 Share Napisano 29 Maj 2011 i nie dotykac gola skora.bedzie reakcja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
garbaty Napisano 29 Maj 2011 Autor Share Napisano 29 Maj 2011 Panowie lepiej byle jakie malowanie,niz nagi metal swiecacy jak drzwiczki od pieca kaflowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
garbaty Napisano 29 Maj 2011 Autor Share Napisano 29 Maj 2011 Vis1939 ma racje,orginalne malowanie przy zakich wrzerach nie wygladalo by najlepiej.Zdecydowalem sie na ciemna zielen,a w razie czego farbe mozna zawsze usunac bez wiekszych trudnosci.Pozdrowionka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GeneralRemek Napisano 29 Maj 2011 Share Napisano 29 Maj 2011 Z całym szacunkiem, ale teraz wygląda strasznie kiczowato, już lepsza była ta pierwsza farba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafal_etz Napisano 29 Maj 2011 Share Napisano 29 Maj 2011 Ta za bardzo się świeci" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elandil Napisano 3 Październik 2012 Share Napisano 3 Październik 2012 Witam, ciekawy temat, w zasadzie każdy pocisk musiał być malowany aby była ochrona przed korozją. A możecie mi powiedzieć jakie było malowanie pocisków pruskich? tz. z przez 1914 r. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Voucur Napisano 7 Październik 2012 Share Napisano 7 Październik 2012 @Elandil - to tak jakbyś spytał a na jaki kolor maluje się japońskie samochody osobowe" - sprecyzuj o jaki pocisk Ci chodzi, w przypadku pruskiej amunicji występowała cała gama kolorów zależnie od modelu.A co do tematu - wygląda to okropnie i jeśli chodzi np. o rynek kolekcjonerski, to ja bym czegoś takiego nie kupił. Całe szczęście takie malowanie jest odwracalne. Jak się chciało zlikwidować efekt srebrzanki", wystarczyło po piaskowaniu lekko przejechać stalową szczotką na wiertarce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcjew Napisano 8 Październik 2012 Share Napisano 8 Październik 2012 Lipa kolego wyglada okropnie polecam cortanin jest tani wydajny i wedlug mnie fanciki wygladaj naprawde OK.Mozna go tez stosowac bez zadnego problemu na oczyszczone z rdzy zelazo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arklas Napisano 8 Październik 2012 Share Napisano 8 Październik 2012 Ja bym to zaszpachlował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.