Skocz do zawartości

Kolekcje/ekspozycje.

Gość adolpho87

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Były też w zrzutach dla AK, z resztą było to podobną głupotą jak zrzucanie brenów i coltów 1911. Po skończenu się amunicji, nie było możliwości jej uzupełnienia, bo zdobyczna nie pasowała. Z resztą, przejęcie magazynu, czy aresztowanie z zachodnią bronią od razy wskazywało źródło jej pochodzenia. Dlatego zrzucano też i broń niemiecką, co moim zdaniem było najlepszym rozwiązaniem.
  • Odpowiedzi 262
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
A co do broni ze zrzutow to dostalismy 670 ton z czego udalo sie podjac 433 tony
Francja otrzymala-10485
Jugoslawia-76117
Grecja-5796

(podane liczby pochodza ze strony : http://www.whatfor.prv.pl/ )

Napisano
Witam Panie i Panow
W odpowiedzi na apel kolegi Zbończykja postanowilem wstawic na zachete kilka fotek ze swojego skromnego zbioru extyliów", na początek bluza II korpus PSZ.
Napisano

Poniżej zacytowałem wypowiedz Asi:

(...)Wiele dzieł sztuki i tych cennych kolekcji nie wychodzi na światło dzienne z obawy przed zakusami konserwatorów, z obawy przed złodziejami dzieł sztuki i z innych względów.(...)"

Asia, chyba się trochę zagalopowałaś w powyższej swojej wypowiedzi. Jeżeli kolekcja dzieł sztuki nie pochodzi z kradzieży to nikomu nic do niej. Nie terzeba jej ukrywać przed konserwatorami zabytków. Jak pewnie zauważyłaś, w Polsce są sklepy zwane Antykwariatami, wiele z nich jest w tak zwanej górnej półce", w Polsce odbywają się aukcje dzieł sztuki i też działają legalnie. I nie widać by do antykwariatów i na aukcje wpadali konserwatorzy zabytków i rekwirowali np. obrazy Kossaka. Coś Ci się Asiu pokiełbasiło :)
Sa już dwukrotnie korzystałem z pomocy muzeum w identyfikacji monet z XVII w. Na grzeczne pytanie kustosza czy chcę je odsprzedać odpowiedziałem grzecznie że nie, i nikt mi niczego nie zabrał.
Mój znajomy ma cenna kolekcje obrazów.... i też mu ich nie zabiera.
I tak już na koniec.... nie wiem czy zauważyłaś, ale od kilku lat sytuacja jest taka że to konserwatorzy boją się by prawowici właściciele lub ich spadkobiercy nie upomnieli się o swoją własność.
Jeżleli już udzielasz porad prawnych" dot. kolekcji broni itp. to staraj się to robić dokładnie.
Pozdrawiam
Napisano

Argo piękna kolekcja. Aż się zdziwiłem, że tak się ładnie zachowały I-wojenne fanty. Rzadko się widuje je w takim stanie. I jeszcze a koniec czesc mojej kolekcji.

Napisano
asiu zdradziłaś , nie masz prawa upubliczniać pracy wielu ludzi, umowa jest umowa,
Napisano

Właściciel tej kolekcji nie będzie miał mi chyba za złe jej upublicznienia. Gby jednak.., to przepraszam Panie majorze,ale nie mogłem się powstrzymać.ps przepraszam też za słabe fotki ale to była prawie akcja ukryta kamera". J.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie