gwozdzik44 Napisano 8 Maj 2011 Autor Napisano 8 Maj 2011 Pocisk w obwodzie 27,5cm na wysokości pierścienia
karabin Napisano 8 Maj 2011 Napisano 8 Maj 2011 Zamieszczanie próśb o id.niewybuchów jest zabronione na tym forum.
gwozdzik44 Napisano 8 Maj 2011 Autor Napisano 8 Maj 2011 jest pusty w środku pozbawiony cech bojowych więc nie podlega ustawie
gwozdzik44 Napisano 8 Maj 2011 Autor Napisano 8 Maj 2011 i na razie pozostaje głęboko w lesie do puki nie dowiem się co to jest ponieważ jestem laikiem w tych sprawach .
Ave Danzig Napisano 8 Maj 2011 Napisano 8 Maj 2011 Ruski pocisk 85mm typu БР-365К, amunicja stosowana w czołgach T-34/85, SU-85, IS-85 itp. Pocisk jest wystrzelony i brakuje smugacza więc kolego karabin odpuść sobie te uwagi ... będziesz to pisał w każdym temacie, czy to tłok, czy pocisk ? Po za tym każdy" czytał regulamin i daje takie bajery do ID na własną odpowiedzialność.
mac Napisano 8 Maj 2011 Napisano 8 Maj 2011 Karabin, nie ma o czym mówić. Mamy pokolenie domorosłych saperów amatorów którzy wszystko wiedzą i ZASADY ich już po prostu nie obowiązują.
karabin Napisano 8 Maj 2011 Napisano 8 Maj 2011 Najwyraźniej tak.@Ave,to że przeszedł przez lufę to ślepy by namacał,że smugacza nie ma też ,smugacz pewníe był z alu i dawno się rozleciał/utlenił więc?
SYLSTER Napisano 8 Maj 2011 Napisano 8 Maj 2011 Jesli moge zabrac glos,to tam był nie smugacz tylko denny zapalnik,moze jeszcze resztki tam sa....z iglica!!!!
gwozdzik44 Napisano 8 Maj 2011 Autor Napisano 8 Maj 2011 Pocisk w obwodzie 27,5cm na wysokości pierścienia
Ave Danzig Napisano 8 Maj 2011 Napisano 8 Maj 2011 Nie napisałem że jest bezpieczny. Stosowano w nim 2 rodzaje zapalników: MD-5 i MD-8 (denne ze smugaczem). W samej skorupie było 48g trotylu lub amatolu.
Ave Danzig Napisano 8 Maj 2011 Napisano 8 Maj 2011 pocisk stoi płasko na asfalcie i przypuszczam że nie ma w nim resztek zapalnika jak i materiału wybuchowego. Jeśli w dolnej jego części jest głęboki otwór to jest to legalna i bezpieczna skorupa, jeśli nie to groźny niewybuch. Tyle można stwierdzić po tym zdjeciu.
karabin Napisano 8 Maj 2011 Napisano 8 Maj 2011 ,,Pocisk jest wystrzelony i brakuje smugacza więc kolego karabin odpuść sobie te uwagi...,, - to twoje słowa. Zdecyduj się w końcu.
Ave Danzig Napisano 8 Maj 2011 Napisano 8 Maj 2011 No właśnie, a jak taki laik ma sie dowiedzieć co wykopał jeśli identyfikacja jest zabroniona ... lepiej żeby sam się przekonał która opcja jest właściwa ?
Cyrograf15 Napisano 8 Maj 2011 Napisano 8 Maj 2011 Pocisk zidentyfikowany, wątek zamykam co by pyskatemu nie musiał dać kartki.Wojtek
karabin Napisano 8 Maj 2011 Napisano 8 Maj 2011 Jak już trafił to obkopać ostrożnie zrobić foto w dołku. Nie opukiwać nie przenosić. Lepiej na zimne dmuchać niż potem żałować. Wiem,jestem strachliwy w kwestii niewybuchów,ale być może dlatego jeszcze mam czym podłubać w nosie i wyciągnąć to i owo. Jak już wspominałem żaden fant nie wart zdrowia i życia.Pozdrawiam.
Pytanie
gwozdzik44
Pocisk w obwodzie 27,5cm na wysokości pierścienia
20 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.