mensguth6 Posted March 30, 2011 Author Share Posted March 30, 2011 witam,taki oto naboj mi wpadl. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kpwpk Posted March 30, 2011 Share Posted March 30, 2011 Ciekawe to twoje znalezisko ale trzeba by się zastanowić z którego roku jest ten nabój. Wydaje mi się, że widziałem tego typu amunicję. Bez wątpienia jest to amunicja myśliwska o dużej sile powalającej i stosunkowo dużej sile przebijającej Budowa i kształt jest dosyć ciekawa a mianowicie. Wewnątrz mosiężnego płaszcza, w specjalnym kanale znajduje się ołowiany rdzeń rdzeń. Rozwiązania takie pozwalają na prawie idealną deformację pocisku podczas kontaktu z twardą lub twardszą powierzchnią. Podczas uderzenia w cel powstaje prawie idealnie wykształcony “grzybek” przeważnie bez zadziorów i pęknięć prowadzących do niekontrolowanego rozerwania pocisku ale w zetknięciu z kością może ulec rozerwaniu. Konstrukcja sprawia, że amunicja świetnie sprawdza się w mocno zakrzaczonym terenie. Budowa i balistyka gwarantują przebicie się pocisku nawet przez gęste krzaki bez zmiany toru lotu pocisku. W chwili obecnej francuska firma Sauvestre robi bardzo podobną amunicję tyle że ołowiany rdzeń jest zastąpiony stalowym a płaszcz jest z tombaku co powoduje, że pocisk uderzając nawet w bardzo twardy przedmiot idealnie grzybkuje" i nie rozrywa się. Ale co do twojego znaleziska to na sto procent nie jestem pewien. Pozdrawiam kpwpk Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ave Danzig Posted March 30, 2011 Share Posted March 30, 2011 Ostatni pocisk to 7,62 produkcji fińskiej (okres drugowojenny jak i powojenny) http://7.62x54r.net/MosinID/MosinAmmo027.htm Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ave Danzig Posted March 30, 2011 Share Posted March 30, 2011 końcówki lontów są prod. niewieckiej, Gluehzuender 28 itp.Na fotce kilka destruktów, jak widać bakielitowa obudowa się rozpada i pozostają same aluminiowe wnętrza. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mensguth6 Posted March 30, 2011 Author Share Posted March 30, 2011 dzieki za pomoc.pamietam,nie mam tylko czasu.jednak ten moj rozni sie od twojego pocisku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mensguth6 Posted March 30, 2011 Author Share Posted March 30, 2011 witam,taki oto naboj mi wpadl. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mensguth6 Posted March 30, 2011 Author Share Posted March 30, 2011 wiem ze mysliwski,ale interesuje mnie sam pocisk.widywalem podobne a nawet bywaly od mausera zeszlifowane z wydrazeniem stozkowym.dlugosc naboju76,5mm,luska63mm. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mensguth6 Posted March 30, 2011 Author Share Posted March 30, 2011 koncowki lontow,nasze,niemieckie czy rosyjskie Link to comment Share on other sites More sharing options...
mensguth6 Posted March 30, 2011 Author Share Posted March 30, 2011 taka zakretka-remove cap\\pullspout Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ave Danzig Posted March 31, 2011 Share Posted March 31, 2011 sądząc po tych ciemnych plamkach pocisk był z ogniskai ktoś go tak wyczyścił/wyszlifowany że nie widać przetłoczenia, wymiary są identyczne, także to na 100% fiński mosiek Link to comment Share on other sites More sharing options...
mensguth6 Posted March 30, 2011 Author Share Posted March 30, 2011 i taka cynkowa plomba-cz.p.mo lub j Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hebda Posted March 30, 2011 Share Posted March 30, 2011 taki pocisk robi po prostu większe kuku Link to comment Share on other sites More sharing options...
mensguth6 Posted March 30, 2011 Author Share Posted March 30, 2011 tyle to i ja wiem,moze cos wiecej na temat.wiem ze pol plaszcowy ale int. mnie konstrukcja. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mensguth6 Posted March 31, 2011 Author Share Posted March 31, 2011 ogien-bardzo prwadopodobne.sam go wykopalem,wiec na pewno nie byl szlifowany.uzywam welny st.000 lub z brazu 00.wiec to nie moze tak zeszlifowac.moze to jakas inna wersja.dodam ze obejzalem dokladnie pod lupa i nie ma zadnego przetloczenia.pozdro Link to comment Share on other sites More sharing options...
vis1939 Posted March 30, 2011 Share Posted March 30, 2011 Nabój http://pl.wikipedia.org/wiki/Nab%C3%B3j_.30-06_Springfield Pocisk na zwierza,konstrukcja ma na celu to: http://www.lowiecki.pl/strzelectwo/ammo/sako/super_hammerhead.php Link to comment Share on other sites More sharing options...
mensguth6 Posted March 30, 2011 Author Share Posted March 30, 2011 itaki pocisk.caly z mosiadzu,wnetrze wydrazone.dlugosc34mm,sr 8mm Link to comment Share on other sites More sharing options...
Question
mensguth6
witam,taki oto naboj mi wpadl.
15 answers to this question
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.