booros Napisano 14 Maj 2011 Autor Napisano 14 Maj 2011 witam,przymierzam sie do zakupu whitesa mxt pro - mam okazje go kupic za 2.5k zl(uzywany kilka razy)czy to dobra cena za ten sprzet?To ma byc moj 4 wykrywacz ktorego nie chcialbym predko zmieniac(poprzednio jabel,garet ace 250,tesoro cibola)zamierzam szukac glownie monet i sreberek/zlotek po polach.slyszalem ze sprzed wariuje na plazach morskich co mnie troche martwi..czy to prawda?poradzcie koledzy.jest ktos kto ma ten sprzet i testowal go dluzej?jak sprawdza sie podswietlanie podczas nocnego czesania?
booros Napisano 15 Maj 2011 Autor Napisano 15 Maj 2011 dzieki,moglby ktos jeszcze dodac jakas opinie...
mazic Napisano 15 Maj 2011 Napisano 15 Maj 2011 Ja za tyle kupiłem nowy,przez neta w Angli w sklepie internetowym.Jestem bardzo zadowolony wykrywacz jest czóły szybki i głęboki, mam też proximę,sprzęt na plaży był kilka razy i daje radę, proxima wariuje bardziej w/g mnie.Pozdrawiam!Jeszcze jedno, z saperki musiałem się przesiąść na szpadel :)
Gopherus Napisano 17 Maj 2011 Napisano 17 Maj 2011 Witam , z pewnością MXT , jako taki , to światny wykrywacz .Zastaniałem się nad kupnem MXT PRO , mając wcześniej doświadczenia z Trackerem , ale w końcu porzuciłem ten pomysł , bo :podświetlenie to dodatkowe zużycie energii , nawet do 30 % , jeszcze jeden element ,który może się zepsuć ,mający ewentualne zastosowanie , tylko w nocy .Jeśli o nocy mowa , to ktoś , kto szuka w nocy , robi to, by nie byc widzianym , więc taki swiecący ekran , raczej , go zdradza :) .Poza tym i tak głównie polegam na słuchu .Myślę więc , że warto zastanowić się , czy nie kupić zwyjłego " MXT? Używany może być tańszy o kilkaset złotych . Za 2,5 tys. PLN , można , jak już tu napisano , mieć nowy , dziewiczy MXT PRO .Wysyła je , na przykład , z USA pewien Polak , którego rzetelności mogę zaręczyć a jego samego można znależć na Allegro Pozdrawiam Gopherus
VanWorden Napisano 17 Maj 2011 Napisano 17 Maj 2011 Gopherus - po pierwsze to niesłusznie zakładasz, że jak ktoś chodzi w nocy to koniecznie nie chce być widziany. Na tym forum (i na innych też) był długi wątek na ten temat i polecam zapoznać się z opiniami innych poszukiwaczy. Po drugie podświetlenie wyświetlacza w MXT PRO to akurat najmniej istotna zmiana, także również polecam poczytać nieco o tym modelu. I wreszcie po trzecie 2500zł to np. normalna cena tego wykrywacza w Wielkiej Brytanii, więc jak komuś tak bardzo zależy na zaoszczędzeniu 300zł w zestawieniu z ofertą Vikinga to może sobie sprowadzić sprzęt z UK bez żadnych pośredników, bezpośrednio z brytyjskich sklepów w kilka dni i z pełną gwarancją:) PozdrawiamVWP.S. - booros - tak, sprzęt trochę wariuje na MOKREJ plaży, ale to zupełnie normalne w tego typu wykrywaczach. Na suchej plaży jest super.
