Jump to content

Jaki to silnik boxer ? Stacjonarny ? BMW ?

falcon1000tk

Recommended Posts

Cześć
ostatnio zobaczyłem właśnie takie cudo i nie daje mi spokoju.. nie mogę określić marki i pochodzenia tego silnika...? Wygląda na stacjonarny... i to koło zamachowe z przodu tez chyba oryginał, może jest od jakiejś łodzi?
Nie ma na nim żadnej nazwy tylko jakieś nr sporadycznie...

Może macie jakieś pomysły??

jest dolnozaworowy - mały 200-350 ccm maksymalnie...

oglądałem ten silnik na giełdzie staroci w Bytomiu. To nie żadna motolotnia, bo w latach 40-50 jeszcze czegoś takiego nie było a mniej więcej określał czasy to sprzedawca który wyrwał go z jakiejś stodoły. w sumie cylinderki niewielkie i pojemność tego cuda 350 do maks 500 cm 3, więc na samolot też nie pasuje. Silniczek wygląda na stacjonarny , te dwie cienkie rurki po bokach to wydechy, wydechy mają średnicę 3cm. Więc po wydechach widać że pojemność mizerna. Na pewno też żaden motocykl

• 2 weeks later...
Witam, jestem aktualnym posiadaczem tego silnika. Silnik ma pojemność 250cc i jest nieco zdekompletowany... cała rama razem z wydechami jest dorabiana z rurek hydraulicznych do wody i tak samo jak koło zamachowe nie jest od tego silnika.
Gaźnik od malucha, aparat zapłonowy jakiś radziecki i też nie od tego silnika.
Podobne silniki w latach 20-stych stosowano w motocyklach marki Douglas ale nie wiem czy to jest jeden z nich.
Gdyby ktoś znalazł jakieś dodatkowe informacje to niech pisze na forum. Pozdrawiam

silnik prawdopodobnie pochodzi z tekiego agregatu stacjonarnego lub z agregatu prądotwórczego. jedynym problemem jest to że nie mozna zidentyfikować marki silnika...
jeśli chodzi o koło wentylatora to całkiem możliwe że pochodzi on właśnie z takiego kompresorka

• 3 years later...
tysio BRAWO
Data produkcji tych silników nie jest znana. Produkowała je firma J. Walter & Co w Jinonicach (obecnie Praha 5-Jinonice ul. Klikata).
Silnik przeciwbieżny (bokser), chłodzony powietrzem, ślepak, benzynowy z zapłonem iskrowym.
Tyle...
Od przodu powinien mieć na stałe zamocowaną korbę.

C.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information