michkil Napisano 15 Maj 2011 Autor Napisano 15 Maj 2011 Widział ktoś już takie? Moje pytanie brzmi z jakiego okresu mogą pochodzić? Docelowo-czy mogą być z czasów II WŚ?
michkil Napisano 15 Maj 2011 Autor Napisano 15 Maj 2011 Widział ktoś już takie? Moje pytanie brzmi z jakiego okresu mogą pochodzić? Docelowo-czy mogą być z czasów II WŚ?
grz_w Napisano 17 Maj 2011 Napisano 17 Maj 2011 Gebhardt mi nie chodzi o zdjęcie tylko o wydawcę i jego logo (odnośnie maila od michkil). Sądzę że swastyka w logo mogła by być zamieszczona u wydawców państwowych lub innych (nie wiem jak to było tam zorganizowane) powstałych po powstaniu rzeszy. Wydawcy wcześniejsi zachowali swoje dawne logo bez upiększeń". Bo jak rozumiem pytanie brzmiało dlaczego na rewersie, lub przy wydawcy nie ma swastyki czy gapy.
czarek100 Napisano 15 Maj 2011 Napisano 15 Maj 2011 na pewno II wojenne można się domyślić po napisach i kolorze papieru.
michkil Napisano 15 Maj 2011 Autor Napisano 15 Maj 2011 Dziwnie mi te kartki wyglądają na reprodukcję, chociaż są brudne, śmierdzą smarem i wyglądają na stare.Potrafi to ktoś odczytać??
Gebhardt Napisano 17 Maj 2011 Napisano 17 Maj 2011 Hmm grubo ani wogole przedwojenna raczej nie jest bo skad wy wzieli fotke ze znakami taktycznymi ktore weszly w uzycie juz po kampanii wrzesniowej - niestety off the top of my head nie wiem kiedy dokladnie.Przed wojna byly popularne kolorowe kartki rysowane - mam gdziesik taka z sampancem - jak sie znajdzie to podrzuce.
grz_w Napisano 16 Maj 2011 Napisano 16 Maj 2011 Kartka oryginalna wojenna, może nawet lekko przedwojenna. Nie rozumiem kloki co Tobie w niej nie pasuje?? Mógłbyś mi przesłać michkil skan rewersu w dużej rozdzielczości na priw?? tak z ciekawości bo nie mogę się doczytać tego wydawcy. pizmacki@op.pl
Gebhardt Napisano 16 Maj 2011 Napisano 16 Maj 2011 Ze wzgledu na numer taktyczny i forme krzyza, fotografia wojenna.
białemyszki Napisano 16 Maj 2011 Napisano 16 Maj 2011 Przedwojenne nie jest, bo krzyże na czołgach są z czasów po kampanii wrześniowej. Znalazłem tą fotę datowaną na 10 maja 1940, granica Belgijska.
ktos451 Napisano 16 Maj 2011 Napisano 16 Maj 2011 Czemu lipa, ja kiedyś pod podłogą znalazłem pocztówkę z 1932 w idealnym stanie, na zdjęciu był dom burmistrza miasta (burgermaisterhaus), wstawił bym zdjęcia, ale pocztówkę oddałem koledze - a sam zachowałem czarno-białe ksero.
michkil Napisano 16 Maj 2011 Autor Napisano 16 Maj 2011 grz_w już wysyłam. No dobra jeżeli są wojenne to dlaczego nie ma nigdzie tam gapy ani sfasty?
torba5 Napisano 16 Maj 2011 Napisano 16 Maj 2011 dla mnie struktura papieru świadczy na jej korzyśćwedług mnie oryginalna
Pytanie
michkil
Widział ktoś już takie? Moje pytanie brzmi z jakiego okresu mogą pochodzić? Docelowo-czy mogą być z czasów II WŚ?
13 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.