Jump to content
  • 0

naboj i inne

mensguth6

Question

15 answers to this question

Recommended Posts

Ciekawe to twoje znalezisko ale trzeba by się zastanowić z którego roku jest ten nabój. Wydaje mi się, że widziałem tego typu amunicję. Bez wątpienia jest to amunicja myśliwska o dużej sile powalającej i stosunkowo dużej sile przebijającej Budowa i kształt jest dosyć ciekawa a mianowicie. Wewnątrz mosiężnego płaszcza, w specjalnym kanale znajduje się ołowiany rdzeń rdzeń. Rozwiązania takie pozwalają na prawie idealną deformację pocisku podczas kontaktu z twardą lub twardszą powierzchnią. Podczas uderzenia w cel powstaje prawie idealnie wykształcony “grzybek” przeważnie bez zadziorów i pęknięć prowadzących do niekontrolowanego rozerwania pocisku ale w zetknięciu z kością może ulec rozerwaniu. Konstrukcja sprawia, że amunicja świetnie sprawdza się w mocno zakrzaczonym terenie. Budowa i balistyka gwarantują przebicie się pocisku nawet przez gęste krzaki bez zmiany toru lotu pocisku. W chwili obecnej francuska firma Sauvestre robi bardzo podobną amunicję tyle że ołowiany rdzeń jest zastąpiony stalowym a płaszcz jest z tombaku co powoduje, że pocisk uderzając nawet w bardzo twardy przedmiot idealnie grzybkuje" i nie rozrywa się. Ale co do twojego znaleziska to na sto procent nie jestem pewien. Pozdrawiam kpwpk

ogien-bardzo prwadopodobne.sam go wykopalem,wiec na pewno nie byl szlifowany.uzywam welny st.000 lub z brazu 00.wiec to nie moze tak zeszlifowac.moze to jakas inna wersja.dodam ze obejzalem dokladnie pod lupa i nie ma zadnego przetloczenia.pozdro

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information