talgo Napisano 10 Kwiecień 2011 Autor Napisano 10 Kwiecień 2011 widzieliście już kiedyś jak działa elektroskop w tereniehttp://shop.electroscopes.com/proddetail.asp?prod=Fieldscope
policemayster Napisano 10 Kwiecień 2011 Napisano 10 Kwiecień 2011 Też zauważyłem wczoraj taki elektroskop na allegro, ale żadnych informacji nie mogłem wygooglać.
policemayster Napisano 10 Kwiecień 2011 Napisano 10 Kwiecień 2011 http://2009.electroscopes.com/members/preview.asp
talgo Napisano 10 Kwiecień 2011 Autor Napisano 10 Kwiecień 2011 te filmiki to i ja widziałem zastanawia mnie na jakiej zasadzie to działa równie dobrze mogę rzucić kijem i gdzie spadnie tam moneta :)
Brzęczyszczykiewicz Napisano 10 Kwiecień 2011 Napisano 10 Kwiecień 2011 To działa bardzo dobrze.Na ludzką naiwność.600$ kary za to ze ktoś jest naiwnym głupkiem. Nie jestem pewien, czy to jest w zgodzie z Konstytucja USA, która zabrania między innymi znęcania się nad ludźmi umysłowo upośledzonymi :)Kawałkiem prostego drutu z dołączoną elektroniką (jakąkolwiek) można co najwyżej zgrubnie określić kierunek rozchodzenia się fal radiowych o pewnych długościach, ponieważ każda antena ma określoną kierunkowość. Przed laty były nawet takie zabawy krótkofalarskie pod nazwą łowy na lisa", gdzie biegało się o lesie z prostym odbiornikiem i anteną dipolową w oszukiwaniu okrytego nadajnika fal krótkich :)Ale w żaden sposób nie można określić położenia obiektów metalowych w ziemi. Chyba że będzie to masywny metalowy rurociąg. I to też w pewnych warunkach.
armand Napisano 10 Kwiecień 2011 Napisano 10 Kwiecień 2011 Naiwność naiwnością, ale ten elektroskop jednak coś pokazuje. Tylko co? Podano w filmikach, że należy poszukiwać wykrywaczem metali na skrzyżowaniu linii pomiaru. Pomiar kierunku należy wykonać z dwóch miejsc. Ale jednak ten punkt krzyżowania się linii występuje. Statystycznie, w miejscu historycznym zawsze coś się wykopie w przypadkowym, każdym punkcie. Firma wygląda na działającą i produkującą seryjnie te elektroskopy. Także stawiam pytanie, jaki punkt krzyżowy wyznacza ten elektroskop? Zakładam, że nie jest to przedmiot metalowy wyeksplorowany później, gdyż ten statystycznie może tam występować.Czyli jaki punkt wyznacza elektroskop, skoro elektroskop wyznacza PUNKT, a nie KIERUNEK, jak sugeruje kol. B...To jest pytanie do kol. B.... :)Do kol. VW mam pytanie, co na temat elektroskopu piszą na zagranicznych forach?Pamiętam, że elektroskopy produkowano w US już 25 lat temu.
kopijnik2 Napisano 10 Kwiecień 2011 Napisano 10 Kwiecień 2011 nieśmiało...na powierzchni kuli - będą dwa punkty...
Brzęczyszczykiewicz Napisano 10 Kwiecień 2011 Napisano 10 Kwiecień 2011 No COŚ pokazuje na pewno:) A ja wiem co tam w powierzu fruwa? W każdym iejscu na Ziemi coś innego.Są ludzie, którzy wpatrując się długi czas w ekran szumiącego telewizora, po jakimś czasie widzą JEGO :)Armandzie, jako producent wykrywaczy zaczynasz nieostrożnie wchodzić na cienki lód ;)Jakiś czas temu armia USA zakupiła na stanowiska kontrolne do Iraku, urządzenia działające na podobnej zasadzie (czyli czarodziejskiej różdżki), które miały podobno wykrywać molekuły ładunków wybuchowych w powietrzu. Cena była adekwatna dla wojska - 40.000USD za urządzenie. Parę razy drożej niż zabawkowe GPS-y dla naszych polskich mundurowych, zakupione po około 10.000zł/szt, które pokazywały tylko pozycję i działały 4 godziny na komplecie baterii :)Prawdziwy fizyczny elektroskop to proste mechaniczne ustrojstwo do doświadczeń z ładunkiem elektrostatycznym na lekcjach.A taki sprzęt z wystającym drutem prztypomina jeszcze wysokoimpedancyjną sondę do mierzenia zmiennego pola elektrycznego przy pomiarach kompatybilności elektromagnetycznej analizatorami widma. Ale nie ma to żadnego styku z wykrywaniem monet w ziemi.
Klucznik Napisano 11 Kwiecień 2011 Napisano 11 Kwiecień 2011 To odgrzewany kotlet LEKTRA SEARCH.Jest swietny bo pokazuje zloto nawet na 5 mil,wymienna koncowka na srebro i diamenty.I ty mozesz go sobie zrobic a nie placic horrendalnej sumy ,z kalkulatora,lub starego telefonu komorkowego a ostatecznie z plastkowej mydelniczki .Ja taki robiony mam i jestem bardzo zadowolonyKlucznik z Klucz
armand Napisano 11 Kwiecień 2011 Napisano 11 Kwiecień 2011 Klucznik, powielasz obiegowe opinie:) A może ktoś naprawdę w Polsce zajrzał do tego urządzenia? Powtarzam, jeżeli rzeczywiście potrafi pokazać punkt przecięcia dwóch linii kierunkowych, to na jakiej zasadzie działa to urządzenie?
