Skocz do zawartości
  • 0

Lornetka ale czy wojenna ?:)

Kurt

Pytanie

Napisano

Witajcie, jakiś czas temu nabyłem Germańską lornetkę oczywiście według poprzedniego właściciela pochodzi ona z okresu WWII, niestety nie można tego potwierdzić po dacie, jako że zwyczajowo jej nie ma albo źle szukam, podsyłam fotki owego cacka, może ktoś z łaskawego grona będzie w stanie mi pomóc w tym temacie, za co serdecznie z góry dziękuję.
Pozdrawiam Kurt

24 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Małe sprostowanie jest 8x26.
Na pierwszy rzut oka wyglądało jak zamazane, 6 ale jeżeli się przyjrzeć kolejnym cyfrom x26 to od razu widać, że pierwsza cyfra znacznie różni się kształtem, więc skoro nie 6 to musi być 8 :)
Przynajmniej tak mi się zdaje.
Pozdrawiam Kurt
Ps. serdeczne dzięki za pomoc w rozszyfrowaniu mojej lornetki.
Teraz muszę znaleźć tylko kogoś, kto podrasuje mi skórzany element przy pokrowcu.
Napisano
@banginghunter,czy ty wogóle zastanawiasz się co ty piszesz?-czy piszesz tylko aby pisać ? Lornetka sprzed wojen a ty fanzolisz o LWP. Powstrzymaj sie bo obrażasz naprawdę starą i cenną rzecz jaką jest ta lornetka.
Napisano
Wg tabelki wychodzi, że lornetka jest podobno z 1911 roku jak dobrze rozszyfrowałem, więc na pewno nie jest to WP czy LWP, tak, więc o ile z lornetką jestem prawie w domu to właśnie zabijacie mi klina pokrowcem, który tak naprawdę nie posiada jakichkolwiek oznaczeń czy napisów dziadka Mroza, więc, po czym wnosimy, że jest on rosyjski a tym bardziej przedwojenny.
Sorki, że tak marudzę, ale chcę wiedzieć, co takowego mam w domu:).
Pozdrawiam Kurt
Napisano
Witam ponownie. Pytanie do Kolegi kloki - nigdzie nie znalazłem danych o dacie zakończenia produkcji tego typu pokrowców (futerałów). Skąd pewność, że jest przedwojenny, a nie np. z września 1945 r.?
Napisano

Witajcie, jakiś czas temu nabyłem Germańską lornetkę oczywiście według poprzedniego właściciela pochodzi ona z okresu WWII, niestety nie można tego potwierdzić po dacie, jako że zwyczajowo jej nie ma albo źle szukam, podsyłam fotki owego cacka, może ktoś z łaskawego grona będzie w stanie mi pomóc w tym temacie, za co serdecznie z góry dziękuję.
Pozdrawiam Kurt

Napisano
Mam nadzieję że powyższe foty pomogą w identyfikacji jako że najgorzej jest żyć w niewiedzy (:
Pozdrawiam Kurt
Napisano
Firma istniała do 1926 potem wchłonięta przez Carll Zeis
lornetka podobna do tej
http://tedbrink.webs.com/germany.htm#219861161

Napis Armee - Trieder sugeruje wojskowe pochodzenie stawiam na koniec IWW lub trochę później

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie