andrzejde Napisano 15 Kwiecień 2011 Autor Napisano 15 Kwiecień 2011 Z jakiego okresu pochodzi to godło Polski? Pasuje mi do II RP tylko dziób orła nieco inny.
andrzejde Napisano 15 Kwiecień 2011 Autor Napisano 15 Kwiecień 2011 Rzeczywiście, współczesne godło jest podobne. Jednak miejsce znalezienia, stopień korozji oraz zestaw kolorystycznytła oraz podobieństwo korony orła godła II RP (zdjęcie obok) skłania mnie że to jednak II RP. Jednak nie jestem w tej dziedzinie fachowcem.
ktos451 Napisano 15 Kwiecień 2011 Napisano 15 Kwiecień 2011 Ja ostatnio na spacerze w lesie też widziałem orła, ewidentnie współczesnego, leżał pod ściółką, na wilgotnej powierzchni tył był lekko skorodowany, powiesiłem go na gałęzi - ciekawe czy jeszcze wisi, czy komuś się spodobał.
ktos451 Napisano 15 Kwiecień 2011 Napisano 15 Kwiecień 2011 Oczywiście nie zaprzeczam, że to z II RP, orzeł II RP, bardzo podobny do współczesnego.
Catadero Napisano 15 Kwiecień 2011 Napisano 15 Kwiecień 2011 Porównaj te elementy. Twój może być z II RP. Jeśli postawisz cyrkiel w środku gwiazdy w przedwojennym okrąg połączy 5 wierzchołków. We współczesnym dwa pominie.C.
andrzejde Napisano 15 Kwiecień 2011 Autor Napisano 15 Kwiecień 2011 Dziękuję za pomoc, będę się trzymał wersji że to z II RP, bo inaczej byłoby to banalne znalezisko:-) A swoją drogą współczesny mógłby być choć nieco inny, nie byłoby problemów z identyfikacją:-)
Hebda Napisano 15 Kwiecień 2011 Napisano 15 Kwiecień 2011 współczesny czy też nie należy wziąć,oczyścić,powiesić w godnym miejscu:)
andrzejde Napisano 15 Kwiecień 2011 Autor Napisano 15 Kwiecień 2011 Dziękuję, sprawdzę cyrklem, wiedziałem że mogę liczyć na pomoc. Tak, na pewno godło znajdzie się w odpowiednim dla siebie miejscu.
andrzejde Napisano 15 Kwiecień 2011 Autor Napisano 15 Kwiecień 2011 Rzeczywiście, gwiazda we współczesnym godle jest nieregularna. A tak wygląda w powiekszeniu gwiazda w godle znalezionym.
Hebda Napisano 15 Kwiecień 2011 Napisano 15 Kwiecień 2011 na taki nalot rdzy to polecam szczaw albo umiejętnie fosolrysunku nie zniszczy a rdza zejdziegratuluje trafienie:)
andrzejde Napisano 15 Kwiecień 2011 Autor Napisano 15 Kwiecień 2011 Dziękuję za gratulacje, przekarzę je koledze który znalazł godło niemalże na wierzchu, w miejscu w którym niczego nie należałoby się spodziewać.
Pytanie
andrzejde
Z jakiego okresu pochodzi to godło Polski? Pasuje mi do II RP tylko dziób orła nieco inny.
14 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.