Brzęczyszczykiewicz Napisano 11 Kwiecień 2011 Napisano 11 Kwiecień 2011 500$ na konto i Ci napiszę. Tanio - ZARABIASZ 100$ nie licząc kosztów przesyłki :) Podać numer? ;)
VanWorden Napisano 12 Kwiecień 2011 Napisano 12 Kwiecień 2011 Przyznam się bez bicia, że jakieś trzy dekady temu też byłem zainteresowany kupnem tego urządzenia, ale ponieważ radiestezyjne różdżki są około 100 razy tańsze, wybrałem właśnie je a nawet dostałem gratis hahadełko, przepraszam wahadełko:))Serio, to można porównać jedynie do metod radiestezyjnych (zasada działania jest ta sama tyle, że w tym przypadku producent twierdzi, że wbudowana elektronika wzmacnia i potęguje siłę sygnału") i jeśli ktoś twierdzi, że jest w stanie znaleźć cel przy pomocy różdżek to niewykluczone, że znajdzie zastosowanie także dla tych urządzeń". Niezależne testy wykazały wielokrotnie, że w środku" w zasadzie nie kryje się nic co może w jakikolwiek sposób działać i cały proceder skwitowano jako oszustwo. Na tej podstawie rząd brytyjski zakazał eksportu urządzeń mających jakoby wykrywać bomby i ładunki wybuchowe na odległość, o czym wspominał już Brzęczyszczykiewicz. Ja jednak też mam model opisany przez Klucznika i jestem bardzo zadowolony. Ostatnio znalazłem dzięki niemu nieznaną celtycką osadę i w tej chwili wydobywam z niej złote monety metodą odkrywkową;-)PozdrawiamVW
VanWorden Napisano 12 Kwiecień 2011 Napisano 12 Kwiecień 2011 P.S. Przypomniał mi się ten test i schemat:http://www.geotech1.com/cgi-bin/pages/common/index.pl?page=lrl&file=reports/escope/index.dat
Brzęczyszczykiewicz Napisano 12 Kwiecień 2011 Napisano 12 Kwiecień 2011 Fajny schemat :]Wszystko na miejscu: dyskryminacja, czułość, przycisk namierzania, pomiar baterii. Ba, nawet przełącznik srebro-złoto! Full wypas jednym zdaniem.Jeśli jest schemat, to szansa rozwojowa dla pewnej firmy, żeby robić do kompletu z pinpointerem ;PNa zdjęciu coś o podobnym wyglądzie. Ale działające ;)
XII Napisano 12 Kwiecień 2011 Napisano 12 Kwiecień 2011 TO jest przyrząd do szukania cieków wodnych pod powierzchnią ziemi :D - taka elektroniczna różdżka do wyznaczania punktu kopania studni.. ;)...ale badziew - coś na wzór tego super amerykańskiego wykrywacza bomb i materiałów wybuchowych wyprodukowany specjalnie dla żołnierzy irackich za grubą kasę dostawali puste pudełko z antenką, a ile przy tym ich zginęło :) czyli wykrywało dobrze bo zawsze tam gdzie mieli to urządzenie to coś wylatywało w powietrze...Zdrów!
Brzęczyszczykiewicz Napisano 12 Kwiecień 2011 Napisano 12 Kwiecień 2011 Na fotce jest zagłuszacz urządzeń GSM z Allegro :)
bikemax771 Napisano 12 Wrzesień 2013 Napisano 12 Wrzesień 2013 Ja nie dawno zobaczyłem na żywo jak działa electroscopes w Polsce u mojego znajomego i jestem zachwycony smutne jest tylko to że kiedyś wierzyłem w posty na forum i żyłem zakłamany dzięki Proscan itp.
fuks_ag Napisano 12 Wrzesień 2013 Napisano 12 Wrzesień 2013 a jak działa elektroscope nie wpolsce tak jak w iraku gdzie nieświadomy bezużyteczności instrumentu iracki żołnierz maszerował w miejscu podczas kontroli pojazdu bo tak w instrukcji stało... a sprzedał armii irackiej jakiś angol:))
ginerus Napisano 12 Wrzesień 2013 Napisano 12 Wrzesień 2013 Nie ma mocnego chłopa na tego elektroskopa,przed nim nic się nie ukryje on wszystko wykryje :]
bikemax771 Napisano 13 Wrzesień 2013 Napisano 13 Wrzesień 2013 Wszystko na pewno nie wykryje bo jak chłopu baba zaginie to nim nie znajdzie , ale metale tak cały zakres
Brzęczyszczykiewicz Napisano 13 Wrzesień 2013 Napisano 13 Wrzesień 2013 Komuś, kto sam jest poza zakresem przewidzianym przez przyrodę, może i wykrywa. A nawet przyciąga :)Jest w instrukcji do tego jakaś modlitwa aktywująca, albo zaklęcie? A może hel trzeba najpierw rozpylić dookoła? :)
bikemax771 Napisano 14 Wrzesień 2013 Napisano 14 Wrzesień 2013 Brzęczykiuewicz jest jakiś nawiedzony mądrzejszy od całego USA ale nic nie potrafi mądrego tak jak tam zrobić solidnie i sprzedawać i w zyciu nie wymyśli tylko po forach się mądrować
alex_2013 Napisano 15 Wrzesień 2013 Napisano 15 Wrzesień 2013 wniosek tak jak i temat wraca bumerangiem co jakis czas:)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.