VanWorden Napisano 18 Maj 2011 Napisano 18 Maj 2011 Gopherus - edukacji ciąg dalszy, ale OK:) Po pierwsze fakt, użyłem słowa pokrętło" zamiast przełącznik", ale to chyba bez większego znaczenia bo każdy użytkownik MXT wiedział jak się zmienia tryb pracy a to do nich a nie do Cystersów czy Marsjan skierowany był mój post. Często piszę z pamięci, nie mając danej maszyny przed sobą, więc taka rzecz może się zdarzyć, ale trzeba by być szympansem żeby nie zrozumieć kontekstu, albo złośliwcem żeby czepiać się słówek, gdy ktoś stara się pomóc. Jeśli chodzi o nocne poszukiwania to trzeba nie mieć wyobraźni żeby nie rozumieć, że są ludzie którzy, choćby ze względu na swoją pracę, mogą szukać tylko wieczorami czy w nocy. Są też poszukiwacze którzy po prostu lubią taką ciszę i samotność, którą oferują im nocne poszukiwania. I jeśli tylko nie łamią prawa, to mają do tego pełne prawo:)Co do MXT PRO to bingo - właśnie funcję Ground Grab" bym wyróżnił, podobnie jak ID tonowe w trybie Coin & Jewelry",co na bank znacznie pomaga np. na suchej plaży.I wreszcie - co do ceny za MXT masz 100% racji bo ja pisząc o 300zł różnicy podałem cenę z Vikinga za Trackera a nie MXT Pro, więc przepraszam. Jednak Ty sugerujesz sprowadzenie MXT PRO za 2500zł od faceta z USA" kiedy ja wskazuję, że dokładnie za te same pieniądze, czyli 2500zł, można kupić MXT PRO w UK, nie od kogoś prywatnie tylko normalnie z brytyjskich sklepów z pełną gwarancją. I nie bagatelizowałbym tego bo kupno wykrywacza w UK to kwestia braku cła, kilkudniowa, ubezpieczona przesyłka kurierska i gwarancja, która w przypadku napraw Whitesa jest realizowana w ich serwisie fabrycznym w Szkocji, zwykle błyskawicznie. Trzeba pamiętać, że w przypadku zakupu w USA i tak się skazujesz na prywatne i płatne naprawy w Polsce, które często polegają przecież na kontakcie z producentem, sprowadzeniu danej części a więc czekaniu itp. Która droga jest więc bardziej opłacalna według Ciebie? PozdrawiamVW
booros Napisano 18 Maj 2011 Autor Napisano 18 Maj 2011 Panowie - luzik, po co te spory...wykrywacz juz kupilem i oczekuje na dostawe ;)takze prosze go juz tutaj jawnie nie krytykowac...teraz to tylko same dobre rzeczy ewentualnie.prosze podaj mi te namiary na kolezke ze stanow (moj adres booros@wp.pl),rozgladam sie za kilkoma rzeczami - chodzi mi po glowie pinpointer garret pro, i cewki DD 6 X 10 i DD 4 X 6 Shooter.Moze ktos wyrazic jakas opinie, ewentualnie testowal je w mxt pro?Jeszcze raz dzieki wszystkim za cenne rady.pozdrawiamGrzesiek
Gopherus Napisano 18 Maj 2011 Napisano 18 Maj 2011 Van Worden , kiedy przeczytałem o ciągu dalszym edukacji " przypomniało mi się pewne przysłowie , którego tu nie przytoczę , by nie zaogniać sprawy .Nie będę się też odnosił do określeń , których użyłeś wobec mnie .Nie będę z Tobą polemizował. O swoich przemyśleniach , czy doświadczeniach już posałem i nie zamierzam się powtarzać .Nikomu nie narzucam swoich racji .Każdy ma możliwość wyboru i własny rozum i zrobi to , co uzna za właściwe . Jeśli mogę Ci coś doradzić , to zanim napiszesz coś z pamięci " sprawdż to , na przykład w literaturze .Pamiętasz , sam radziłeś mi , by czytać .Polecam Ci lekturę testów Proscana i Sapera.Naprawdę wiele można się nauczyć ! Nie będę , też , odpowiadał na Twój , ewentualny , kolejny wpis .Masz prawo do ostatniego słowa . Jeśli chodzi o Twoje pytanie o to , która droga lepsza - jedem z użytkowników tego forum , jeśli chce , niech się sam ujawni , poprosił mnle o namiary tego Polaka z USA :) Pozdrawiam Gopheru
VanWorden Napisano 18 Maj 2011 Napisano 18 Maj 2011 Gopherus - ale po co tak nerwowo? Chyba ciut za dużo czasu spędzasz na pewnym forum, gdzie ze złośliwości zrobiono cnotę a z tytłania się w plotkach sztukę:)O edukacji" napisałem z uśmiechem w odpowiedzi na Twoje przekonanie, że wywołałem Cię do tablicy. Naprawdę nic złego nie mając na myśli, ale niestety tak to już jest ze słowem pisanym, że nieporozumienia są częstsze od przecinków;-)Widzisz, ja czasem piszę z pamięci bo jak sądzę mam ją jeszcze w miarę sprawną (choć udowodniłeś, że tak nie jest), jak również dlatego, że takich papierowych ekspertów, którzy dają ludziom rady na podstawie broszur reklamowych czy instrukcji obsługi jest na tym i na innych forach pełno i moim zdaniem nie potrzeba więcej. Ja wolę się czasem deczko pomylić (np.przełącznik-pokrętło) polegając na swojej pamięci, niż bezczelnie kopiować czyjeś teksty, co wielu tzw. ekspertów" robi całkiem bezkarnie. Bądź pewien, że do czyjejś wiedzy podchodzę z odpowiednim szacunkiem i chętnię ją poznaję, ale ja nie testowałem MXT dla gazety tylko dobre dwa lata z nim pracowałem. Dosłownie, bo był to jeden z głównych sprzętów jakich używałem podczas pracy na wykopaliskach, więc poznałem go dość dobrze i dlatego też często go polecam. A co do użytkowników forum, którzy piszą czy napiszą do Ciebie z prośbą o namiary na faceta z USA", to wcale mnie to nie dziwi. Skoro Ty sam uważasz, że lepiej wydać 2500zł za MXT PRO w USA u prywatnej osoby, ominąć jakoś cło w Polsce i potem kombinować w prywatnych serwisach z naprawą niż wydać 2500zł za ten sam wykrywacz w UK w sklepie z pełną gwarancją, to jak widać brak wyobraźni jest dość zaraźliwy.PozdrawiamVW
beaviso Napisano 18 Maj 2011 Napisano 18 Maj 2011 A czy gdzieś istnieje możliwość zakupu fabrycznie nowego MXT PRO wyposażonego w sprawdzoną i cenioną sondę 9.5, zamiast tej dużej 12"? Chodzi o to jak nabyć nowy MXT zmodernizowany do wersji PRO od razu z 9.5, bez wyrzucania pieniędzy na 12".M.
VanWorden Napisano 18 Maj 2011 Napisano 18 Maj 2011 Nie wiem jak jest w Vikingu czy u Polaka z USA", ale wiem, że brytyjskie sklepy zwykle nie robią z tym problemów. Kilku kolegów kupowało np. Xterki z cewką niestandardową w Regtonie, Detecnicksie i Joan Allen. Niektórzy robią to chętniej niż inni i zwykle bez zbytniego rozgłosu bo z oczywistych przyczyn nie chcą żeby wszyscy tak robili:))PozdrawiamVW
VanWorden Napisano 18 Maj 2011 Napisano 18 Maj 2011 P.S. Nie wiem jednak czy taka zamiana ma sens - pomijając plusy i minusy różnych cewek, to 12ka jest droższa i bardziej poszukiwana, więc raczej nie byłoby problemu ze sprzedażą nowej i kupieniem za to 950ki. Powinno jeszcze coś zostać w kieszeni, ale to tylko moje przypuszczenie;-)
jacho Napisano 19 Maj 2011 Napisano 19 Maj 2011 Szkoda tylko że w np. Regtonie T2Black (LTD/SE) kosztuje 900 funciaków. A w USA (kellyco) 1050$ z fajnymi gratisami (słuchawki, pinpointer itd). Różnica w cenie kolosalna.Osobiście kupiłem wykrywkę z fakturą na moje dane osobowe. Jestem ponad 1000zł do przodu (w porównaniu do V...) i jakoś nie żal mi polskiego serwisu bo w 90% przypadków lepiej serwisować wykrywki w dowolnym kraju poza PL.
VanWorden Napisano 20 Maj 2011 Napisano 20 Maj 2011 No niestety masz jacho rację, bo faktycznie nie wszystko w UK jest tańsze, ale akurat Whitesy mają świetne ceny.booros - wstrzymaj się z zakupem 6x10 do czasu aż potestujesz sobie sprzęt ze standardową sondą. Natomiast jak najbardziej polecam snajperkę 4x6. Używałem tej w MXT i identycznej tyle, że do XLT i naprawdę świetnie się sprawdzają. PozdrawiamVW
maciek422 Napisano 19 Listopad 2011 Napisano 19 Listopad 2011 Przeglądając ceny na Joan Allen zauważyłem, że są podane z vatem i bez. Czy obcokrajowcy kupując za pośrednictwem internetu zwolnieni są z opłaty vatu?
Pas Napisano 19 Listopad 2011 Napisano 19 Listopad 2011 o ile ja się orientuję to w tym przypadku nie jesteśmy obcokrajowcami... lecz unitami". Jako członkowie UE musimy płacić myto w krajach członkowskich.
mlynek27 Napisano 12 Grudzień 2011 Napisano 12 Grudzień 2011 Witam. Możecie się wypowiedzieć co do ergonomii (wyważenia) MXT Pro? Mam okazję kupić ten model z cewką od Spectry. Będzie to wygodniejsze do noszenia od Proximy lub Xterry 70 z cewką DD 7,5 kHz?
Brzęczyszczykiewicz Napisano 12 Grudzień 2011 Napisano 12 Grudzień 2011 Kupując w granicach UE jako konsument, obowiązują identyczne reguły VAT jak w przypadku zakupów krajowych. Czyli płacisz wartość z VAT w miejscu zakupu towaru i o nic się nie martwisz. Trochę inaczej jest dla firm - europejskich płatników VAT.Pytanie ile waży sonda DD do V3? Jeśli zastosujesz standardowa sondę koncentryczna 9,5' i najlepiej bez osłony, to wyważenie jest wzorowe. Ta sonda waży około 450g. Jeśli dorzucisz 100g to już będzie ciążyć.
slawo07 Napisano 8 Kwiecień 2012 Napisano 8 Kwiecień 2012 Przymierzam się do kupna White's MXT PRO Czy ten sprzęt z tak wysoką częstotliwością nadaje się na militarke? Czy lepiej odpuścic sobie jego zakup? Proszę o opinie osoby które mają ten wykrywacz i próbowały zbierać większe fanty.Pozdr
misiek523 Napisano 8 Kwiecień 2012 Napisano 8 Kwiecień 2012 Mam mxt co prawda od paru dni i trackera to żelastwo ciągnie dobrze, jak dla mnie to nawet za dużo. Na miejscówce co wcześniej z F2 i Midasem wyciągnąłem 3 hełmy mxt trafił jeszcze jednego i bił silnie na kolor.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.